FOCUS

Ψηφιακός φάκελος ασθενή και σύνταξη σε μία ημέρα μέσω ΕΣΠΑ

Ψηφιακός φάκελος ασθενή και σύνταξη σε μία ημέρα μέσω ΕΣΠΑ

Ο Γιώργος Ιωαννίδης, ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Ε.Π. του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, μίλησε στο CNN Greece για τις σημαντικές αλλαγές που θα φέρουν στην καθημερινότητα του πολίτη η εφαρμογή του ψηφιακού φακέλου ασθενή αλλά και της απονομής σύνταξης σε μία ημέρα, προγράμματα που χρηματοδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ.

Όπως τόνισε ο κ. Ιωαννίδης, "το πρόγραμμα για τη διοικητική μεταρρύθμιση είναι ένα από τα λιγότερο γνωστά προγράμματα του ΕΣΠΑ, ωστόσο είναι από τα πλέον σημαντικά". Σε αυτό εντάσσεται και ο ψηφιακός φάκελος ασθενή, ο οποίος έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε ισχύ το 2018. Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, "η βασική ιδέα, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα ψηφιακό μητρώο του ασθενή, το οποίο θα μπορεί να ενημερώνεται και να επικαιροποιείται σε οποιοδήποτε σημείο επαφής του πολίτη με το σύστημα υγείας. Υπάρχουν βάσεις δεδομένων και στόχος μας είναι η ενοποίησή τους".

Παράλληλα, στόχος της γραμματείας στην οποία προΐσταται ο κ. Ιωαννίδης είναι να προχωρήσει με γοργά βήματα και η εφαρμογή της υπηρεσίας σύνταξη σε μία ημέρα. Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη "κι εδώ έχουμε μία ψηφιοποίηση του συνόλου του φακέλου του ασφαλισμένου. Ειδικά, τώρα που έχουμε την ενοποίηση των ταμείων, όπως αντιλαμβάνεστε αυτό είναι πολύ σημαντικό. Στη βάση αυτής της ψηφιοποίησης υπάρχει ένας φιλόδοξος στόχος που είναι να καταστεί εφικτή η έκδοση της σύνταξης σε μία ημέρα". Όπως ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης, θα δημιουργηθεί ένα ψηφιακό σύστημα που θα μπορεί να υπολογίσει αυτόματα τις εισφορές του κάθε ασφαλισμένου, ενώ θα μπορούν μέσα από αυτό να γίνονται όλες οι απαραίτητες διοικητικές ενέργειες που απαιτούνται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ