ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: O IDF εντόπισε τρεις νεκρούς ομήρους - Ανάμεσά τους το πτώμα της Σάνι Λουκ

Γάζα: O IDF εντόπισε τρεις νεκρούς ομήρους - Ανάμεσά τους το πτώμα της Σάνι Λουκ
AP Photo/Ohad Zwigenberg

Ο εκπρόσωπος των IDF, ταξίαρχος Ντανιέλ Χαγκάρι, δήλωσε την Παρασκευή ότι οι σοροί των ομήρων Σάνι Λουκ, Αμίτ Μπουσκίλα και Ιτζάκ Γκελερέντερ, οι οποίοι ήταν όμηροι από το φεστιβάλ Nova, εντοπίστηκαν από τον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο εκπρόσωπος των IDF, ταξίαρχος Ντανιέλ Χαγκάρι, ανακοίνωσε σήμερα ότι οι σοροί των ομήρων Σάνι Λουκ, Αμίτ Μπουσκίλα και Ιτζάκ Γκελερέντερ, οι οποίοι ήταν όμηροι από το φεστιβάλ Nova, εντοπίστηκαν από τον ισραηλινό στρατό από τη Λωρίδα της Γάζας.

Από τους περίπου 240 ομήρους που είχαν απαχθεί από τη Χαμάς έχουν απελευθερωθεί ή έχουν εντοπιστεί νεκροί περίπου οι μισοί. Από όσους απομένουν είναι πιθανόν ότι περίπου 20 ή και περισσότεροι δεν ζουν, αλλά δεν έχουν εντοπιστεί οι σοροί.

Μετά από διαδικασία ταυτοποίησης που πραγματοποιήθηκε από ιατρικούς αξιωματούχους στο Εθνικό Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής και στο Υπουργείο Υγείας, εκπρόσωποι των IDF ειδοποίησαν τις οικογένειές τους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η IDF και η Shin Bet μοιράζονται τη θλίψη των οικογενειών αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Η απαγωγή της Σάνι Λουκ

Υπενθυμίζεται ότι η Ισραηλινογερμανή Σάνι Λουκ βρισκόταν στο φεστιβάλ Supernova, στο νότιο Ισραήλ, όταν η Χαμάς εξαπέλυσε τη μεγάλη επίθεση στις 7 Οκτωβρίου 2023, με εκατοντάδες νεκρούς, τραυματίες και ομήρους.

Η σορός της Λουκ καταγράφηκε σε βίντεο μαχητών της Χαμάς, με την ίδια να κείτεται ακίνητη στο πίσω μέρος ενός ημιφορτηγού, αφότου απήχθη και μεταφέρθηκε στη Γάζα. Δεν ήταν σαφές αν ήταν ζωντανή στο βίντεο, ήταν πάντως ημίγυμνη και έφερε σημάδια κακοποίησης στο κορμί της.

shani-louk.jpg

IDF: Στην Τζαμπάλια οι σφοδρότερες μάχες

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι διεξάγονται στη Τζαμπάλια «ίσως οι σφοδρότερες» μάχες στη ζώνη αυτή της βόρειας Λωρίδας της Γάζας από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης στον παλαιστινιακό θύλακα, στις 27 Οκτωβρίου.

Στις αρχές Ιανουαρίου ωστόσο ο στρατός είχε ανακοινώσει ότι «ολοκλήρωσε τη διάλυση της στρατιωτικής δομής του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας» και πλέον επικεντρωνόταν «στο κεντρικό και νότιο» τμήμα του θύλακα. Όμως οι μάχες ξανάρχισαν πριν από περίπου μία εβδομάδα στην Τζαμπάλια, τη μεγαλύτερη πόλη της βόρειας Γάζας, μετά την ίδια την Πόλη της Γάζας.

«Η Χαμάς είχε τον πλήρη έλεγχο της Τζαμπάλια μέχρι την άφιξή μας πριν από μερικές ημέρες», ανέφερε σήμερα ο στρατός, τέσσερις μήνες αφότου ο εκπρόσωπός του, ο αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι διαβεβαίωνε ότι στη βόρεια Γάζα υπήρχαν πλέον μόνο «τρομοκράτες που δρουν σποραδικά και χωρίς διοίκηση».

Οι μάχες στην Τζαμπάλια από τις 12 Μαΐου «είναι ίσως οι σφοδρότερες» στην περιοχή αυτή από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης, πρόσθεσε ο στρατός, διευκρινίζοντας ότι τώρα επικεντρώνεται στον καταυλισμό των προσφύγων. Πριν από τον πόλεμο αυτός ο καταυλισμός ήταν ο μεγαλύτερος καταυλισμός εκτοπισμένων, με περισσότερους από 110.000 ανθρώπους να συνωστίζονται σε μια έκταση 1,4 τετραγωνικού χιλιομέτρου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. «Μέχρι τώρα υπολογίζουμε ότι έχουμε σκοτώσει περίπου 200 τρομοκράτες» αφότου ξεκίνησαν και πάλι οι μάχες, πρόσθεσε ο στρατός.

Οι εικόνες που δημοσιοποίησε ο ισραηλινός στρατός δείχνουν πεζικάριους να κινούνται σε ένα σύμπλεγμα κατεστραμμένων, έρημων κτηρίων.

Οι μάχες, συνοδευόμενες από βομβαρδισμούς, ξανάρχισαν στις αρχές Μαΐου και στη συνοικία Ζεϊτούν, στην Πόλη της Γάζας.

Το Ισραήλ διαβεβαίωνε μέχρι πρόσφατα ότι τα τέσσερα τελευταία τάγματα της Χαμάς κρύβονταν στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με ισραηλινές στρατιωτικές πηγές, τις οποίες επικαλούνται πολλά μέσα ενημέρωσης, η Χαμάς διέθετε πριν από τις 7 Οκτωβρίου περίπου 30.000 μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας, μοιρασμένους σε 24 τάγματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ