DEV CATEGORY

Σε τροχιά εξωστρέφειας η ελληνική Γουνοποιία

Σε τροχιά εξωστρέφειας η ελληνική Γουνοποιία

Στην Ελλάδα της κρίσης ένας παραδοσιακά παραγωγικός και εξαγωγικός κλάδος, ο κλάδος της γούνας, συνεχίζει να επενδύει, να καινοτομεί και να εξελίσσεται, κερδίζοντας τις διεθνείς αγορές και στηρίζοντας την τοπική οικονομία.

Ο ρόλος και η σημασία της Ελληνικής Γουνοποιίας αναδεικνύεται με την εκλογή για πρώτη φορά Έλληνα στο ανώτατο αξίωμα του Προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Γούνας, του κ. Ιωάννη Μανάκα. Πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Γούνας για πρώτη φορά στην Αθήνα όπου συζητήθηκαν οι τάσεις και οι προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου της γούνας.

Η Ελληνική Γουνοποιία αποτελεί σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την εθνική οικονομία, με τη χώρα μας να αποτελεί το κύριο παραγωγικό κέντρο στην Ευρώπη. Οπως υπογραμμίζει ο κ. Γ. Μανάκας, στους βασικούς προβληματισμούς του Συνεδρίου ήταν η εφαρμογή νέων τεχνολογιών, η ανάπτυξη νέων διεθνών αγορών όπως της Ινδίας και του Ιράν αλλά και η επέκταση της χρήσης της γούνας και σε casual ρούχα και νεότερες ηλικίες. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας κ. Δ.Κοσμίδης, μίλησε για τη σημασία του κλάδου της γούνας στην ελληνική αγορά, αφού πρόκειται για έναν 99% εξαγωγικό κλάδο, ο οποίος την τελευταία δεκαετία έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ. Επίσης αναφέρεται στην προσπάθεια που πραγματοποιείται να αναγνωριστεί ως άυλο πολιτιστικό αγαθό από διεθνείς οργανισμούς η παραδοσιακή τέχνη της γουνοποιίας.

H Ελλάδα, το κύριο παραγωγικό κέντρο της Ευρώπης

Ο κλάδος της γούνας αγγίζει τα 40 δις ευρώ διεθνώς και συνδέεται με εκατοντάδες χιλιάδες θεσεις εργασίας σε ολόκληρο τον κόσμο ενώ για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα σημαντικός αφού συνιστά τη μεγαλύτερη παραγωγική χώρα στην Ευρώπη.

IMG 2887

Ο κλάδος επενδύει στην τεχνολογία και την έρευνα και εξελίσσεται με καινούργιες και μοντέρνες τεχνικές στην παραγωγή γούνινων ενδυμάτων, προσελκύοντας το ενδιαφέρον κορυφαίων σχεδιαστών μόδας που χρησιμοποιούν τη γούνα στις δημιουργίες τους. Ήδη πολλοί σχεδιαστές έχουν παρουσιάσει δημιουργίες μοναδικές με τη γούνα στο επίκεντρο που συνδυάζεται με όλα τα ρούχα αλλά και τα αξεσουάρ μιας σύγχρονης γυναίκας.

IMG 2913

Οι κύριες αγορές γουνοποιητικών προϊόντων είναι η Ρωσία, Ουκρανία, Καζακστάν, η Κίνα ενώ αυξητική είναι και η ζήτηση στις ΗΠΑ και στη Δυτική Ευρώπη. Στις αγορές αυτές κυριαρχεί ο Ελληνικός γουνοποιητικός κλάδος, με πλέον χαρακτηριστική περίπτωση την αγορά της Ρωσίας όπου για δεκαετίες τα ελληνικά γουνοποιητικά προϊόντα είναι το πρώτο εξαγώγιμο προϊόν. Με πολύ δυναμισμό ωστόσο και αντίστοιχες ενέργειες γίνονται προσπάθειες και σε νέες αγορές, όπως το Ιράν και η Ινδία όπου η Παγκόσμια Ομοσπονδία Γούνας έχει πραγματοποιήσει συγκεκριμένες και στοχευμένες ενέργειες για την προβολή και προώθηση του κλάδου.

Ιστορικός κλάδος με επενδύσεις και στήριξη θέσεων εργασίας

IMG 2954

Η ελληνική αγορά γούνας βρίσκεται σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης και τα τελευταία 10 χρόνια έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ δημιουργώντας επιπλέον 1.500 νέες θέσεις εργασίας.

Πρόκειται για έναν από τους πλέον παραδοσιακούς εξαγωγικούς κλάδους με το 99% να εξάγονται σε πολλές αγορές ανά τον κόσμο. Οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανταγωνίζονται έναν κολοσσό που λέγεται Κίνα, με ιδιαίτερη μάλιστα επιτυχία όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τα ελληνικά γουνοποιητικά προϊόντα είναι το 7ο εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδος προς την Κίνα. Δεν υπάρχει άλλο αντίστοιχο παράδειγμα Ευρωπαϊκού κλάδου που να ανταγωνίζεται τις Κινεζικές επιχειρήσεις και μάλιστα εξάγοντας απευθείας στην ίδια την Κίνα. Η παραγωγή γούνας είναι μια παραδοσιακή και ιστορική δραστηριότητα στην Ελλάδα με την ιστορία της να ξεκινά από τον 16ο αιώνα.

Οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου είναι ανταγωνιστικές και περιλαμβάνουν μεταποιητικές εταιρείες και εκτροφεία που στηρίζουν την οικονομία της Καστοριάς και της Σιάτιστας όπου το 60% των επιχειρήσεων των περιοχών είναι γουνοποιητικές. Ενάντια στην γενική απαισιοδοξία και τις οικονομικές δυσκολίες υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα που παράγει και δημιουργεί. Ελληνικές επιχειρήσεις που αναδεικνύουν τη χώρα μας και τους ανθρώπους της. Έλληνες Παραγωγοί που τα Δημιουργήματα τους συναρπάζουν και προσελκύουν καταναλωτές από όλο τον κόσμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ