ΕΛΛΑΔΑ

Πλήθος κόσμου στην πορεία για τα 10 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Πλήθος κόσμου στην πορεία για τα 10 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα
Η πορεία για τα 10 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα EUROKINISSI

Πλήθος κόσμου συμμετείχε στην πορεία που διεξήχθη το απόγευμα της Δευτέρας (18/9) για τα δέκα χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον Γιώργο Ρουπακιά.

Η αντιφασιστική συγκέντρωση ξεκίνησε στις 17:30 το απόγευμα στο μνημείο του Φύσσα και ακολουθεί πορεία στη Μάντρα του μπλόκου της Κοκκινιάς.

Αντίστοιχες συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται σε μεγάλες πόλεις της χώρας.

Ωστόσο, οι Αρχές προχώρησαν σε 11 προληπτικές προσαγωγές και μία σύλληψη λόγω απείθειας.

Ποιοι σταθμοί του Μετρό θα μείνουν κλειστοί

Με εντολή της ΕΛ.ΑΣ, οι σταθμοί «Κορυδαλλός» και «Μανιάτικα» στη Γραμμή 3 του Μετρό θα παραμείνουν κλειστοί.

Ειδικότερα, οι σταθμοί θα είναι κλειστοί από τις 17:30 μέχρι το πέρας των εκδηλώσεων, όπου θα επαναλειτουργήσουν με νεότερη εντολή τη ΕΛΑΣ.

Οι συρμοί θα διέρχονται από αυτούς χωρίς να πραγματοποιούν στάση.

Δέκα χρόνια από τη δολοφονία που ταρακούνησε την Ελλάδα

Βρισκόμαστε στον Σεπτέμβριο του 2013, όταν η Χρυσή Αυγή έχει γίνει ήδη κοινοβουλευτικό κόμμα και αυτό της προσφέρει θεσμικά προνόμια, αλλά και τη δυνατότητα να απευθύνεται με μεγαλύτερη ευχέρεια προς τους πολίτες.

Είναι η εποχή που ήδη έχουν κάνει τις εμφάνισή τους στους δρόμους τα «τάγματα εφόδου», με επιθέσεις που είχαν οδηγήσει σε δολοφονίες όπως αυτή του Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα τον Ιανουάριο του 2013 ή σε σοβαρούς τραυματισμούς, όπως αυτούς των μελών του ΚΚΕ στο Πέραμα, λίγες μόλις μέρες πριν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Από την αρχή η στάση της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής ήταν να εμφανίσει τη δολοφονία ως ένα μεμονωμένο περιστατικό, έναν «καυγά», όπου «κάτι πήγε στραβά», προσπαθώντας μάλιστα να πάρει αποστάσεις από τον δολοφόνο Γιώργο Ρουπακιά.

Πλην όμως η εν ψυχρώ δολοφονία είχε ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά της δράσης των «ταγμάτων εφόδου», αλλά και η οργή του κόσμου ήταν μεγάλη και το αίτημα για ποινική αντιμετώπιση της δράσης τους πιο επιτακτική από ποτέ.

Τελικά, ο Παύλος Φύσσας έγινε σύμβολο του αγώνα κατά της εγκληματικής οργάνωσης, όπως και η μητέρα του Μάγδα Φύσσα, που παραβρέθηκε σε όλες τις συνεδριάσεις του δικαστηρίου, αλλά και στάθηκε στο πλευρό και άλλων γονιών που έχασαν τα παιδιά τους, όπως των γονιών της Ελένης Τοπαλούδη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ