ΧΡΗΜΑ

Ακρίβεια: Σε ποια προϊόντα «επιμένουν» οι ανατιμήσεις - Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Ακρίβεια: Σε ποια προϊόντα «επιμένουν» οι ανατιμήσεις - Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Καλάθι αγορών σε σούπερ μάρκετ EUROKINISSI

Παρότι από τις αρχές του έτους κινούνται με χαμηλότερους ρυθμούς, οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζονται σε αρκετές κατηγορίες τροφίμων και κυρίως σε εκείνες, οι οποίες επηρεάζονται από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Η διαρκής πίεση στην τιμή του ελαιολάδου, το «ράλι» των τελευταίων μηνών στη διεθνή τιμή του κακάο, οι μεγάλες αυξήσεις των προηγούμενων μηνών σε φρούτα και λαχανικά, οδηγούν σε ανατιμήσεις σε μία σειρά από τρόφιμα και κατά τη διάρκεια του 2024.

Η κατηγορία των τροφίμων συνολικά, εμφανίζει τον Απρίλιο αύξηση της τάξεως του 5,4% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. «Πρωταθλητής» των ανατιμήσεων παραμένει το ελαιόλαδο με αύξηση 63,7%. Άνοδο της τάξεως του 12,5% κατέγραψε η κατηγορία «μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων» και 11,6% τα φρούτα. Το ρύζι εμφάνισε αύξηση 8,5% και 6,1% τα λαχανικά.

Τι έδειξε η κατηγορία κρεάτων το Πάσχα

Σε μηνιαία βάση, δηλαδή μεταξύ Απριλίου και Μαρτίου του 2024, οι κυριότερες αυξήσεις, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, καταγράφηκαν σε κατηγορίες κρεάτων (αρνί, κατσίκι και χοιρινό) που σχετίζονται με την περίοδο του Πάσχα, στα λαχανικά (διατηρημένα ή επεξεργασμένα), στην κατηγορία «μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων» καθώς και στα μη σερβιριζόμενα αλκοολούχα ποτά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη Eurostat, τον ίδιο μήνα, ο πληθωρισμός των τροφίμων στη χώρα μας διαμορφώθηκε στο 5,3%, αποτελώντας τον δεύτερο μεγαλύτερο σε επίπεδο ΕΕ, μετά τη Μάλτα.

Στα ύψη και τα αναψυκτικά

Εάν επικεντρωθούμε στα προϊόντα που πωλήθηκαν στα σούπερ μάρκετ τον Απρίλιο, οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΕΛΚΑ, καταγράφηκαν στις κατηγορίες των τροφίμων που επηρεάζονται από τις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών και κυρίως από τις τιμές της ζάχαρης και του κακάο.

Είναι ενδεικτικό ότι οι υψηλότερες ανατιμήσεις παρατηρήθηκαν σε νερά και αναψυκτικά (12,26%) καθώς και σε μπισκότα, σοκολάτες, ζαχαρώδη (7,80%).

Ανατιμήσεις της τάξεως του 7,68% εμφάνισαν ακόμη, τα αλκοολούχα ποτά, 5,14% τα έτοιμα γεύματα και 4,51% οι ξηροί καρποί και τα σνακ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ