DEV CATEGORY

Βασιλική Σιαντή: Η Τέχνη και η Προσφορά είναι δύο έννοιες που οφείλουν να συνυπάρχουν αρμονικά

Βασιλική Σιαντή: Η Τέχνη και η Προσφορά είναι δύο έννοιες που οφείλουν να συνυπάρχουν αρμονικά

Μία πρωτότυπη δράση, που καλεί καθέναν μας να συμβάλλει στον αγώνα που δίνει κάθε παιδί για να νικήσει τον καρκίνο, διοργανώνει η Sianti Gallery, στο κέντρο της Αθήνας. Με αφορμή το βιβλίο «Η μεγάλη νίκη της Ζωής» της Ελένης Τσαλδίρη, ένα παραμύθι για τα παιδιά που δίνουν μάχη να ξεπεράσουν τις δυσκολίες του παιδικού καρκίνου, η art director στη γκαλερί, κ. Βασιλική Σιαντή, κάλεσε τον δημιουργό Θανάση Λάλα, να προσφέρει ένα έργο του, το οποίο μετά από κλήρωση θα καταλήξει σε έναν νικητή. Όλα τα έσοδα της δράσης θα προσφερθούν στον σύλλογο «Ελπίδα», ενώ η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου.

Η Sianti Gallery διοργανώνει εδώ και πέντε χρόνια δράσεις για τα παιδιά, τα οποία όπως δηλώνει η κ. Σιαντή στο CNN Greece «είναι το μέλλον, είναι η ίδια η ζωή». Η ίδια άλλωστε, στη φιλοσοφία της, συνδέει την Τέχνη με την Προσφορά: «Η Τέχνη είναι απαραίτητη. Δεν είναι διακοσμητική. Έχει σημασία να την βλέπεις εκεί που υπάρχει, όπου κι αν βρίσκεται. Το ίδιο και η Προσφορά. Πρέπει να μάθουμε να αγαπάμε λίγο παραπάνω τον συνάνθρωπο γιατί νομίζω το έχουμε ξεχάσει», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επισημαίνει πως όλοι μας «οφείλουμε να παλεύουμε κάθε μέρα για όλα αυτά που θεωρούμε δεδομένα αλλά δεν είναι» και πως μετά την ειδική δράση με αφορμή του βιβλίου της Ελένη Τσαλδίρη, προγραμματίζονται νέα, σπουδαία πράγματα.

Στις δράσεις της γκαλερί άλλωστε, έρχεται η θερμή ανταπόκριση του κόσμου, να λειτουργήσει ως παρακίνηση για την επόμενη, νέα προσπάθεια, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ίδια.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη της κ. Βασιλικής Σιαντή, art director Sianti Gallery στο CNN Greece:

Κυρία Σιαντή, φιλοξενείτε στη Sianti Gallery μία πολύ σημαντική δράση, για καλό σκοπό. Πείτε μας περί τίνος πρόκειται;

Η όλη ιδέα ξεκίνησε διαβάζοντας το βιβλίο «Η μεγάλη νίκη της Ζωής», ένα παραμύθι πραγματικά ύμνο στα παιδιά που δίνουν μάχη για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες του παιδικού καρκίνου. Όταν γνώρισα την συγγραφέα Ελένη Τσαλδίρη και μου μίλησε για το συγκεκριμένο βιβλίο, το οποίο έχει προλογίσει και η αείμνηστη Μαριάννα Βαρδινογιάννη αμέσως σκέφτηκα τρόπους για να μπορέσουμε και εμείς με κάποιο τρόπο να βοηθήσουμε. Και επειδή κάθε χρόνο είμαστε δίπλα στα παιδιά με διάφορες δράσεις, ζήτησα από τον Θανάση Λάλα να προσφέρει ένα έργο του για να μπει σε κλήρωση μέσω λαχειοφόρου αγοράς. Η διαδικασία είναι απλή, ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να αγοράσει λαχνό των 10 ευρώ για να πάρει μέρος στην κλήρωση του έργου «Οι ακροβάτες της Χαράς», που θα γίνει την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου στις 19.00 με ΟΛΑ τα έσοδα από τους λαχνούς να πηγαίνουν για να στηρίξουν το έργο του Συλλόγου «Ελπίδα». Και επειδή μας αρέσει πολύ να δίνουμε χαρά στα παιδιά, η παρουσίαση του βιβλίου «Η μεγάλη νίκη της Ζωής» θα πλαισιωθεί από θεατρική παράσταση, στην οποία η Νόνη Play και η ομάδα της θα δραματοποιήσουν το παραμύθι.

Τι σημαίνει για εσάς το να διαθέτετε την γκαλερί για τέτοιες δράσεις, για καλό σκοπό;

Πρωτίστως πιστεύω ότι τα παιδιά είναι το μέλλον είναι η ίδια η ζωή. Και μιλάω όχι μόνο με την ιδιότητα της μητέρας αλλά κυρίως με την μόνη μου ιδιότητα ως άνθρωπος. Γι’ αυτό και τα τελευταία πέντε χρόνια διοργανώνω στην γκαλερί δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά με σκοπό να κάνουμε την Τέχνη προσιτή σε μικρούς και μεγάλους. Είναι γνωστή και μάλιστα έχει γίνει αντικείμενο της επιστημονικής έρευνας η θεραπευτική επίδραση της τέχνης στους ανθρώπους. Αυτό και μόνο για μένα είναι κίνητρο για να συνεχίσω να διαθέτω την γκαλερί για καλό σκοπό!

Θεωρείτε πως η Τέχνη και η Προσφορά είναι δύο έννοιες που οφείλουν να συνυπάρχουν αρμονικά;

Απόλυτα. Η Τέχνη είναι απαραίτητη. Δεν είναι διακοσμητική. Έχει σημασία να την βλέπεις εκεί που υπάρχει, όπου κι αν βρίσκεται. Το ίδιο και η Προσφορά. Πρέπει να μάθουμε να αγαπάμε λίγο παραπάνω τον συνάνθρωπο γιατί νομίζω το έχουμε ξεχάσει μιας και όλοι βιώνουμε με κάποιον τρόπο την κρίση που υπάρχει στις ανθρώπινες σχέσεις. Γι΄αυτό και οφείλουμε να προσφέρουμε σε αυτούς που μας έχουν ανάγκη με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας. « Αν θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι»! Σωστά;

Πώς ανταποκρίνεται ο κόσμος σε δράσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα που λαμβάνουν χώρα στη Sianti Gallery;

Μα η θερμή ανταπόκριση του κόσμου είναι αυτή που με παρακινεί κάθε φορά για κάτι νέο. Τελικά αποδεικνύεται ότι οι άνθρωποι είναι πολύ ευαισθητοποιημένοι, αρκεί η ανιδιοτελής προσφορά να περιβάλλεται από αγάπη. Και επειδή ακριβώς ο κόσμος το νιώθει μέσα στον χώρο μας πάντα ανταποκρίνεται θετικά σε αντίστοιχες δράσεις μας . Γι΄αυτό και τον ευχαριστούμε πολύ, εφόσον μας βοηθάει να υλοποιήσουμε την εκάστοτε δράση μας.

Ποια συναισθήματα/ σκέψεις σας δημιουργήθηκαν, διαβάζοντας τη «Μεγάλη Νίκη της Ζωής», ένα παραμύθι για τα παιδιά που δίνουν μάχη για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες του παιδικού καρκίνου;

Όλοι μας με τον πρόσφατο εγκλεισμό μας λόγω της πανδημίας νιώσαμε βαθιά ότι το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου είναι η υγεία μας και προφανώς δεν είναι δεδομένη. Μάθαμε, όμως, επιπλέον ότι έχουμε απεριόριστες δυνάμεις αρκεί να τις ενεργοποιήσουμε . Όπως, λοιπόν, πάλεψε και η ηρωίδα του βιβλίου βρίσκοντας την δύναμη να ξεπεράσει την ασθένεια έτσι κι εμείς οφείλουμε να παλεύουμε κάθε μέρα για όλα αυτά που θεωρούμε δεδομένα αλλά δεν είναι. Αυτό με έκανε να αναρωτηθώ ποια είναι η δική μου δύναμη.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας για τη Sianti Gallery;

Τα επόμενά μας σχέδια, πέρα από τις εκθέσεις που οργανώνουμε είναι μαζί με την συγγραφέα Ελένη Τσαλδίρη να προσφέρουμε νέα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, εφόσον η αρχή γίνεται με το βιβλίο της για την «Μεγάλη Νίκη της Ζωής». Η Ελένη είναι και εικαστικός που σημαίνει ότι και οι επόμενες δράσεις μας θα πλαισιώνονται από εικαστικά δρώμενα. Θα σας αποκαλύψω μόνο το επόμενο πλάνο μας που έχει να κάνει με ένα άλλο βιβλίο της Τσαλδίρη, που αναφέρεται σε κορυφαία ονόματα στον χώρο της τέχνης. Άλλωστε, τα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά είναι ενταγμένα στην ετήσια διοργάνωση του προγράμματος της γκαλερί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ