ΚΟΣΜΟΣ

Ταϊλάνδη: Πώς εγκλωβίστηκαν τα 12 παιδιά και ο προπονητής τους στην σπηλιά

Ταϊλάνδη: Πώς εγκλωβίστηκαν τα 12 παιδιά και ο προπονητής τους στην σπηλιά
Thai Navy Seal/Handout via REUTERS

Αδειάζει η κλεψύδρα για τη διάσωση των 12 παιδιών και του προπονητή τους που είναι παγιδευμενοι για περισσότερες από 10 μέρες σε σπηλιά στην Ταϊλάνδη. Υπό ποιες συνθήκες, ωστόσο, εγκλωβίστηκαν στο σημείο;

 

Τα σωστικά συνεργεία καταβάλουν εντατικές προσπάθειες για να εκπονήσουν το κατάλληλο σχέδιο για τη διάσωση, όμως, πλέον ο χρόνος πιέζει πολύ και αξιωματούχοι παραδέχονται ότι είναι στενά τα περιθώρια.

Πληροφορίες από τα διεθνή Μέσα θέλουν την επιχείρηση απεγκλωβισμού να ξεκινά ακόμα και σήμερα. Ο Ιβάν Κάραντζιτς, ένας από τους πολλούς εθελοντές δύτες, μιλώντας στο Sky News εξέφρασε την άποψη ότι ο απεγκλωβισμός μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, ακόμα και σήμερα.

«Αρχικά πιστεύαμε ότι τα παιδιά μπορούν να μείνουν εκεί για καιρό. Όμως η κατάσταση άλλαξε, ο χρόνος πλέον είναι περιορισμένος», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού Απακόρν Γιουκονγκάεβ.

Λίγες ώρες πριν η τραγική είδηση του θανάτου ενός Ταϊλανδού διασώστη που επιχειρούσε να εφοδιάσει τα παγιδευμένα παιδιά με οξυγόνο, κατέβαλε τόσο τους παγιδευμένους όσο και τους εθελοντές που παίρνουν μέρος σε αυτή την γιγαντιαία διάσωση.

Πώς εγκλωβίστηκαν τα παιδιά

Τα αγόρια της νεανικής ποδοσφαιρικής ομάδας «Wild Boar» -ηλικίας 11 έως 16 ετών- μπήκαν στη σπηλιά το Σάββατο 23 Ιουνίου με τον 25χρονο προπονητή τους.

Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι μπήκαν στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ για πικ-νικ. Ωστόσο, ένας διασώστης δήλωσε σε βρετανικά ΜΜΕ ότι τα παιδιά είχαν πάει στο σπήλαιο για κάποιου είδους «τελετή μύησης».

Το δεύτερο αυτό σενάριο υποστηρίζεται και από τα ευρήματα των διασωστών τις περασμένες ημέρες. Τα παιδιά είχαν βγάλει τα παπούτσια τους και τις τσάντες τους πριν μπουν στο νερό και μπουν στο τούνελ.

Στόχος, όπως ανέφερε ο ίδιος διασώστης, είναι να φτάσουν στο βάθος του τούνελ, να γράψουν τα ονόματά τους στο τοίχωμα του σπηλαίου και να επιστρέψουν.

Ωστόσο μία ξαφνική νεροποντή ήταν αρκετή για να πλημμυρήσει και φράξει την είσοδο.

Πώς πέθανε ο 38χρονος διασώστης

Οι Αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν τα παιδιά και τον προπονητή τους σώους αρκετές μέρες μετά την εξαφάνισή τους. Μετά την αρχική ανακούφιση, όμως, υπήρξε ανησυχία για το πώς θα καταφέρουν να τους απεγκλωβίσουν.

Ένας πρώην δύτης του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της επιχείρησης μεταφοράς φιαλών οξυγόνου.

Ο Σαμάρν Κουνάν, πρώην μέλος της ομάδας SEAL απεβίωσε αφού έφερε σε πέρας την επιχείρηση με σκοπό να τοποθετηθούν φιάλες οξυγόνου κατά μήκος μιας πιθανής οδού διαφυγής και να εφοδιαστούν τα παγιδευμένα παιδιά με οξυγόνο, διευκρίνισαν ο αντικυβερνήτης της επαρχίας κι ένας αξιωματικός των ένοπλων δυνάμεων, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Αφού παρέδωσε το οξυγόνο, στον δρόμο της επιστροφής δεν είχε πλέον αρκετό οξυγόνο ο ίδιος», εξήγησε ο αντικυβερνήτης της επαρχίας, ο Πασακόρν Μπουνιαλάκ. «Έχασε τις αισθήσεις του στον δρόμο της επιστροφής» κι ένας συνάδελφός του δύτης προσπάθησε να τον βοηθήσει και τον έφερε πίσω, διευκρίνισε ανώτερος αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων του ΠΝ της Ταϊλάνδης.

«Παρόλο που χάσαμε έναν άνδρα, εξακολουθούμε να έχουμε πίστη στην αποστολή μας», διαβεβαίωσε ο επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού Απακόρν Γιουκονγκάεβ.