ΚΟΣΜΟΣ

Eκρήξεις στην Άγκυρα με τουλάχιστον 97 νεκρούς

Eκρήξεις στην Άγκυρα με τουλάχιστον 97 νεκρούς
Δύο εκρήξεις σημειώθηκαν σε αυτοκινητόδρομο της Άγκυρας Reuters

Τουλάχιστον 97 νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της διπλής βομβιστικής επίθεσης, κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας, το πρωί του Σαββάτου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας. Η χώρα κηρύχθηκε σε τριήμερο εθνικό πένθος ενώ ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου ανακοίνωσε ότι πιθανότατα την επίθεση έκαναν δυο βομβιστές αυτοκτονίας.

Σε προηγούμενη ενημέρωση, το υπουργείο Υγείας είχε ανεβάσει τον αριθμό των νεκρών σε 86 και των τραυματιών σε 186.

«Αυτή η επίθεση δεν είχε ως στόχο μονάχα μια ομάδα ανθρώπων που ήθελε να συμμετάσχει σε μια συγκέντρωση ή μια πολιτική ομάδα, (αυτή η επίθεση) στοχοθέτησε το λαό μας», είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Και συμπλήρωσε: "Καθώς οδεύουμε προς τις εκλογές (...) μια τέτοια επίθεση στοχοθετεί απευθείας τη δημοκρατία μας, τα δικαιώματά μας και τις ελευθερίες μας».

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία από τις πλέον οδυνηρές τρομοκρατικές ενέργειες στην ιστορία της Δημοκρατίας μας» ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός καταγγέλλοντας τους δράστες ως «εχθρούς της ανθρωπότητας».

Η έκρηξη σημειώθηκε έξω από τον μεγαλύτερο σιδηροδρομικό σταθμό της τουρκικής πρωτεύουσας, όπου κόσμος είχε συγκεντρωθεί για να πραγματοποιήσει πορεία υπέρ της ειρήνης, μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Οι συγκεντρωμένοι μπροστά από το σταθμό θα έπαιρναν μέρος στη διαδήλωση που είχαν οργανώσει από κοινού η συνομοσπονδία εργαζομένων στο δημόσιο τομέα ΚΕΣΚ, η συνομοσπονδία εργατικών συνδικάτων ΝΤΙΣΚ, η Ένωση Ιατρών Τουρκίας (ΤΤΒ) και η Ένωση Επιμελητηρίων Μηχανικών (ΤΜΜΟΒ) με τίτλο "Σε πείσμα του πολέμου, ειρήνη εδώ και τώρα -Ειρήνη-Ψωμί-Δημοκρατία, αναφέρεται σε τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου. Αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσαν ότι πρόκειται για "τρομοκρατική επίθεση" και εξετάζουν αν βομβιστής αυτοκτονίας ευθύνεται γι αυτήν.

Ο Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε την επίθεση και ανέφερε ότι ήταν ένα πλήγμα στην ενότητα και την ειρήνη της χώρας. Στη γραπτή του ανακοίνωση, ο κ. Ερντογάν καλεί για ομοψυχία και αποφασιστικότητα ως απάντηση στην τρομοκρατία.

Μετά τις δύο εκρήξεις, άνδρες των αστυνομικών δυνάμεων πυροβόλησαν στον αέρα για να απωθήσουν το συγκεντρωμένο πλήθος, το οποίο κινούταν εναντίον τους. Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιαλτσίν Ακντογκάν, κυβερνητικούς αξιωματούχους και τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας στις 12.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) μετά την πολύνεκρη επίθεση. Οι πρώτες αναφορές διεθνών και τοπικών μέσων ενημέρωσης έκαναν λόγο για δύο εκρήξεις έξω από τον μεγαλύτερο σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας.

«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα κράτος μαφία, ένα κράτος δολοφόνο», δήλωσε ο αρχηγός του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών Σελαχατίν Ντεμιρτάς. «Είναι δυνατόν να μην γνωρίζουν, σε μια χώρα όπου οι υπηρεσίες πληροφοριών είναι τόσο ισχυρές; Εμπόδισαν τα ασθενοφόρα και θέλουν να αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων. Θα βαδίσουμε μαζί με αυτούς που δεν υποκύπτουν μπροστά στην αστυνομική τυραννία. Δεν θα επιτρέψουμε να τους γράψει η ιστορία. Η ιστορία δεν θα γράψει μια εξουσία που είναι τόσο τυραννική».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ