ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Το ελληνικό μονοπάτι πεζοπορίας που συγκαταλέγεται στα καλύτερα της Ευρώπης

Το ελληνικό μονοπάτι πεζοπορίας που συγκαταλέγεται στα καλύτερα της Ευρώπης

Σύμφωνα με το Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, το φαράγγι του Βίκου είναι το βαθύτερο παγκοσμίως, σε αναλογία μήκους-πλάτους-ύψους

The Smooth Escape

Στη λίστα με τα καλύτερα μονοπάτια μεγάλων αποστάσεων της Ευρώπης συμπεριλαμβάνει το CNNi το φαράγγι του Βίκου, σε σχετικό αφιέρωμά του.

Μερικές φορές τα ταξίδια πρέπει να περιορίζονται στα βασικά – ένα ζευγάρι μπότες, ένα σακίδιο και έναν χάρτη. Οι πολυήμερες πεζοπορίες σε μερικά από τα καλύτερα μονοπάτια μεγάλων αποστάσεων της Ευρώπης χαλαρώνουν το μυαλό και προσφέρουν την ευκαιρία να επανασυνδεθούμε με τον κόσμο, να γυμναστούμε αναζωογονητικά και να απολαύσουμε ήρεμες στιγμές στα πιο όμορφα τοπία της ηπείρου.

Φαράγγι του Βίκου και όρος Τύμφη, Ζαγόρι, Ελλάδα

Τα απομακρυσμένα και πανέμορφα βουνά του Ζαγορίου είναι αναμφισβήτητα το καλύτερα κρυμμένο μυστικό της Ελλάδας. Βρίσκονται στα βορειοδυτικά της χώρας και προσφέρουν εντυπωσιακή πεζοπορία χωρίς πολυκοσμία. Το highlight είναι αναμφίβολα το φαράγγι του Βίκου, το οποίο σύμφωνα με το Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες είναι το βαθύτερο φαράγγι παγκοσμίως, σε αναλογία μήκους-πλάτους-ύψους.

Κατά τόπους, οι γκρεμοί του υψώνονται στα 1.350 μέτρα. Περιπλανηθείτε στην ξηρή κοίτη του ποταμού του το καλοκαίρι και προσέξτε τα σπάνια αγριόγιδα που πηδούν από βράχο σε βράχο. Μπορείτε να συμμετέχετε σε οργανωμένες τριήμερες πεζοπορίες που περιλαμβάνουν το φαράγγι και την επίσκεψη σε ένα καταφύγιο στο κοντινό όρος Τύμφη.

Camino Frances, Γαλλία και Ισπανία

Το Camino de Santiago είναι η πιο διάσημη ευρωπαϊκή διαδρομή προσκυνήματος, που καταλήγει στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα στην περιοχή της Γαλικίας στη βορειοδυτική Ισπανία. Εδώ λέγεται ότι είναι θαμμένα τα λείψανα του αποστόλου Αγίου Ιακώβου. Παραδοσιακά, οι προσκυνητές κατευθύνονταν εδώ από τα σπίτια τους από όλη την Ευρώπη, αλλά τώρα οι πεζοπόροι έχουν πολλούς τρόπους να περπατήσουν «το Camino», είτε διασχίζοντας την Ισπανία, είτε από την Πορτογαλία ή τη Γαλλία.

Το Camino Frances είναι η πιο δημοφιλής διαδρομή, ξεκινώντας από το Σεν Ζαν της Γαλλίας και περνώντας από την Παμπλόνα και τη Λεόν πριν φτάσει στο Σαντιάγο. Η πλήρης διαδρομή μπορεί να διαρκέσει επτά εβδομάδες. Εναλλακτικά, τα τελευταία 100 χιλιόμετρα, από την πόλη Σάρια, μπορούν να γίνουν σε περίπου έξι ημέρες.

Laugavegur, Ισλανδία

Μη προσβάσιμο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το μονοπάτι πεζοπορίας Laugavegur της Ισλανδίας ανοίγει μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, προσελκύοντας αφοσιωμένους πεζοπόρους από όλο τον κόσμο. Ο λόγος; Το τοπίο του δεν μοιάζει με τίποτα άλλο στη Γη. Διαμορφωμένο από τους παγετώνες και την αδυσώπητη ηφαιστειακή δραστηριότητα της χώρας, αυτό είναι ένα μέρος όπου είναι αδύνατο να μην αισθάνεστε εντελώς απειροελάχιστοι.

Η διαδρομή των 55 χιλιομέτρων είναι προτιμότερο να γίνει σε τέσσερις ημέρες, δίνοντας χρόνο για να αντιμετωπίσετε το απαιτητικό έδαφος και να απολαύσετε τη θέα. Τα σημαντικότερα σημεία περιλαμβάνουν το μπάνιο στις γεωθερμικές πηγές στο Landmannalaugar, τη θέα στις πολύχρωμες πλαγιές του ηφαιστείου Brennisteinsalda και το περπάτημα στην καταπράσινη κοιλάδα του Hvanngil. Διατίθενται έξι ειδικές καλύβες και κοντινές θέσεις για κάμπινγκ, αλλά συνιστάται να κάνετε κράτηση εκ των προτέρων.

King Charles III England Coast Path, Αγγλία

Καλύπτοντας 4.300 χιλιόμετρα (!), το England Coast Path, που από το 2022 πήρε το όνομα του νέου βασιλιά της χώρας, αποτελεί εγχείρημα ζωής για όσους επιθυμούν να το περπατήσουν ολόκληρο. Τα καλά νέα είναι ότι μπορεί εύκολα να χωριστεί σε τμήματα, με βορειοδυτικές, βορειοανατολικές, ανατολικές, νοτιοανατολικές και νοτιοδυτικές περιοχές προς εξερεύνηση.

Είτε απολαμβάνοντας τους τραχείς, ψηλούς βράχους και τους πανέμορφους κόλπους της Κορνουάλης είτε τους απέραντους ουρανούς και τη βαθιά σιωπή του Σάφολκ και του Νόρφολκ, λίγες μόνο ημέρες σε αυτή την επική διαδρομή θα αφήσουν τον καθένα αναζωογονημένο.

Alta Via Uno, Δολομίτες, Ιταλία

Οι Δολομίτες της Ιταλίας είναι μια από τις πιο τραχιές και εντυπωσιακές οροσειρές της Ευρώπης. Όσοι αρέσκονται στα δύσκολα, μπορούν να πεζοπορήσουν από το Dobbiaco στα βόρεια έως το Belluno στα νότια, μια διαδρομή 120 χιλιομέτρων που διαρκεί εννέα ημέρες.

Η διαδρομή περνάει από απαιτητικά βραχώδη τοπία και δάση, καθώς γύρω της υψώνονται απότομες χιονισμένες κορυφές. Οι φιλόξενες ορεινές καλύβες της περιοχής προσφέρουν διανυκτέρευση και ξεκούραση. Αξίζει να αφιερώσετε χρόνο για να εξερευνήσετε την περιοχή γύρω από το Passo Falzarego, όπου δόθηκαν μάχες κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Οι πεζοπόροι θα πρέπει να έχουν καλή φυσική κατάσταση, αλλά είναι μια αξέχαστη εμπειρία.

Τα υπόλοιπα μονοπάτια του αφιερώματος του CNNi είναι τα εξής:

  • Tour du Mont Blanc, Γαλλία, Ιταλία και Ελβετία
  • Slovenian Mountain Trail, Σλοβενία
  • Μονοπάτι των ψαράδων Rota Vicentina, Πορτογαλία
  • Sheep's Head Way, Κορκ, Ιρλανδία
  • Hyssna, Σουηδία
  • John Muir Way, Σκωτία
  • Engadine Panorama Trail, Ελβετία
  • Όρη Apuseni, Ρουμανία
  • Karhunkierros, Φινλανδία

Με πληροφορίες από: Europe’s best long-distance hiking trails by Joe Minihane, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ