ΑΝΑΠΤΥΞΗ

EBRD: Ανάπτυξη 2,3% το 2024 - Οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία

EBRD: Ανάπτυξη 2,3% το 2024 - Οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία
EBRD

Θετικές παραμένουν οι συνολικές βραχυπρόθεσμες προοπτικές για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την έκθεση «Regional Economic Prospects, May 2024», της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Συγκεκριμένα, οι οικονομολόγοι «βλέπουν» επιτάχυνση της ανάπτυξης στο 2,3% το 2024 και στο 2,6% το 2025, παρότι το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε «μόλις κατά 2% το 2023», αν και εξακολουθεί να υπερβαίνει σημαντικά τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Ειδικότερα, η έκθεση στέκεται στην ιδιωτική και την δημόσια κατανάλωση, όπου καταγράφουν αύξηση κατά σχεδόν 2%, στις ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 4% και στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 3,7%, υπερβαίνοντας την αύξηση των εισαγωγών (2,1%).

Δείτε ολόκληρη την έκθεση εδώ:

EBRD Report

Παράλληλα, σημειώνεται πως οι αφίξεις και οι εισπράξεις τουριστών αυξήθηκαν σημαντικά το 2023, ξεπερνώντας τα προπανδημικά επίπεδα. Οι δείκτες εμπιστοσύνης άρχισαν επίσης να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ η αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας συνέβαλε στον αποπληθωρισμό το 2023. Ο συνολικός ετήσιος πληθωρισμός ήταν 3,5% το τελευταίο τρίμηνο του 2023, έχοντας φθάσει σε διψήφια ποσοστά το 2022.

«Επιπλέον, η Ελλάδα επέστρεψε στην επενδυτική βαθμίδα πιστοληπτικής ικανότητας κατά τη διάρκεια του 2023 για τρεις από τους τέσσερις κύριους οίκους αξιολόγησης. Ο προϋπολογισμός κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 1,9% του ΑΕΠ το 2023 και οι δημοσιονομικές προοπτικές εκτιμάται ότι είναι σύμφωνες με τις διατάξεις του υφιστάμενου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο επανενεργοποιείται από το 2024» σημειώνουν οι οικονομολόγοι και επισημαίνουν πως η οικονομική εμπιστοσύνη βελτιώνεται σταθερά, με τον Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) να παρουσιάζει ανοδική τάση το πρώτο τρίμηνο του 2024, στο 56,9 τον Μάρτιο και τον Δείκτη Οικονομικού Κλίματος (ESI) να φθάνει σε υψηλό 7 μηνών, στο 108,4 τον Μάρτιο. Και οι δύο δείκτες παραμένουν σε σχετικά υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με τη ζώνη του ευρώ.

ellada.jpg

«Έχει σημειωθεί καλή πρόοδος στην υλοποίηση έργων που χρηματοδοτούνται από το RRF, μετριασμός των καθοδικών κινδύνων που προέρχονται από τις παγκόσμιες και περιφερειακές αναταράξεις, καθώς και από τις καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα. Συνεπώς, οι συνολικές βραχυπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν θετικές, με την ανάπτυξη να αναμένεται να επιταχυνθεί στο 2,3% το 2024 και στο 2,6% το 2025.

Οι βασικοί καθοδικοί κίνδυνοι παραμένουν και σχετίζονται με πιθανές καθυστερήσεις στην αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και με πιθανές αδυναμίες σε βασικές εξαγωγικές αγορές και χώρες προέλευσης του τουρισμού».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ