ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Στις έρευνες και ο ευρωπαϊκός «Copernicus» για το προεδρικό ελικόπτερο - Συνδρομή από Αγκυρα

Ιράν: Στις έρευνες και ο ευρωπαϊκός «Copernicus» για το προεδρικό ελικόπτερο - Συνδρομή από Αγκυρα

Φωτογραφία που έδωσαν στη δημιότητα οι ιρανικές αρχές δείχνουν τπο προεδρικό ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε  ο τον πρόεδρο του Ιράν , Εμπραχίμ Ραΐσι

Ali Hamed Haghdoust/IRNA via AP

«Μετά από αίτημα του Ιράν για βοήθεια, ενεργοποιούμε την υπηρεσία χαρτογράφησης ταχείας ανταπόκρισης Copernicus, μετά την συντριβή του ελικοπτέρου που φέρεται να μετέφερε τον πρόεδρο του Ιράν  Εμπραχίμ Ραΐσι και τον υπουργό Εξωτερικών του», ανέφερε με ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ» ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρσιτς.

Το Copernicus είναι το πρόγραμμα γεωσκόπησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο παρατηρεί το περιβάλλον και τον πλανήτη μας προς όφελος όλων των ευρωπαίων πολιτών. Παρέχει υπηρεσίες πληροφόρησης με βάση δορυφορικά δεδομένα γεωσκόπησης και επίγεια (μη διαστημικά) δεδομένα.

«Μετά από αίτημα του Ιράν για βοήθεια, ενεργοποιούμε την υπηρεσία χαρτογράφησης ταχείας ανταπόκρισης «Copernicus », μετά το ατύχημα του ελικοπτέρου που φέρεται να μετέφερε τον πρόεδρο του Ιράν και τον υπουργό Εξωτερικών του», ανέφερε με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρσιτς.

Τον συντονισμό και τη διαχείριση του προγράμματος έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα συνεργεία διάσωσης δίνουν μάχη με το χρόνο, αλλά και την ομίχλη , με την αγωνία για την τύχη του Ιρανού προέδρου, Εμπραχίμ Ραΐσι να μεγαλώνει, καθώς δεν υπάρχει καμία πληροφορία γύρω από την πιθανή συντριβή το μεσημέρι της Κυριακής (19/5). Σύμφωνα με τα ιρανικά ΜΜΕ, η εναέρια έρευνα τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι αδύνατη, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που επικρατούν στην περιοχή.

Ήδη πεζοπόρες ομάδες βρίσκονται στο δάσος Ντιζμάρ έξω από πόλη Βαρζαγκάν κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν, ωστόσο οι επιχειρήσεις μέχρι τώρα δεν έχουν αποδώσει με αποτέλεσμα η τύχη του Ιρανού προέδρου, του ΥΠΕΞ Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν και των υπολοίπων επιβαινόντων να είναι άγνωστη.

Συνδρομή από Βαγδάτη και Αγκυρα

Στο μεταξύ και οι αρχές του γειτονικού Ιράκ έδωσαν εντολή στο υπουργείο Εσωτερικών, στην Ερυθρά Ημισέληνο και σε άλλους αρμόδιους φορείς να προσφέρουν τη βοήθειά τους στο Ιράν και να συμμετάσχουν στις έρευνες , όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο η κυβέρνηση της Βαγδάτης.

Πριν από λίγο η Τεχεράνη ζήτησε τη συνδρομή της 'Αγκυρας για την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης , όπως μετέδωσε το CNN Turk επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.

Λίγο νωρίτερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται: «Παρακολουθούμε με λύπη τις εξελίξεις σχετικά με το δυστύχημα που σημειώθηκε με το ελικόπτερο στο Ιράν σήμερα (19/5).

Ελπίζουμε ότι οι Ιρανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, είναι ασφαλείς και υγιείς και μεταφέρουμε τις ευχές μας για περαστικά στον αδελφό ιρανικό λαό.

Έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την παροχή κάθε είδους υποστήριξης στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ