ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Όμιλος ΟΤΕ: το δυναμικό ξεκίνημα και το τελευταίο μήνυμα του Μιχάλη Τσαμάζ

Όμιλος ΟΤΕ: το δυναμικό ξεκίνημα και το τελευταίο μήνυμα του Μιχάλη Τσαμάζ

Την πεποίθηση του ότι η νέα ηγετική ομάδα του ομίλου υπό τον Κώστα Νεμπή θα συνεχίσει την πορεία των τελευταίων ετών όσον αφορά την ανάπτυξη του ΟΤΕ εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Μιχάλης Τσαμάζ κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους οικονομικούς αναλυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου του 2024.

«Πιστεύω ότι ο Κώστας (Νεμπής) και η υπόλοιπη ομάδα θα συνεχίσουν την εξαιρετική πορεία» ήταν η τελευταία φράση του κ. Τσαμάζ στην τηλεδιάσκεψη, η οποία, όπως ανέφερε ο ίδιος στην αρχή της, ήταν η 54η συνεχόμενη που έχει συμμετάσχει ως επικεφαλής του ομίλου ΟΤΕ! Στο πλαίσιο αυτό ο απερχόμενος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος (σ.σ. θα παραμείνει στη θέση αυτή μέχρι τις 30 Ιουνίου) αναφέρθηκε στη πορεία των τελευταίων 14 ετών. Μία περίοδος που χωρίζεται σε 3 φάσεις. Η πρώτη περιλαμβάνει τα πρώτα 5 χρόνια οπότε τέθηκαν οι βάσεις με επενδύσεις σε υποδομές, στην βελτίωση της εξυπηρέτησης πελατών, στην ενοποίηση των εμπορικών σημάτων και στην «εκκαθάριση» των οικονομικών αποτελεσμάτων. Η δεύτερη μέχρι το 2016 ήταν η περίοδος κατά την οποία, ο όμιλος ΟΤΕ εξελίχθηκε σε έναν σύγχρονο πάροχο με έμφαση στην ανάπτυξη και την απλοποίηση των διαδικασιών. Την τελευταία 3ετία ήταν που δημιουργήθηκε ο νέος ΟΤΕ, όπως τον αποκάλεσε ο κ. Τσαμάζ με έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη, την επέκταση των υποδομών οπτικών ινών (FTTH) και 5G και στην είσοδο σε νέες αγορές όπως είναι οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και η παράδοση παραγγελιών.

«Είμαστε σε καλό δρόμο» ήταν μία από τις χαρακτηριστικές ατάκες του κ. Τσαμάζ, σπεύδοντας να προσθέσει ότι αυτό δείχνουν και τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου. Συγκεκριμένα, τα ενοποιημένα έσοδα αυξήθηκαν κατά 9,2% στα 877,6 εκατ. ευρώ με την Ελλάδα να παρουσιάζει άνοδο κατά 10,3% στα 812,3 κατ. ευρώ χάρη στις καλές επιδόσεις στην κινητή, τη συνδρομητική τηλεόραση, τις υπηρεσίες ευρυζωνικότητας και τα έργα πληροφορικής (ICT). Στην Ρουμανία, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 4,1% και διαμορφώθηκαν στα 66,2 εκατ. ευρώ λόγω της μείωσης των τελών τερματισμού και παλαιότερες προωθητικές ενέργειες. Ερωτώμενοι για την πορεία των διαπραγματεύσεων για την πώληση της δραστηριότητας στη Ρουμανία, τα στελέχη του ομίλου ΟΤΕ δήλωσαν ότι δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη για το συγκεκριμένο θέμα.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 1,2% στα 326 εκατ. ευρώ, ενώ οι επενδύσεις ανήλθαν στα 117,5 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 47,1% σε ετήσια βάση λόγω της περαιτέρω ανάπτυξης του δικτύου FTTH. Όπως επισημάνθηκε, στο τέλος Μαρτίου το δίκτυο FTTH ήταν διαθέσιμο σε 1,375 εκατ. σπίτια, με τον στόχο να είναι να φθάσει στα 1,8 εκατ. μέχρι το τέλος του 2024. Αξιοσημείωτο είναι πάντως το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει καθώς οι νέες συνδέσεις FTTH κατά το α’ τρίμηνο έφθασαν στις 36 χιλιάδες και η συνολική πελατειακή βάση στις 287 χιλιάδες. Η ζήτηση αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω προς το τέλος του έτους όταν και αναμένεται να ενεργοποιηθεί η νέα δράση επιδότησης για το FTTH που βρίσκεται αυτή την περίοδο σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Στην κινητή τηλεφωνία, ο ΟΤΕ σημείωσε αύξηση στους συνδρομητές συμβολαίου κινητής, με το συνολικό αριθμό αυτών να ανέρχεται σε 3,2 εκατομμύρια, που αντιστοιχεί σε ετήσια αύξηση 6,3%. Οι καθαρές προσθήκες στους πελάτες συμβολαίου ήταν θετικές στο τρίμηνο, με το συνολικό αριθμό τους να ανέρχεται σε 57 χιλιάδες, υποστηριζόμενες τόσο από νέους πελάτες όσο και από τη μετάβαση πελατών καρτοκινητής σε υπηρεσίες συμβολαίου, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση. Σημειωτέον πως πλέον οι συνδρομητές συμβολαίου, όπως αναφέρθηκε στην τηλεδιάσκεψη, αντιστοιχούν στο 45% της συνολικής πελατειακής βάσης.

Όσον αφορά στον ανταγωνισμό και τις προσφορές που υπάρχουν από άλλους παρόχους, ο κ. Τσαμάζ επεσήμανε ότι πρόκειται για κάτι που έχει δει αρκετές φορές να συμβαίνει κατά τη διάρκεια της θητείας του. Και έσπευσε να προσθέσει ότι σε όλες τις περιπτώσεις αποδείχθηκε ότι οι καταναλωτές αυτό που επιζητούν είναι η σωστή εξυπηρέτηση και ποιότητα των υπηρεσιών που χρησιμοποιούν.

Αρκετές ερωτήσεις υπήρξαν και για το κομμάτι των έργων πληροφορικής δεδομένου ότι η αύξηση των εσόδων από το ICT ήταν της τάξεως του 56,1% στο α’ τρίμηνο. Η αύξηση κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα λόγω της προσωρινής πτώσης που σημειώθηκε στα προηγούμενα τρίμηνα λόγω των βουλευτικών εκλογών του περασμένου Ιουλίου. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου ΟΤΕ, τα υπόλοιπα τρίμηνα θα υπάρξει άνοδος λόγω των υπόλοιπων έργων που υπάρχουν με το ποσοστό της αύξησης να κινείται σε διψήφια ποσοστά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ