ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Φεστιβάλ Καννών: Η Μέριλ Στριπ τιμήθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα

Φεστιβάλ Καννών: Η Μέριλ Στριπ τιμήθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα

Η Μέριλ Στριπ

Andreea Alexandru/Invision/AP

Με τον Χρυσό Φοίνικα τιμήθηκε η Αμερικανίδα ηθοποιός Μέριλ Στριπ στο φετινό Φεστιβάλ στις Κάννες, το οποίο της παρέδωσε η Γαλλίδα ηθοποιός Ζιλιέτ Μπινός.

«Το πρόσωπό σου και η φωνή σου είναι μέρος της ζωής μας. Μας έκανες να νιώσουμε συναισθήματα. Μας έκανες να μεγαλώσουμε. Όταν σε βλέπω στην οθόνη, δεν βλέπω εσένα, είναι μια ροή που σε διατρέχει. Και αυτό είναι το νόημα του να είσαι ηθοποιός. Αλλά στην πραγματικότητα, είναι πολύ περισσότερα. Είναι μία σύνδεση που δημιουργείται από την παρουσία σου, αφήνοντας την ομορφιά να έρθει σε σένα» είπε η Μπινός στη Μέριλ Στριπ.

«Έχεις αφήσει το ανεξίτηλο σημάδι σου στην ιστορία του κινηματογράφου. Αυτό που ένιωσα βλέποντας τις ταινίες σου είναι ότι πραγματοποιείς τα όνειρα τα δικά σου, τα δικά μας κι ακόμα παραπέρα».

«Άλλαξες τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τις γυναίκες στον κινηματογραφικό κόσμο και μας βοήθησες να δούμε τους εαυτούς μας διαφορετικά».

Meryl Streep, Cannes

Η Μέριλ Στριπ

Andreea Alexandru/Invision/AP

Αναφερόμενη στο βίντεο- αφιέρωμα του Φεστιβάλ στην καριέρα της, η Μέριλ Στριπ είπε:

«Για μένα, το να βλέπω αυτά τα κλιπ από τις ταινίες μου που δείξατε, είναι σαν να κοιτάζω έξω από το παράθυρο ενός τρένου υψηλής ταχύτητας. Να βλέπω τη νιότη μου να πετάει ως τη μέση ηλικία κι ως εδώ όπου στέκομαι απόψε. Όταν ήρθα για πρώτη φορά στις Κάννες πριν από 35 χρόνια ήμουν ήδη μητέρα τριών παιδιών».

«Πλησίαζα τα 40 και πίστευα ότι η καριέρα μου είχε τελειώσει. Κι αυτή ήταν μια αναμενόμενη πρόβλεψη για τις ηθοποιούς εκείνης της εποχής. Ο μοναδικός λόγος που είμαι εδώ απόψε είναι οι καταπληκτικοί καλλιτέχνες με τους οποίους είχα την τύχη να συνεργαστώ, ανάμεσα τους και η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής».

Οι δύο ηθοποιοί ένωσαν τις φωνές τους και κήρυξαν επίσημα την έναρξη του 77ου Φεστιβάλ των Καννών. Την τελετή ακολούθησε η πρεμιέρα της ταινίας του Κουεντίν Ντουπιέ «Δεύτερη Πράξη» με πρωταγωνιστές τους Λεά Σεντού, Βενσάν Λεντόν και Λουί Γκαρέλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ