ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η δύναμη των data «οδηγεί» το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας με ασφάλεια

Η δύναμη των data «οδηγεί» το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας με ασφάλεια

Ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας αλλάζει μέσω της δημιουργίας «οικοσυστήματος» αυτοκινήτων, δηλαδή συνδεσιμότητας και μετάδοσης πληροφοριών που ενισχύουν την ασφάλεια του οδηγού καθώς και την λειτουργία του οδικού δικτύου.

Με τις νέες υπηρεσίες δίνεται στους οδηγούς η ευκαιρία να ζήσουν μια αναβαθμισμένη οδική εμπειρία με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Το κλειδί των συνδεδεμένων υπηρεσιών είναι στις πληροφορίες

Η συνδεσιμότητα των οχημάτων βασίζεται σε ειδικούς αισθητήρες χάρη στους οποίους γίνονται εφικτές δυνατότητες όπως εύρεση κλεμμένου οχήματος, μείωση κόστους ασφάλισης, αποφυγή βλαβών και έγκαιρη συντήρηση.

Τα δεδομένα που συγκεντρώνονται μπορούν να αποθηκευτούν, να χρησιμοποιηθούν και να μοιραστούν από πολλούς διαφορετικούς οργανισμούς για την παροχή υπηρεσιών σε πελάτες, αλλά και ως πηγή εύρους πληροφορίων όπως η απόδοση του οχήματος και οι προτιμήσεις των καταναλωτών. Υπάρχουν ήδη εν ενεργεία παραδείγματα που υλοποιούνται με επιτυχία.

Η υπηρεσία ΙοΤ Fleet Control είναι ένα από αυτά τα παραδείγματα και εφαρμόζεται αποτελεσματικά στα σχολικά λεωφορεία του ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου «Παλλάδιο». Με αυτόν τον τρόπο, οι υπεύθυνοι, γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή την τοποθεσία και την ταχύτητα των σχολικών λεωφορείων καθώς και αν οι οδηγοί κάνουν παραβάσεις. Επομένως, το σχολείο μπορεί να εγγυηθεί την ασφαλή και ελεγχόμενη μετακίνηση των μαθητών.

To IoT μπορεί να εφαρμοστεί και για το οικοσύστημα των ποδηλάτων. Στο Πεκίνο έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τη Mobike. H συγκεκριμένη υπηρεσία λειτουργεί με ένα απλό τσιπ και εκτός από «εξυπνότερες» μετακινήσεις εξασφαλίζει και ασφάλεια του ποδηλάτου χάρη στο ενσωματωμένο του αντικλεπτικό σύστημα.

Τα ευαίσθητα δεδομένα χρειάζονται προστασία

Η συγκέντρωση τόσων προσωπικών δεδομένων αποτελεί έναν εύλογο κίνδυνο για προσωπικά και ευαίσθητα στοιχεία, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν από τοποθεσίες και συνήθεις προορισμούς μέχρι στοιχεία πληρωμών και πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η σημαντικότητα των προσωπικών δεδομένων οδηγεί τους εμπλεκόμενους φορείς και την αυτοκινητοβιομηχανία σε κινήσεις που πιστοποιούν την ασφάλειά τους χωρίς να επηρεάζεται η αποδοτικότητα των νέων υπηρεσιών. H βασική μέθοδος για αυτό είναι αυτή της κρυπτογράφησης, η οποία προστατεύει τα δεδομένα από όπου κι αν προέρχονται, εμποδίζοντας έτσι τις υποκλοπές.

Πάρε μέρος στις εξελίξεις

Με πλήθος εφαρμογών σε όλα το φάσμα των μετακινήσεων, το μόνο σίγουρο είναι πως το ΙοΤ ήδη βοηθάει να γίνουν οι δρόμοι πιο ασφαλείς και πιο έξυπνοι. Τέλος, μη ξεχνάμε πως καλύτερες μετακινήσεις σημαίνουν καλύτερη καθημερινότητα για όλους μας.

Οι εξελίξεις προχωράνε και σε αφορούν. Μάθε περισσότερα στο vodafone.gr/portal/safer-journeys