ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο περιβαλλοντικός θόρυβος, μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας

Ο περιβαλλοντικός θόρυβος, μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας

Μποτιλιάρισμα στο κέντρο της Αθήνας

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI

O περιβαλλοντικός θόρυβος λειτουργεί ως επιταχυντής των κοινωνικών ανισοτήτων, επειδή πλήττει μη προνομιούχους πληθυσμούς σε υποβαθμισμένες περιοχές καθώς και σε θορυβώδεις και φτωχές κοινότητες.

Oι κάτοικοι των αστικών κέντρων υποφέρουν από ποικίλους θορύβους, τους οποίους καθημερινά αναγκαστικά υπομένουν όπως από οδική, σιδηροδρομική και εναέρια κυκλοφορία, βιοτεχνία, βιομηχανία, εργοτάξια, οικοδομές, υπαίθριες αγορές, ραδιόφωνο και τηλεόραση.

H κλίμακα ντεσιμπέλ (db) είναι λογαριθμική, δηλαδή τα 50 db είναι 10 φορές μεγαλύτερα από τα 40 db και τα 60 db είναι 100 φορές μεγαλύτερα από τα 40 db. Στα 75 db η συζήτηση είναι πολύ δύσκολη και στα 85 db προκαλεί προβλήματα στην ακοή αλλά και στην καρδιά. Ο ήχος μιας μηχανής του γκαζόν με 90 db για οκτώ συνεχείς ώρες και σε κοντινή απόσταση, προκαλεί σοβαρό κίνδυνο μόνιμης βλάβης της ακοής μας, τις μοτοσυκλέτες με 95 db, η βλάβη μπορεί να προκληθεί σε τέσσερις ώρες. H μουσική με υπερβολική ένταση προκαλεί βλάβες σε δύο ώρες, ο θόρυβος από ελικόπτερο στα 105 db σε μία ώρα, ενώ από απογείωση αεροπλάνου στα 140 db η βλάβη ενδέχεται να είναι ακαριαία.

H Γαλλία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που έθεσε σε εφαρμογή ένα πιλοτικό πρόγραμμα με τη χρήση της προηγμένης τεχνολογίας των ραντάρ για την καταγραφή των παραβάσεων ορίων σε δρόμους από πειραγμένες ή χαλασμένες εξατμίσεις και ηχοσυστήματα υπερβολικά υψηλής έντασης.

Eπιβάλλεται ο πολεοδομικός σχεδιασμός να λαμβάνει υπόψη του και αυτή την παράμετρο και να σχεδιάζουμε τις πόλεις μας έτσι ώστε να αναπτυχθούν σωστά και να αποφύγουμε εκ των υστέρων ακριβές λύσεις.

H ησυχία που ανακουφίζει και αναβαθμίζει τη σωματική, πνευματική και ψυχική υγεία, δεν μπορεί να είναι προνόμιο των ολίγων στον 21ο αιώνα, επειδή η ηχορύπανση είναι μείζον πρόβλημα Δημόσιας Yγείας που οφείλουμε να το αντιμετωπίζουμε, στοχεύοντας στον πράσινο ήχο της φύσης και των γαλάζιο ήχο της θάλασσας.

Eιδικότερα μάλιστα σε τουριστικές περιοχές με την υπερόχληση, σεβόμενοι πάντα τον ποιοτικό τουρίστα που αναζητά αποτοξίνωση και αναζωογόνηση αλλά και τον αυτόχθονα πληθυσμό και το εργατικό δυναμικό που εισπράττουν τις παρενέργειες του καταναλωτικού υπερτουρισμού, για να μην υπερβούμε την φέρουσα ικανότητα των τουριστικών προορισμών.

Ο κ. Κων. Κουσκούκης, είναι καθηγητής Δερματολογίας, Νομικός, πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ