ΕΛΛΑΔΑ

Η πιο μεγάλη συγκέντρωση αγροτών το Σάββατο στα Τέμπη - Αναλυτικά όλες οι κινητοποιήσεις

Η πιο μεγάλη συγκέντρωση αγροτών το Σάββατο στα Τέμπη - Αναλυτικά όλες οι κινητοποιήσεις
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗ

Δεκάδες μπλόκα έχουν στηθεί αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα με τους αγρότες να λένε πως θα παραμείνουν εκεί για όσο χρειαστεί. Αύριο, στις 12 το μεσημέρι αναμένεται μεγάλη συγκέντρωση των αγροτών στα Τέμπη, ενώ σε όλη τη χώρα σε κεντρικές και περιφερειακές οδικές αρτηρίες οι δρόμοι ανοίγουν και κλείνουν συνεχώς. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αγρότες δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τη σημερινή συνέντευξη του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου και επιμένουν στη θέση τους πως πρέπει να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό.

Κεντρικά σημεία των μπλόκων που έχουν στηθεί είναι τα Τέμπη, το Κάστρο στη Βοιωτία, τα τελωνεία σε Καστανιές και Κήπους, ο Προμαχώνας και τα Φάρσαλα. Την ίδια ώρα αγρότες αποκλείουν επίσης τα Μάλγαρα και τον παράδρομο της Εγνατίας στα Κερδύλλια. Συμβολικούς αποκλεισμούς πραγματοποιούν σήμερα και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του μπλόκου στο Νισέλι Αλεξάνδρειας ενώ για ένα δίωρο έμεινε κλειστή η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Έδεσσας στο ύψος της Χαλκηδόνας.

xartis agrotes

Αναλυτικά όλες οι κινητοποιήσεις:

Θεσσαλία

Στο μπλόκο της Νίκαιας υπάρχουν πάνω από 2000 τρακτέρ και σήμερα έκλεισε για περίπου 2 ώρες η Εθνική Οδός στα Τέμπη όπου ήδη υπάρχουν πάνω από 300 τρακτέρ.
Ένα τρίτο μπλόκο, στη Θεσσαλία, έχει στηθεί στις Μικροθήβες , κοντά στον Αλμυρό, με τη συμμετοχή περίπου 600 τρακτέρ, που έχουν παραταχθεί σε διπλή σειρά εκατέρωθεν του οδοστρώματος.

Έβρος

Στην Εγνατία Οδό, στο ύψος του κόμβου του Αρδανίου παρατάσσουν τα τρακτέρ τους οι αγρότες από σήμερα. Πρόκειται για απόφαση που πάρθηκε απόψε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις Φέρες, προκειμένου να προσδιοριστούν οι επόμενες κινήσεις τους.
Επίσης, σήμερα Παρασκευή, οι αγρότες προχώρησαν σε αποκλεισμό των τελωνείων στους Κήπους και στις Καστανίες

Ξάνθη-Καβάλα

Οι αγρότες στην Ξάνθη κλείνουν τη γέφυρα του Νέστου στην Παλιά Εθνική Οδό κατά διαστήματα και όχι συνεχόμενα. Όπως ανέφεραν αγροτοσυνδικαλιστές θα επιχειρηθεί να βγει κάποιο πρόγραμμα ώστε να ενημερωθεί η κοινή γνώμη ενώ θα αποφεύγεται ο αποκλεισμός τις πρωινές ώρες για να διευκολύνεται η μεταφορά εμπορευμάτων. Εξαιρούνται ασθενοφόρα και οχήματα έκτακτης ανάγκης

Στον Κόμβο της Χρυσούπολης, αντίστοιχα, οι αγρότες της Καβάλας φαίνεται πως προγραμματίζουν μόνιμο αποκλεισμό, άρα στις περιπτώσεις που θα είναι κλειστή η παλιά γέφυρα του Νέστου, δεν θα είναι δυνατή η πρόσβαση από και προς την Ξάνθη παρά μόνο από την ορεινή περιοχή μέσω Ζαρκαδιάς ή μέσω Δράμας.

AGR

Ημαθία

Το μπλόκο της Κουλούρας στον Νομό Ημαθίας στήθηκε στην Εγνατία Οδό και ήδη αριθμεί περισσότερα από 350 τρακτέρ.

Στο μπλόκο της Κουλούρας συγκεντρώνονται άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα από Βελβεντό Κοζάνης, Καστοριά, Νάουσα, Γρεβενά και από την Πιερία και την Πέλλα.

Δράμα- Σέρρες

Σε συμβολικούς αποκλεισμούς στον κόμβο Κοκκινογείων προχωρούν αγρότες με τους συνδικαλιστές του χώρου στους νομούς να επιμένουν πως δε θα αποχωρήσουν αν οι κυβέρνηση δεν αποσύρει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Στο τελωνείο του Προμαχώνα, το μπλόκο των αγροτών και κτηνοτρόφων που αριθμεί περισσότερα από 1.300 τρακτέρ και αγροτικά οχήματα, προχώραει σε συμβολικούς αποκλεισμούς.

Ήπειρος

Δυναμικές κινητοποιήσεις, στην Πρέβεζα, προαναγγέλλει με σχετική ανακοίνωση η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού. Συγκεκριμένα την Πέμπτη το πρωϊ πραγματοποιήθηκε. συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης, στην οποία συμμετείχαν κτηνοτρόφοι και αλιείς.

Στην Άρτα, οι κτηνοτρόφοι, που έστησαν χθες το μεσημέρι μπλόκο στο Κομπότι, ανανέωσαν το ραντεβού τους για το Σάββατο, ενώ οργανώνονται για να μεταβούν στις 28 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, το Σάββατο, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων 'Αρτας διοργανώνει συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στις 11 το πρωί στο κέντρο της πόλης.

Μετά τη χθεσινή κινητοποίηση με τα τρακτέρ στο κέντρο των Ιωαννίνων, οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες του νομού, αποφάσισαν να μεταβούν στην Θεσσαλονίκη στις 28 Ιανουαρίου, ενώ μέσα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα έχουν συνάντηση για να αποφασίσουν τη μορφή διαμαρτυρίας τους στα Ιωαννινα.

Πελοπόννησος

Μπλόκα έχουν ήδη οργανωθεί στην Κορινθία και την Λακωνία. Παραμένουν στα μπλόκα του Κουτσοποδίου Αργολίδας και του Βλαχιώτη Λακωνίας οι αγρότες της Πελοποννήσου.

Στη Λακωνία έχει ξεκινήσει η μετακίνηση αγροτών με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα από την περιοχή της Μάνης προς την περιοχή της Λίμνης, λίγο έξω από το χωριό Αιγιές, προκειμένου να στήσουν δεύτερο μπλόκο, επί της εθνικής οδού Σπάρτης-Γυθείου.

Στο Ζευγολατιό από την Πέμπτη οι αγρότες δημιουργήσαν μπλόκο πλησίον του νέου εμπορικού κέντρου Κορίνθου, στην παλιά Σωληνουργία, επί της παλαιάς εθνικής οδού Κορίνθου-Πατρών.

Στερέα Ελλάδα

Στην Αιτωλοακαρνανία από το πρωί της Τετάρτης αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στην περιοχή Ερμίτσα στην εθνική οδό ενώ σε πολλά χωριά όπως η Κατοχή,το Νεοχώρι,τα Καλύβια,ο Γαλατάς έχουν γεμίσει τις πλατείες με αγροτικά μηχανήματα.

Σήμερα στο ύψος της Ανθήλης έκλεισαν για μία ώρα το ρεύμα κυκλοφορίας της εθνικής οδού από την Αθήνα προς τη Λαμία, οι αγρότες, οι οποίοι βρίσκονται στο 209 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, με περίπου 250 τρακτέρ.

Συνολικά, στη Φθιώτιδα βρίσκονται, σε διάφορα σημεία, περισσότερα από 600 τρακτέρ, τα οποία οι συνδικαλιστές προσπαθούν να μεταφέρουν, έως την Κυριακή, στον κόμβο της Ανθήλης, δημιουργώντας ένα μεγάλο μπλόκο. Μέχρι στιγμής, εκτός από τα 250 στον κόμβο της Ανθήλης, υπάρχουν 120 τρακτέρ στο 43ο χιλιόμετρο του δρόμου Λαμίας-Δομοκού, στην περιοχή Δρούγος, 80 έξω από την πόλη του Δομοκού, 50 στο λιμάνι της Στυλίδας, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για να μεταφερθούν αυτά στην Ανθήλη και 100 τρακτέρ στον κόμβο στις Λιβανάτες, στο 140 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας. Επίσης,σήμερα συγκεντρώνονται περίπου 60 τρακτέρ στην περιοχή του Μώλου, κοντά στα διόδια της Αγίας Τριάδας.

Κρήτη

Στον αποκλεισμό του κόμβου στην είσοδο των Αρχανών Ηρακλείου προχωρούν αύριο, Σάββατο αγρότες από την ευρύτερη περιοχή, σε ένδειξη συμπαράστασης στις κινητοποιήσεις συναδέλφων τους από όλη την Ελλάδα.

Οι αγρότες των Αρχανών και της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι αναμένεται να κλείσουν τον κόμβο με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα, τονίζουν ότι με την κινητοποίηση αντιδρούν στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, τα οποία, όπως αναφέρουν, εάν εφαρμοσθούν θα είναι το τελειωτικό χτύπημα στους αγρότες της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ