ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Η τριπλή αντιοξειδωτική προστασία συμβάλλει στα καλύτερα αποτελέσματα στην εξωσωματική

Η τριπλή αντιοξειδωτική προστασία συμβάλλει στα καλύτερα αποτελέσματα στην εξωσωματική

Ευριπίδης Μαντούδης FRCOG, επικεφαλής γυναικολόγος αναπαραγωγής, στο Γέννημα IVF

Οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου και το λεγόμενο «οξειδωτικό στρες» είναι μια πρόκληση που οι ειδικοί στην εξωσωματική -και κυρίως βέβαια οι εμβρυολόγοι- καλούνται να αντιμετωπίσουν προκειμένου να προσφέρουν στα έμβρυα των ζευγαριών που κάνουν εξωσωματική τις ιδανικότερες συνθήκες ανάπτυξης.

Δεδομένου αυτού, όπως αναφέρει ο Ευριπίδης Μαντούδης, επικεφαλής γυναικολόγος αναπαραγωγής στο Γέννημα IVF, για την ανάπτυξη των εμβρύων επιλέγουν να χρησιμοποιούν στο εμβρυολογικό εργαστήριό τους καλλιεργητικά υλικά νέας γενιάς για όλα τα έμβρυα - για όλους τους ασθενείς τους, ώστε να παρέχουν μία «ασπίδα προστασίας» ενάντια στο οξειδωτικό στρες. Και αυτό συνεπάγεται καλύτερα αποτελέσματα για τα ζευγάρια.

Η επίδραση του οξειδωτικού στρες στην ανάπτυξη των εμβρύων

Τα ωάρια, τα σπερματοζωάρια και τα έμβρυα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο οξειδωτικό στρες. Όταν βρίσκονται έξω από το σώμα, δεν έχουν στη διάθεσή τους τον μηχανισμό αντιοξειδωτικής προστασίας. Επιπλέον, διάφοροι χειρισμοί κατά τη διάρκεια μιας θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης ενδεχομένως να αυξήσουν το οξειδωτικό στρες. Όλα αυτά μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη των εμβρύων και να τα κάνουν πιο «ευαίσθητα».

Προστασία με αντιοξειδωτικά

Έχει φανεί ότι η προσθήκη τριών αντι-οξειδωτικών στα καλλιεργητικά υλικά προσφέρει μία σημαντική προστασία στα έμβρυα. Συγκεκριμένα, ο συνδυασμός της ακετυλο-Ν-καρνιτίνης (Acetyl-L-Carnitine ή ALC), του α-λιποϊκού οξέος (Alpha-Lipoic Acid ή ALA) και της Ν-ακετυλο-L-κυστεΐνης (N-Acetyl-L-Cysteine ή NAC), φαίνεται ότι έχει θετική επίδραση στην ανάπτυξη των εμβρύων.

Και αυτό διότι, η ακετυλο-Ν-καρνιτίνη μπορεί και βελτιώνει τη δομή των χρωμοσωμάτων στα ωάρια αλλά και την ανάπτυξη των βλαστοκύστεων, το α-λιποϊκό οξύ ενισχύει την ανάπτυξη των εμβρύων μέχρι το στάδιο της βλαστοκύστης, ενώ η Ν-ακετυλο-L-κυστεΐνη αυξάνει τα επίπεδα της γλουταθειόνης και τα ποσοστά ανάπτυξης βλαστοκύστης.

Screenshot-2024-04-30-111707.jpg

Καλύτερα αποτελέσματα στην εξωσωματική

Περαιτέρω, οι μελέτες ως τώρα δείχνουν ότι με τη χρήση των συγκεκριμένων καλλιεργητικών υλικών υπάρχει μία τάση για αυξημένα ποσοστά εγκυμοσύνης, ειδικά σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές βρήκαν μία σημαντική καλύτερη ποιότητα εμβρύων 3ης ημέρας και αριθμητικά αυξημένα ποσοστά εγκυμοσύνης.

Το μήνυμα του ειδικού Ευριπίδη Μαντούδη

Ο επικεφαλής γυναικολόγος αναπαραγωγής στο Γέννημα IVF, Ευριπίδης Μαντούδης διαβεβαιώνει τους ασθενείς του πως μαζί με τους συνεργάτες του, παρακολουθούν στενά όλες τις εξελίξεις στον χώρο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, με έναν μοναδικό στόχο: Να προσφέρουν στους ασθενείς τους τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας στην εξωσωματική τους.

Screenshot-2024-04-30-111900.jpg

Με τη φιλοσοφία της πλήρως εξατομικευμένης προσέγγισης, με γνώσεις, κλινική εμπειρία και με «σύμμαχό» μας τις εξελίξεις στον χώρο της εμβρυολογίας, μπορούν πράγματι να δώσουν την ευκαιρία για το θετικό αποτέλεσμα ακόμα και στην πρώτη προσπάθεια εξωσωματικής!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ