ΕΛΛΑΔΑ

Πόλα Ρούπα: Απόδραση, παρανομία, ληστείες και στο βάθος ...μητέρα

Πόλα Ρούπα: Απόδραση, παρανομία, ληστείες και στο βάθος ...μητέρα
EUROKINISSI

Γεννημένη το 1969 στην Καλαμάτα, η Πόλα Ρούπα κατεγράφη για πρώτη φορά από τις Αρχές Ασφαλείας το 1995, όταν μαζί με τον Νίκο Μαζιώτη συνελήφθη μαζί με ακόμα 500 ανθρώπους, στην κατάληψη του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς.  

 

Έχοντας ήδη την ιδιότητα της "σεσημασμένης" -υπό την αστυνομική εκδοχή- η Πόλα Ρούπα προσήχθη για δεύτερη φορά το 1997, όταν ο σύντροφός της συνελήφθη για τοποθέτηση βόμβας έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης. H βόμβα δεν είχε εκραγεί ενώ η ίδια αφέθηκε ελεύθερη καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία εναντίον της.

Η οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» θεωρείται μία από τις σημαντικότερες τρομοκρατικές οργανώσεις στην "μετά 17 Νοέμβρη εποχή" με την εμπλοκή της Πόλας Ρούπα να θεωρείται από την Αντιτρομοκρατική ως "εξέχουσα". Όλα αυτά τα χρόνια οι πληροφορίες την έφεραν άλλοτε ως επικεφαλής, άλλοτε ως ηγετικό στέλεχος, άλλοτε ως επιχειρησιακό συντονιστή και άλλοτε ως συντάκτη και αποστολέα των προκηρύξεων της οργάνωσης.

Δεκατρία χρόνια μετά την προσαγωγή της, η Ρούπα συνελήφθη μαζί με τον σύντροφό της τον Απρίλιο του 2010. Στο σπίτι του ζευγαριού, στα Καλύβια Αττικής, η αντιτρομοκρατική εντόπισε σχέδια προκηρύξεων για μελλοντικά τρομοκρατικά χτυπήματα.

Capture

( Κατά τη διάρκεια της ανάκτησης το 2010)

Προφυλακίστηκαν και οι δύο τότε και ενώ βρίσκονταν μέσα στη φυλακή έγιναν γονείς καθώς τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς, η Ρούπα έφερε στη ζωή ένα αγοράκι στο οποίο δόθηκε το όνομα Λάμπρος, προς τιμήν -όπως γράφτηκε τότε- του ιδεολογικού συντρόφου του ζευγαριού, Λάμπρου Φούντα. Ο Φούντας είχε χάσει τη ζωή του τον Μάρτιο του 2010, λίγους μήνες νωρίτερα δηλαδή, κατά τη διάρκεια συμπλοκής με αστυνομικούς στην περιοχή της Δάφνης.

Μαζιώτης και Ρούπα αποφυλακίστηκαν τον Οκτώβριο του 2011 καθώς είχε παρέλθει το 18μηνο της προφυλάκισης. Οι περιοριστικοί όροι (απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, παραμονή στο Λεκανοπέδιο Αττικής και εμφάνιση τρεις φορές τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα) παραβιάστηκαν τον Ιούνιο του 2012, όταν και οι δύο εξαφανίστηκαν.

Capture1

(Ν;iκoς Μαζιώτης και Πόλα Ρούπα κατά τη διάρκεια της δίκης της Οργάνωσης του Επαναστατικού Αγώνα στις φυλακές Κορυδαλλού το 2011)

Capturehhhh

Ετοίμαζε απόδραση Μαζιώτη από τον Κορυδαλλό με ελικόπτερο

Στις 21 Φεβρουαρίου του 2016, σύμφωνα με όλες τις αναφορές της εποχής τις οποίες επιβεβαίωναν και οι Αρχές Ασφαλείας, η Πόλα Ρούπα επιχείρησε να προσγειωθεί με ένα ελικόπτερο στις φυλακές Κορυδαλλού, για να απελευθερώσει τον Νίκο Μαζιώτη, απειλώντας με όπλο τον πιλότο. .

Η Ρούπα απογειώθηκε από μεγάλο ξενοδοχείο στην περιοχή της Ερμιόνης στην Αργολίδα με ενδιάμεσο σταθμό το χωριό Θεολόγο Φθιώτιδας και τελικό προορισμό την Κύθνο.

Πάνω από την περιοχή της Βοιωτίας ζήτησε από τον χειριστή του να κάνει στροφή και να κατευθυνθεί προς τις φυλακές Κορυδαλλού.

Ο πιλότος αντέδρασε και η Ρούπα πυροβόλησε δύο φορές εναντίον του παρά το γεγονός ότι το ελικόπτερο βρισκόταν εν πτήσει.

Το ελικόπτερο, με το οποίο επιχειρήθηκε να απελευθερωθεί ο Νίκος Μαζιώτης, δεν έφτασε στο σωφρονιστικό κατάστημα Κορυδαλλού, διότι ο πιλότος αντέδρασε, όταν αντελήφθη ότι το ιπτάμενο μέσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παράνομη ενέργεια και εντοπίστηκε στην Πάχη Μεγάρων.

tautotita1
tautotita2

( Η ταυτότητα που χρησιμοποίησε η Πόλα Ρούπα)

Παράλληλα, όπως επιβεβαιώνεται από την ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, ο πιλότος επιχείρησε να αφοπλίσει την Πόλα Ρούπα. Τρεις οπές από τις σφαίρες εντοπίστηκαν πάνω στο ελικόπτερο, μετά την περιπετειώδη πτήση του.

Παρά την αναστάτωση που επικράτησε, ο πιλότος κατάφερε να προσγειώσει το ελικόπτερο στην περιοχή των Ερυθρών επωφελούμενος και από το γεγονός ότι η επιβάτης, που ήθελε να φτάσει στις φυλακές Κορυδαλλού, έχασε -μέσα στον πανικό-τον γεμιστήρα του όπλου.

Μόλις το ελικόπτερο προσγειώθηκε διέφυγε, όμως μέσα στον πανικό έχασε την περούκα που φορούσε για να καλύψει τα ίχνη της.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, ο πιλότος που είναι συνταξιούχος αστυνομικός και όταν ήταν εν ενέργεια υπηρετούσε στα ελικόπτερα της ελληνικής αστυνομίας, αναγνώρισε σε φωτογραφίες την Πόλα Ρούπα.

2131701
2131697

(Δημοσιοποίηση στοιχείων ταυτότητας και φωτογραφιών της καταζητούμενης Πόλας Ρούπα απο την ΕΛ.ΑΣ.)

Ληστεία της τράπεζας στο νοσοκομείο Σωτηρία

Η χρηματοδότηση του σχεδίου εναέριας απόδρασης του Νίκου Μαζιώτη ξεκίνησε στις 25 Ιουνίου 2015 με τη ληστεία τράπεζας στο νοσοκομείο Σωτηρία. Η Ρούπα εισέβαλε στην τράπεζα λίγο πριν τις 08:00 το πρωί της 25ης Ιουνίου 2015, όταν δύο γυναίκες, η διευθύντρια και μία υπάλληλος της τράπεζας πήγαν να ανοίξουν το υποκατάστημα.

Η Ρούπα φορούσε καστανή καρέ περούκα, γυαλιά ηλίου και ανοιχτόχρωμα ρούχα, τις απείλησε με πιστόλι και τις ανάγκασε να μπουν μαζί στην τράπεζα. Είχε σακίδιο πλάτης και τα χέρια της ήταν καλυμμένα με πετσέτες.

Μετά από έναν σύντομο διάλογο, περίμενε υπομονετικά να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο και το ΑΤΜ. Πήρε και από τα δύο περίπου 125.000 ευρώ και μετά από 12 λεπτά παραμονής στο εσωτερικό της, βγήκε και επιβιβάστηκε στο λευκό Νισάν Σάνι, που οδηγούσε συνεργός της. Το όχημα είχε κλαπεί την προηγούμενη μέρα από την οδό Σουλιώτη στου Γκύζη. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν πίσω από το νοσοκομείο όπου στη συμβολή των οδών Αργυροκάστρου και Νευροκοπίου στου Παπάγου, το πυρπόλησαν μέσα σε αλσύλλιο της περιοχής. Κάποιοι αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν πως στη συνέχεια το «ζευγάρι» επιβιβάστηκε σε κλειστό φορτηγάκι και διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Από τα βίντεο των καμερών ασφαλείας της τράπεζας και καταστημάτων της περιοχής γύρω από το νοσοκομείο «Σωτηρία», οι αστυνομικοί διαπιστώνουν με μεγάλο ποσοστό βεβαιότητας, πως δράστιδα ήταν η καταζητούμενη σύντροφος του Νίκου Μαζιώτη.

Ληστεία σε τράπεζα της Μαλεσίνας

Στις 14 Σεμπτεβρίου του 2016 η Πόλα Ρούπα, μαζί με δυο συνεργούς της άρπαζαν όσα χρήματα υπήρχαν στο χρηματοκιβώτιο τράπεζα στη Μαλεσίνα Φθιώτιδας.

Οι δράστες μπήκαν στο υποκατάστημα στις 14:20 την ώρα που η τράπεζα έκλεινε για το κοινό. Με την απειλή όπλων ακινητοποίσαν τους υπαλλήλους. H Ρούπα, απείλησε τον διευθυντή και τον οδήγησε στο χρηματοκιβώτιο προκειμένου να το ανοίξει, ενώ ο άνδρας προέτρεψε τους υπαλλήλους να ανοίξουν το ΑΤΜ. Με ψυχραιμία περίμεναν να περάσει η χρονοκαθυστέρηση για το άνοιγμα του χρηματοκιβωτίου. Εντωμεταξύ η δεύτερη γυναίκα είχε αρπάξει τα χρήματα από το ΑΤΜ και τα ταμεία.

Στις 14:35, με λεία που κυμαίνεται στα 180.000 ευρώ, βγήκαν από το υποκατάστημα, επιβιβάστηκαν σε ένα λευκό Toyota Starlet με πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας που είχαν αφαιρεθεί από αυτοκίνητο της περιοχής, το οποίο φαίνεται να έχει κλαπεί πρόσφατα από την Αθήνα, και τράπηκαν σε φυγή.

Σχεδόν μία ώρα αργότερα στις 15:35 το συγκεκριμένο αυτοκίνητο βρέθηκε μέσα σε έναν ελαιώνα στον επαρχιακό δρόμο Λάρυμνας-Κόκκινου.

Οι δράστες είχαν ρίξει μεγάλη ποσότητα χλωρίνης στο εσωτερικό του για να εξαφανίσουν αποτυπώματα και DNA. Παραμένει άγνωστο ποιο όχημα χρησιμοποίησαν στη συνέχεια και ποια πορεία ακολούθησαν.

Η σύντροφος του Νίκου Μαζιώτη φορούσε μαύρη περούκα, ενώ από το βίντεο φαίνεται ότι είχε βάλει διπλά ρούχα για να αλλάξει τη σωματοδομή της, καθώς την τελευταία φορά που την είδαν οι αστυνομικοί είχε ξανθά μαλλιά και είχε χάσει πολλά κιλά.

ΔΙΑΒAΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Με αυτό το όνομα κυκλοφορούσε η Πόλα Ρούπα

Πόλα Ρούπα: τι έλεγε την ώρα που λήστευε

Ερευνούν συμμετοχή της Ρούπα σε ληστεία τράπεζας στη Μαλεσίνα

Με επιστολή η Ρούπα περιγράφει την απόπειρα απόδρασης του Μαζιώτη

Ισόβια και 129 χρόνια φυλάκιση στιν Νίκο Μαζιώτη - Νέες απειλές μέσω Διαδικτύου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ