ΚΟΣΜΟΣ

Η τέχνη του πολέμου από Σύρο καλλιτέχνη

Η τέχνη του πολέμου από Σύρο καλλιτέχνη
Το μοντέρνο πρόσωπο της Συρίας κατά τον καλλιτέχνη Courtesy of Imranovi

Ένα ακαθορίστου σχήματος προφίλ του Μπασάρ Αλ-Άσαντ έχει δημιουργηθεί από εικόνες από τα ερείπια από την βομβαρδισμένη πόλη Χομς. Αυτό το ιδιότυπο πορτρέτο κάνει το απόλυτο κοντράστ με το γκρι μπακγκράουντ του τοίχου.

Αυτό είναι το μοντέρνο πρόσωπο της Συρίας, σύμφωνα με τον Σύρο καλλιτέχνη Imranovi. Η προαναφερόμενη εικόνα είναι η κεντρική της πρώτης του έκθεσης στο Σόχο του Λονδίνου. Μέρος της συλλογής των εκθεμάτων αναφέρονται στην καταστροφή της πατρίδας του από τα χέρια, όπως ο ίδιος πιστεύει, ενός ανθρώπου:

"Ότι έχει γίνει είναι εξαιτίας του. Αυτός ο άνθρωπος εξακολουθεί να κυβερνά την χώρα μου. Αυτός είναι η αιτία και όλοι το έχουν ξεχάσει. Τώρα όλοι έχουν στρέψει την προσοχή τους στον ISIS."

Τα έργα είναι φτιαγμένα σε σειρά, με κάθε κομμάτι να εστιάζει στην αιτία της καταστροφής.

Ο Imranovi τώρα ζει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Όπως σημειώνει ο ίδιος ξεκίνησε να δημιουργεί την συλλογή μετά τη σφαγή στη Χούλα το 2012.

"Ένα πολύ τραγικό συμβάν πυροδότησε τη δημιουργικότητα μου και ξεκίνησα το έργο. Δεν ήταν ακριβώς η πρώτη σφαγή που αντίκρυσα, ήταν όμως η πρώτη φορά που είδα θύματα παιδιά".

Το έργο "Μετάλλια" είναι για το μέγεθος του θανάτου που συνέβη μέσα σε εννέα μήνες, όταν και πέθαναν πάνω από 30.000 άνθρωποι. Αμέσως μετά έρχεται η ακόμα μεγαλύτερη φρίκη, η σφαγή στη Χούλα.

Οι αρχές της επανάστασης

Ο Imranova ξεκίνησε να κάνει τέχνη όταν ξέσπασε η συριακή επανάσταση στη Δαμασκό. Γεμάτος με βαθύ μίσος για τον Μπασάρ Αλ-Άσαντ και το καθεστώς του, δούλεψε διαδικτυακά με μία οργάνωση από άλλους αντικαθεστωτικούς καλλιτέχνες και ακτιβιστές.

"Έφτιαχνα κινούμενα γραφικά για το συνέβαινε, γιατί εξεγερθήκαμε και τι κάνει εκαντίον μας.Πέρασα αρκετούς μήνες διαμαρτυρόμενος στη Συρία. Ήταν αληθινή ελευθερία αυτό που βιώσαμε. Πριν τρία χρόνια."

Ενώ η Συρία βρίσκονταν στον έβδομο μήνα της επανάστασης της, ο Imranovi διατάχθηκε να καταταγεί στο στρατό του καθεστώτος.Αναγκάστηκε να έρθει αντιμέτωπος με μία απόλυτα σκληρή επιλογή.

"Το να καταταγώ σημαίνει πως πρέπει να πυροβολήσω πολίτες ή να με πυροβολήσουν".

Έτσι, εγκατέλειψε τη Συρία για τα ΗΑΕ και ξεκίνησε να εργάζεται ως ανιμέιτορ. Ανησυχεί όμως για την οικογένειά του που είναι ακόμα στη Δαμασκό.

"Εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από το καθεστώς, μέσα στα οδοφράγματα. Υπάρχουν πολλές επιδρομές και έρευνες σε σπίτια και απλώς όποιον βρίσκουν τον πάνε φυλακή. Αυτό έγινε με δύο θείους μου. Αλλά και με τον πατέρα μου. Τον πήραν ως κρατούμενο και βρήκαμε την φωτογραφία του, ως ένα θύμα βασανιστηρίων".

Ο πόλεμος και η σύγκρουση μέσα από την τέχνη

Η έκθεση έχει τίτλο, "Μοντέρνο Πρόσωπο της Συρίας" και φιλοξενείται από την Art Represent στο Λονδίνο, μία πλατφόρμα τέχνης αφιερωμένη στο να παρουσιάζει τη δουλειά καλλιτεχνών οι οποίοι επηρεάζονται από πολεμικές συγκρούσεις.

Ο ιδρυτής, Baiqu Gonkar λέει:

"Επικοινωνήσαμε πρώτοι με τον Imranovi στο Facebook. Για πολύ καιρό αρκετοί καλλιτέχνες οι οποίοι βιώνουν τον πόλεμο προσπαθούν να δείξουν τη δουλειά τους στα σόσιαλ μίντια. Τους βοηθάμε πουλώντας τη δουλειά τους διαδικτυακά".

Ο Imranovi πρόσφατα δημιούργησε τη σειρά έργων Deluge για την πρεμιέρα της έκθεσης. Πρόκειται για μία απεικόνιση Σύρων που βρίσκονται σε μία βάρκα καιο πλέουν με τα συντρίμμια του πολέμου.

Πηγή CNN Art of war: Syrian artist Imranovi's graphic portrayal of his country's struggle

Heenali Patel, for CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ