ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Φονικό πυρ κατά ένοπλου που πυρπόλησε συναγωγή - Αντισημιτική ενέργεια λέει ο υπ. Εσωτερικών

Γαλλία: Φονικό πυρ κατά ένοπλου που πυρπόλησε συναγωγή - Αντισημιτική ενέργεια λέει ο υπ. Εσωτερικών

Φωτογραφία αρχείου

(AP Photo/Cedric Jacquot)

Η γαλλική αστυνομία «εξουδετέρωσε» έναν ένοπλο άνδρα αλγερινής καταγωγής που προσπάθησε να βάλει φωτιά σε συναγωγή στη βορειοδυτική πόλη Ρουέν, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλντ Νταρμανέν.

Ο άνδρας ήταν οπλισμένος με μαχαίρι και όταν κινήθηκε προς την αστυνομία, τον πυροβόλησαν, αναφέρουν πληροφορίες σύμφωνα με το BBC.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλντ Νταρμανέν χαρακτήρισε «αντισημιτική ενέργεια» την πυρπόληση μιας συναγωγής στη Ρουέν σήμερα το πρωί από ένα άτομο οπλισμένο με μαχαίρι που σκοτώθηκε από την αστυνομία.

Πρόκειται για μια «αντισημιτική ενέργεια, μια επίθεση σε έναν τόπο ιερό για τη Δημοκρατία», που «μας επηρεάζει όλους έντονα», τόνισε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου στη Ρουέν, εκφράζοντας τη λύπη του για την «απαράδεκτη, απεχθή» βία κατά των Εβραίων της Γαλλίας.

Παράλληλα ο υπουργός δήλωσε πως ο άνδρας, φερόμενος δράστης της επίθεσης, ήταν αλγερινής καταγωγής. «Το άτομο που πυρπόλησε τη συναγωγή στη Ρουέν δεν ήταν Γάλλος, ήταν αλγερινής καταγωγής», ανέφερε ο Νταρμανέν.

Η επίθεση

Ο δήμαρχος της Ρουέν, Nicolas Mayer-Rossignaol, δήλωσε ότι η επίθεση στη συναγωγή δεν επηρέασε μόνο την εβραϊκή κοινότητα, αλλά ολόκληρη η πόλη ήταν σε σοκ.

Η αστυνομία κλήθηκε περίπου στις 06:45 τοπική ώρα αφού καπνός άρχισε να υψώνεται από τη συναγωγή, σύμφωνα με τοπικές αναφορές.

Όταν έφτασαν στο σημείο, ένας από τους αστυνομικούς πυροβόλησε τον άνδρα που ήταν οπλισμένος με μαχαίρι και σιδερένια ράβδο.

Ο δήμαρχος είπε ότι οι πυροσβέστες βρίσκονται στο σημείο και επιχειρούν να ελέγξουν την πυρκαγιά που ξέσπασε στη συναγωγή. Δεν φαίνεται να υπάρχουν άλλα θύματα εκτός από τον ένοπλο άνδρα, πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εσωτερικών επαίνεσε την αστυνομία «για την ανταπόκριση και το θάρρος της».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ