ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια σελήνη ταξιδεύει στον κόσμο (pics)

Μια σελήνη ταξιδεύει στον κόσμο (pics)
designboom.com/ © luke jerram

Ο Λιουκ Τζέραμ, από το Μπρίστολ, εστιάζει σε εγκαταστάσεις. Η σελήνη του, με διάμετρο επτά μέτρα, φωτίζεται από μέσα. Αποτυπώνει με σκανδαλιστική λεπτομέρεια τις φωτογραφίες του δορυφόρου του πλανήτη από την NASA (με κλίμακα 1:500.000, κάθε εκατοστό του γλυπτού αντιπροσωπεύει πέντε χιλιόμετρα της επιφάνειας του ουράνιου σώματος).

Η σελήνη του Λιουκ Τζέραμ ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο. Το «Μουσείο της Σελήνης» - αυτή είναι η επωνυμία της εγκατάστασης του Τζέραμ - έχει φιλοξενηθεί σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Μιας και δένει την εικόνα της σελήνης, με το φως και τη μουσική σύνθεση του Νταν Τζόουνς, φιλοξενείται είτε σε εσωτερικούς χώρους είτε σε εξωτερικούς: εκθέσεις τέχνης, φεστιβάλ μουσικής, φεστιβάλ φωτός. Στο Lakes Alive Festival στην Αγγλία, στο πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, πάνω από δρόμο στο Ρότερνταμ, στο (μουσικό) φεστιβάλ OORtreders στην Ολλανδία.

luke jerram museum of the moon designboom 04

designboom.com/ © luke jerram

Όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, ο Λιουκ ελπίζει να ανοίξει το γλυπτό του συζήτηση για την επίδραση, στο διάβα της ιστορίας, της σελήνης στον πολιτισμό και κοινωνία των ανθρώπων. Από τις απαρχές της ιστορίας, στον δορυφόρο της Γης δόθηκαν διάφορες λειτουργίες: μέτρηση του χρόνου, ημερολόγιο, βοήθημα στη νυχτερινή πλοήγηση. Εικαστικοί καλλιτέχνες, ποιητές, επιστήμονες, πεζογράφοι και μουσικοί, όλοι υπέκυψαν στη γοητεία της σελήνης ως πηγή έμπνευσης, ως αντικείμενο εξερεύνησης.

Η εγκατάσταση ωθεί τους θεατές να στοχαστούν πάνω στις πολιτισμικές ομοιότητες και διαφορές σ' όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ