ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακαλώτος: Αναγνωριστική η πρώτη φάση της αξιολόγησης

Τσακαλώτος: Αναγνωριστική η πρώτη φάση της αξιολόγησης
Ο υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην ανάγκη η πρώτη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί άμεσα, καθώς ο χρόνος έχει σημασία και από πολιτικής άποψης και για λόγους μεταρρυθμιστικής κόπωσης αναφέρθηκε από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων και στη συζήτηση για την κύρωση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου της 24ας Δεκεμβρίου 2015 και 30ης Δεκεμβρίου 2015 ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε συνοπτικά του βουλευτές για τις συζητήσεις με τους θεσμούς και τις επιδιώξεις της κυβέρνησης.

Ο υπουργός είπε πως η κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει την πρώτη φάση της τελικής φάσης του κλεισίματος της πρώτης αξιολόγησης, χαρακτηρίζοντας ως αναγνωριστικού χαρακτήρα τις συζητήσεις με τα στελέχη των ΔΝΤ,ΕΕ,ΕΚΤ και ESM την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο υπουργός είπε πως τα ασφαλιστικό και η μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος είναι διαθρωτικές παρεμβάσεις με δομικό χαρακτήρα. «Οι αλλαγές αυτές είναι δομικές. Χρειάζεται να γίνουν. Στόχος είναι να φθάσουμε το 2018 σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Ότι και να κάνουμε πρέπει να βγαίνουν αριθμοί», τόνισε.

Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους θεσμούς για το πώς θα φθάσουμε το 2018 σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και πως οι συζητήσεις εστιάζουν στα μέτρα που έχουν ληφθεί, σε εκείνα που νομοθετήθηκαν αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί και σε εκείνα που θα ληφθούν.

«Υπάρχουν διαφωνίες που θα συνεχίσουμε να τις συζητάμε όταν επιστρέψουν. Το δάσος είναι ότι συμφωνούν στην αρχιτεκτονική των πραγμάτων που προτείνουμε και στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό», είπε ο υπουργός.

Απαντώντας σε επικρίσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης ανάφερε πως η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1% είναι μεταβατικό μέτρο και πως και αυτό οι θεσμοί των συζητούν. «Αν έχεις πείσει κάποιος που θες να πας, σου δίνει ελευθερία να τον πείσεις», είπε.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η αξιολόγηση δεν είναι στις «καλένδες» και πως οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών θα λείψουν μια εβδομάδα και θα επιστρέψουν την επομένη. Στο σημείο αυτό προσέθεσε πως τα τεχνικά κλιμάκια συνεχίζουν τις συζητήσεις για το δημοσιονομικό κενό, το που θα κλείσει το 2015 και την απόδοση των μέτρων που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά. Ερωτηθείς δε για το εάν ήταν πιο ευχαριστημένος την Παρασκευή από ότι την προηγουμένη Δευτέρα που ήταν έναρξη των συζητήσεων, απάντησε καταφατικά «ναι».

«Η σημασία του χρόνου είναι σημαντική και από πολιτικής άποψης και για λόγους οικονομικούς και λόγους μεταρρυθμιστικής κόπωσης. Πρέπει να τελειώνουμε γρήγορα γιατί αν πάμε τον Μάιο και τον Ιούνιο καήκαμε», είπε ο κ. Τσακαλώτος και ξεκαθάρισε πως αν και υπάρχουν αγκάθια, εάν κλείσει η πρώτη αξιολόγηση θα περάσει μεγάλο κομμάτι των δυσκολιών και η χώρα θα αντικρίσει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία από ότι τώρα.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε στη συζήτηση για το χρέος, η οποία όπως είπε θα δημιουργήσει τις συνθήκες για να απελευθερωθεί συμπυκνωμένη ζήτηση και να επιστρέψουν επενδύσεις.

Τέλος, ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής ενός σοβαρού διαλόγου για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε όλα τα επίπεδα αυτής της συζήτησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ