ΚΟΣΜΟΣ

Εκρήξεις κοντά σε εμπορικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα - Drone των Χούθι κατέρριψαν οι Αμερικανοί

Εκρήξεις κοντά σε εμπορικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα - Drone των Χούθι κατέρριψαν οι Αμερικανοί

Drone της Υεμένης πάνω από πλοίο των αμερικανικών δυνάμεων στην Μαύρη Θάλασσα

Houthi Media Center via AP

Δύο εκρήξεις κοντά σε εμπορικό πλοίο 82 ναυτικά μίλια νότια του Άντεν της Υεμένης ανακοίνωσε η United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO).  

Η UKMTO ανέφερε ότι το πλοίο και όλο το πλήρωμα είναι ασφαλή και ότι οι αρχές διεξάγουν έρευνα.

Στο μεταξύ οι δυνάμεις της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (USCENTCOM) αντιμετώπισαν με επιτυχία και κατέστρεψαν ένα μη επανδρωμένο εναέριο σύστημα (UAS) που εκτοξεύθηκε από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν τρομοκράτες Χούθι πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα.

Διαπιστώθηκε ότι το UAS αποτελούσε άμεση απειλή για τις ΗΠΑ, τις δυνάμεις του συνασπισμού και τα εμπορικά πλοία στην περιοχή. Οι ενέργειες αυτές γίνονται για την προστασία της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και για να καταστούν τα διεθνή ύδατα ασφαλέστερα και ασφαλέστερα για τις ΗΠΑ, τον συνασπισμό και τα εμπορικά πλοία.

Οι Χούθι που ελέγχουν τις πιο πολυπληθείς περιοχές της Υεμένης και πρόσκειται στο Ιράν έχει οργανώσει επί μήνες επιθέσεις σε πλοία στα ύδατα ανοικτά της χώρας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους που πολεμούν το Ισραήλ στη Γάζα.

Ακόμη έχουν εξαπολύσει επανειλημμένα πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους στην Ερυθρά Θάλασσα, στο στενό Μπαμπ Αλ Μαντάμπ και στον Κόλπο του Άντεν από τον Νοέμβριο.

Αυτό έχει αναγκάσει τις εταιρίες μεταφοράς φορτίων να κάνουν μακρύτερα και ακριβότερα ταξίδια γύρω από τη νότια Αφρική και να υποδαυλίσουν τους φόβους ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσε να εξαπλωθεί και να αποσταθεροποιήσει τη Μέση Ανατολή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ