ΚΟΣΜΟΣ

Πρωτοχρονιά υπό το φόβο των τζιχαντιστών

Πρωτοχρονιά υπό το φόβο των τζιχαντιστών
ΑΠΕ - ΜΠΕ/EPA/ MLADEN ANTONOV

Συνοδεία του φόβου θα πραγματοποιηθούν οι εορτασμοί για τον ερχομό του νέου έτους στις πρωτεύουσες του πλανήτη, με την τρομοκρατία να «συνοδεύει» τις τελευταίες ώρες του 2015, αλλά και τις πρώτες του 2016.

Συναγερμός στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη, οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή. Συγκεκριμένα, στο «πληγωμένο» Παρίσι, η υποδοχή της νέας χρονιάς θα γίνει στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, χωρίς ωστόσο τη χρήση πυροτεχνημάτων και με αυξημένη την αστυνομική παρουσία.

Στη Μόσχα, η Κόκκινη Πλατεία, θα είναι σχεδόν... ερημωμένη καθώς έχει απαγορευτεί η είσοδος στο κοινό την ώρα του ρεβεγιόν.

Στη Μαδρίτη, οι αρχές θα περιορίσουν τον αριθμό των επισκεπτών στην Πουέρτα ντελ Σολ, στις 25.000, ενώ όπως μεταδίδει η Deutsche Welle και στο Βερολίνο τα μέτρα ασφαλείας θα είναι κάτι παραπάνω από αυξημένα.

Παράλληλα, στις Βρυξέλλες ακυρώθηκαν οι εκδηλώσεις της παραμονής της Πρωτοχρονιάς συμπεριλαμβανομένων των πυροτεχνημάτων, εξαιτίας αυξημένου τρομοκρατικού συναγερμού, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Ιβάν Μάιερ στο συνεργαζόμενο με το CNN δίκτυο RTL.

Η ακύρωση έρχεται ως επακόλουθο της σύλληψης δυο ατόμων με την υποψία της εμπλοκής τους σε υπόθεση επίθεσης σε «εμβληματικά κτίρια».

Στη γειτονική Τουρκία, οι αστυνομία θα βρίσκεται «στο πόδι» έπειτα και από τη σύλληψη δύο ατόμων οι οποίοι φέρονταν να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση την παραμονή της Πρωτοχρονιά στην Άγκυρα.

«Θεωρούμε ότι σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος», είπε αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ σύμφωνα πληροφορίες του Ρόιτερς, οι δύο συλληφθέντες μπήκαν στην Τουρκία από τη Συρία.

Τέλος, στη Νέα Υόρκη, «τα μέτρα ασφαλείας θα είναι πιο ενισχυμένα από ποτέ», όπως δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Μπιλ ντε Μπλάζιο.

Διαβάστε επίσης:

Η τρομοκρατία ακυρώνει τους πρωτοχρονιάτικους εορτασμούς στις Βρυξέλλες

Συλλήψεις τζιχαντιστών στην Άγκυρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ