ΕΛΛΑΔΑ

Αποπνικτικό κοκτέιλ αφρικανικής σκόνης και ζέστης – Στους 38 βαθμούς θα σκαρφαλώσει η θερμοκρασία

Αποπνικτικό κοκτέιλ αφρικανικής σκόνης και ζέστης – Στους 38 βαθμούς θα σκαρφαλώσει η θερμοκρασία

Αφρικανική σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες 

AP Photo/Lefteris Pitarakis

Καυτό και αποπνικτικό αναμένεται το επόμενο εξαήμερο για ολόκληρη την χώρα καθώς η αφρικανική σκόνη σε συνδυασμό με τις εξαιρετικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα δοκιμάσουν τις αντοχές εκατομμυρίων ανθρώπων. 

Σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, προβλέπεται η παραμονή μεγάλης ποσότητας αφρικανικής σκόνης από τη Σαχάρα καθώς και πολύ υψηλές θερμοκρασίες που καταφτάνουν στην χώρα μας λόγω της μεταφοράς θερμών αέριων μαζών από την Αφρική.

Το κοκτέιλ ζέστης και σκόνης αναμένεται να γίνει ιδιαίτερα αισθητό το προσεχές Σαββατοκύριακο, με την θερμοκρασία σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις να ξεπερνά τους 30 βαθμούς, και σε αρκετές περιοχές να αγγίζει τους 38 και 39 βαθμούς.

Σύμφωνα με το μοντέλο πρόγνωσης, για αύριο Παρασκευή (17/5) η σκόνη θα «σκεπάσει» τα δυτικά και νότια τμήματα της χώρας μας, ενώ στα κεντρικά και βόρεια τμήματα οι υψηλότερες συγκεντρώσεις θα εντοπίζονται σε μεγαλύτερα υψόμετρα.

Στον χάρτη καταγράφονται οι εκτιμώμενες συγκεντρώσεις σκόνης κοντά στο έδαφος για τις βραδινές ώρες της Παρασκευής στο σύνολο της χώρας, ενώ τα ενσωματωμένα διαγράμματα απεικονίζουν τις συγκεντρώσεις σκόνης σε τρεις επιλεγμένες πόλεις, την Αθήνα, την Καλαμάτα και το Ηράκλειο.

Screenshot-2024-05-16-125933.jpg

Η πρόβλεψη Μαρουσάκη για 38 και 39 βαθμούς

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, βροχές και λασποβροχές θα σημειωθούν στη Μακεδονία, στην Ήπειρο, στη Στερεά Ελλάδα και στη Θράκη.

Την ίδια στιγμή θα σημειωθούν λασποβροχές στο Βόρειο Αιγαίο λόγω της αφρικανικής σκόνης, που είναι ιδιαίτερα έντονη στην περιοχή.

Στις υπόλοιπες περιοχές οι συννεφιές θα κυριαρχήσουν με συνοδεία αφρικανικής σκόνης.

Σε ότι αφορά του ανέμους θα πνέουν νότιοι στο Ιόνιο και θα προσεγγίσουν τα 6-7 μποφόρ, δείγμα ότι πλησιάζει το βαρομετρικό χαμηλό από την περιοχή της Ιταλίας.

Στο δε Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί με μέτριες και τοπικά ισχυρές εντάσεις.

Όπως τονίζει ο μετεωρολόγος του Open Κλέαρχος Μαρουσάκης το κυριότερο χαρακτηριστικό για τις αμέσως επόμενες ημέρες θα είναι η πολύ θερμή αέρια μάζα που μας έρχεται από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής, η οποία θα συνοδεύεται από αφρικανική σκόνη αλλά και από άστατο καιρό, ιδιαίτερα προς τη Βόρεια Ελλάδα.

Υψηλές θερμοκρασίες θα εστιάζονται κυρίως από τη Λαμία και κάτω.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, στην Κρήτη ο καταβάτης νοτιάς θα ανεβάσει κατά πολύ τον υδράργυρο ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και 38 - 39άρια.

Την ίδια στιγμή στη Βόρεια Ελλάδα οι θερμοκρασίες δεν θα ξεπερνούν τους 23 βαθμούς.

Πρόγνωση για την Παρασκευή 17 Μαΐου

Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές, κυρίως στα δυτικά και νότια.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης, κυρίως στα δυτικά και νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 με 8 μποφόρ και μόνο στη βορειοανατολική χώρα θα πνέουν ανατολικοί άνεμοι 4 με 5 μποφόρ. Το απόγευμα οι άνεμοι θα εξασθενήσουν σε όλη τη χώρα.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και θα φτάσει στα βόρεια τους 25 με 27 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια τους 29 με 31 και στη βόρεια Κρήτη τοπικά τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση του Τσατραφύλλια

Για σκόνη διαρκείας με δύο αξιόλογες εξάρσεις κάνει λόγο ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας, σε ανάρτησή του στο Facebook.

Όπως επεσήμανε, πρόκειται για το φαινόμενο του «υποτροπικού αεροχείμαρρου» που θα πλήξει ιδιαίτερα επτά περιοχές.

Η πρόγνωση του Θοδωρή Κολυδά

Για αλλαγή του σκηνικού του καιρού εξαιτίας του υποτροπικού αεροχείμαρρου, κάνει λόγο και ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς με ανάρτηση του αναφέροντας ότι αυτός δημιουργείται «από συνδυασμό της ατμοσφαιρικής θέρμανσης και της περιστροφής του πλανήτη γύρω από τον άξονά του».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ