ΚΟΣΜΟΣ

Πραξικόπημα στην Τουρκία: Πως άντεξε ο Ερντογάν και η κυβέρνηση

Πραξικόπημα στην Τουρκία: Πως άντεξε ο Ερντογάν και η κυβέρνηση
REUTERS/Huseyin Aldemir

Σε εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα αντέδρασε η τουρκική κυβέρνηση μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό και την ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνάμεων σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη.

Η πρώτη επίσημη αντίδραση και προφανώς αφού είχαν δοθεί οι απαραίτητες εντολές ήρθε από την πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος δήλωσε ότι το πραξικόπημα «δεν θα περάσει» και οι στασιαστές θα τιμωρηθούν.

Λίγα λεπτά αργότερα ο Ερντογάν μέσω facetime απευθύνθηκε στον τουρκικό λαό τη στιγμή μάλιστα που πλήθαιναν οι πληροφορίες ότι είχε ήδη τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό. Ο Τούρκος Πρόεδρος, κάλεσε τους πολίτες να βγουν στους δρόμους και να μην αφήσουν να περάσει το πραξικόπημα, ενώ ανακοίνωσε πως μεταβαίνει στην Κωνσταντινούπολη.

Ακόμα και ο Αμπντουλάχ Γκιούλ, πρώην Πρόεδρος της Τουρκίας, κάλεσε τον λαό σε μαζικές διαδηλώσεις κάτι που έγινε και εν πολλοίς περιόρισε τις κινήσεις των στρατιωτών.

Πληροφορίες που βλέπουν σήμερα το φως της δημοσιότητας αναφέρουν πως ακόμα και ο διοικητής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, βρισκόταν σε ασφαλές μέρος και σε πλήρη επικοινωνία με τον Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό.

Όπως φαίνεται κλειδί για την αντιμετώπιση της απόπειρας του πραξικοπήματος ήταν το γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση κατάφερε να συγκρατήσει μερικές στρατιωτικές δυνάμεις από το να προσχωρήσουν στους δοσίλογους αξιωματικούς, ενώ έδινε συνεχώς την εντύπωση ότι ελέγχει την κατάσταση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ