ΕΛΛΑΔΑ

Αποκλειστικό: Στην Ελλάδα για ελέγχους σε κέντρα κράτησης κλιμάκιο ευρωπαϊκής επιτροπής

Αποκλειστικό: Στην Ελλάδα για ελέγχους σε κέντρα κράτησης κλιμάκιο ευρωπαϊκής επιτροπής
EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ/φωτογραφία αρχείου

Ειδικό κλιμάκιο της ευρωπαϊκής επιτροπής για την πρόληψη των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης μεταχείρισης, του συμβουλίου της Ευρώπης βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα από χθες το πρωί και ετοιμάζεται για ελέγχους τόσο στις εγκαταστάσει των προαναχωρησιακών κέντρων όσο και σε κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στις ελληνικές Αρχές, οι έλεγχοι θα διαρκέσουν μέχρι στις 19 Απριλίου και σύμφωνα με όσα ανέφερε στην επιστολή ενημέρωσης που έστειλε ο πρόεδρος της CPT σκοπός της επίσκεψης είναι η εξέταση δυο βασικών θεμάτων. Το πρώτο η μεταχείριση και οι συνθήκες κράτησης αλλοδαπών που βρίσκονται παράνομα στη χώρα και κρατούνται είτε για απέλαση είτε για κάποια νομική εκκρεμότητα, και το δεύτερο η μεταχείριση και η συνθήκες διαβίωσης τροφίμων ψυχιατρικών ιδρυμάτων.

Τα μέλη του ειδικού κλιμακίου δεν θα ανακοινώσουν τους χώρους που θα ελέγξουν. Το μόνο που έχει γίνει γνωστό, είναι ότι έχουν ήδη ζητήσει να επισκεφτούν το προαναχωρησιακό κέντρο στη Μόρια αλλά και το Δρομοκαΐτειο ψυχιατρικό νοσοκομείο Αττικής.

Το ειδικό κλιμάκιο πριν αρχίσει τους ελέγχους ζήτησε να παραλάβει σε ηλεκτρονική μορφή τον πλήρη κατάλογος των προαναχωρισιακών κέντρων και τον αριθμό των κρατουμένων. Επίσης ζήτησαν πλήρη κατάλογο με τον αριθμό των αλλοδαπών που κρατούνται σε αστυνομικά τμήματα της χώρας αλλά και τον αριθμό των ασυνόδευτων ανηλίκων που κρατούνται υπό προστασία όσο και των ανηλίκων που βρίσκονται στα προαναχωρησιακά κέντρα.

Η τελευταία φορά που η συγκεκριμένη επιτροπή είχε έρθει στην Ελλάδα ήταν το 2016 και μάλιστα δυο φορές, τον Απρίλιο και τον Ιούλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ