DEV CATEGORY

Εικοσιπεντανοϊκό και εικοσιδιεξαενοικο οξύ: Οι «γλωσσοδέτες» της καρδιάς

Εικοσιπεντανοϊκό και εικοσιδιεξαενοικο οξύ: Οι «γλωσσοδέτες» της καρδιάς

Εικοσιπεντανοϊκό και εικοσιδιεξαενοικο οξύ.

Οι σύνθετες αυτές λέξεις αποτελούν αναμφίβολα πραγματικούς γλωσσοδέτες και κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός ότι εν έτει 2019, πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι αγνοούν το νόημα και την αξία τους.

Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για δύο λιπαρά οξέα (είναι γνωστά ως EPA και DHA αντίστοιχα), η σημασία των οποίων είναι ιδιαίτερα σημαντική. Και αυτό, διότι η λήψη τους από τον άνθρωπο συνδέεται με την αντιμετώπιση ενός ιδιαίτερα σοβαρού προβλήματος υγείας: Της υπερτριγλυκεριδαιμίας -δηλαδή της αύξησης των τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Γιατί οφείλουμε να γνωρίζουμε περισσότερα για την εν λόγω πάθηση; Διότι, όπως έχει αποδειχθεί, η αύξηση του επιπέδου των τριγλυκεριδίων στο αίμα, συνδέεται άμεσα με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και την εμφάνιση αθηρωματικής πλάκας, εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πράγματι, η υπερτριγλυκεριδαιμία σχετίζεται με την κακή διατροφή και συγκεκριμένα με την αυξημένη κατανάλωση λιπαρών τροφών, τη μειωμένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών και την αυξημένη χρήση επεξεργασμένων υδατανθράκων. Η παχυσαρκία και η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ αποτελούν δύο ακόμη παράγοντες που σχετίζονται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και «κρύβονται» συχνά πίσω από την πάθηση αυτή.

Αξίζει απλώς να υπογραμμιστεί ότι σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, συνολικά στην Ευρώπη εκτιμάται ότι 83,4 εκατ. άνθρωποι αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακά προβλήματα και πάνω από 4 εκατ. πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρδιαγγειακά νοσήματα. Όλα αυτά ενώ στην Ελλάδα, περίπου το 13% του συνολικού ενήλικου πληθυσμού παρουσιάζει αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων.

CNN1jpeg

Πώς μπορούμε να προστατέψουμε την καρδιά μας

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, λοιπόν, το EPA (εικοσιπενταενοϊκό οξύ) και το DHA (εικοσιδιεξαενοϊκό οξύ) μπορούν να μας βοηθήσουν να προστατέψουμε την καρδιά μας -και όχι μόνο. Πού μπορούμε, όμως, να τα βρούμε και σε ποιες αλλαγές στη διατροφή μας οφείλουμε να προχωρήσουμε, προκειμένου να μειώσουμε τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα μας και να εξαλείψουμε -ή να μειώσουμε- τους παράγοντες κινδύνου;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η σωστή διατροφή, η άσκηση, τα Ω3 λιπαρά οξέα που περιέχονται σε διάφορα τρόφιμα και σε ακόμη μεγαλύτερη ποσότητα σε ένα φαρμακευτικό σκεύασμα με κλινικά αποδεδειγμένη καρδιοπροστατευτική δράση, δύνανται να συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας των ατόμων που εμφανίζουν υπερτριγλυκεριδαιμία.

CNN2

Η σημασία της σωστής διατροφής και των «καλών» λιπαρών

Η αναφορά περί σωστής διατροφής αφορά στη μείωση της πρόσληψης των «κακών» λιπαρών -όπως για παράδειγμα εκείνων που περιέχονται στο βούτυρο και τα τηγανητά- και στην ένταξη στη διατροφή μας περισσότερων φρούτων και λαχανικών, σε καθημερινό επίπεδο.

Για να προστατέψουμε, όμως, την υγεία μας και στη συγκεκριμένη περίπτωση την καρδιά μας, είναι σημαντικό να στραφούμε σίγουρα στα Ω3 λιπαρά οξέα. Και αυτό διότι, όπως έχει αποδειχθεί, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα, να περιορίσουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και μεταξύ άλλων, να συμβάλλουν στον έλεγχο της χοληστερόλης.

Τα Ω3 λιπαρά οξέα βρίσκονται σε διάφορα τρόφιμα, όπως ο λιναρόσπορος, τα καρύδια, ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες. Ωστόσο, πολλές φορές οι ανάγκες του οργανισμού μας για τα «καλά» αυτά λιπαρά, δεν καλύπτονται μέσω της διατροφής. Για αυτό είναι σημαντικό να στραφούμε σε ένα σκεύασμα που είναι «πλούσιο» σε Ω3.

CNN3

Δεν υπάρχει αμφιβολία, λοιπόν, πως πρέπει να βρούμε το Α και το… Ω3 για να προστατέψουμε την καρδιά και συνεπώς, την υγεία μας. Οι απαραίτητες αλλαγές στη διατροφή μας και το κατάλληλο φαρμακευτικό σκεύασμα με Ω3, που είναι «πλούσιο» σε εικοσιπεντανοϊκό και εικοσιδιεξαενοικο οξύ, μπορούν να μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε το επίπεδο ζωής μας και να περιορίσουμε τους παράγοντες κινδύνου που μας «απειλούν».