ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λαογραφικό Ποντιακό Μουσείο Σουρμένων - Οι μνήμες παραμένουν ζωντανές

Κώστας Πλιάκος Κώστας Πλιάκος - CNN Greece

Στις 19 Μαΐου γιορτάζεται, όπως κάθε χρόνο, η ημέρα μνήμης των γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Τα Σούρμενα της Αττικής που βρίσκονται στα όρια της Δήμου Ελληνικού, αποτελούν σημείο αναφοράς για τον Ποντιακό ελληνισμό αφού ακόμη και σήμερα το ένα τρίτο των κατοίκων της περιοχής έχει ποντιακή καταγωγή.

vlcsnap-2024-05-17-12h25m14s918.png

Τα Σούρμενα είναι μια συνοικία που δημιουργήθηκε από το μηδέν από Πόντιους πρόσφυγες οι οποίοι σήμερα κρατούν ζωντανές τις μνήμες των προγόνων τους και μέσα από ένα μουσείο. Αν και αρχικά η περιοχή κατοικήθηκε από Πόντιους των Σουρμένων στη συνέχεια, βρέθηκαν εκεί και πρόσφυγες από άλλες περιοχές του Πόντου.

vlcsnap-2024-05-17-12h28m12s456.png

Το μουσείο της Ένωσης Ποντίων είναι ένα μικρό μουσείο που περιλαμβάνει εκθέματα και κειμήλια από τον Πόντο τα οποία παραχώρησαν οικογένειες από όλη την Ελλάδα αλλά και από άλλες χώρες του κόσμου, όπου βρίσκεται ποντιακό στοιχείο.

Untitled-1.jpg

Έγγραφα από την συνθήκη της Λωζάνης, καταγραφές περιουσιών που άφησαν πίσω οι Έλληνες, φωτογραφικό υλικό, ρούχα, οικιακά σκέυη και εργαλεία, τεκμήρια της γενοκτονίας και πολλά άλλα μπορεί να δει ο επισκέπτης στο μουσείο που είναι ανοιχτό καθημερινά τις απογευματινές ώρες.

vlcsnap-2024-05-17-12h29m11s387.png

Ο κ. Γιώργος Σαραφίδης, πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων μας υποδέχθηκε και μας ξενάγησε στο μουσείο και μας μίλησε τόσο για τη σημασία της περιοχής των Σουρμένων για τον ποντιακό ελληνισμό όσο και για τα εκθέματα του μουσείου αλλά και για το ταφικό έθιμο που γίνεται κάθε χρόνο στην περιοχή ανελλιπώς από τα πρώτα χρόνια, με εξαίρεση τα χρόνια της πανδημίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ