ΕΛΛΑΔΑ

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση δημιουργίας της προσωρινής δομής στο Καρά Τεπέ

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση δημιουργίας της προσωρινής δομής στο Καρά Τεπέ
screen grab από βίντεο

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση δημιουργίας του προσωρινού κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης στο Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης, με την τοποθέτηση σκηνών για την στέγαση των προσφύγων και μεταναστών που έμειναν χωρίς στέγη μετά την καταστροφή του καταυλισμού της Μόριας.

Παράλληλα,το υπουργείο Μετανάστευσης έχει ήδη ολοκληρώσει τη διαμόρφωση χώρων διοίκησης στην είσοδο του νέου κέντρου, χώρου για τη διενέργεια ελέγχων για COVID-19, καθώς και ειδικού χώρου υγειονομικής απομόνωσης των κρουσμάτων, όπως φαίνεται και στα βίντεο από drone που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Επιπροσθέτως, έχει πραγματοποιηθεί χαρτογράφηση των σκηνών, ενώ η τοποθέτηση των επωφελούμενων σε σκηνές πραγματοποιείται με βάση την εθνικότητά τους.

Μιλώντας στο CNN Greece ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης, δήλωσε ότι η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στον πρόχειρο καταυλισμό συνεχίζεται με γρήγορο ρυθμό. Ο ίδιος προσέθεσε πως οι ουρές που παρατηρούνται οφείλονται στην διενέργεια των μοριακών τεστ για το COVID-19.

Επισημαίνεται ότι η διαδικασία εισόδου στο κέντρο προϋποθέτει την πλήρη καταγραφή των προσωπικών στοιχείων των επωφελούμενων, καθώς και τη διενέργεια του σχετικού ελέγχου για COVID-19.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχουν εγκατασταθεί στον πρόχειρο καταυλισμό περίπου 300 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ όλοι έχουν υποβληθεί σε τεστ κορωνοϊού, που γίνεται κατά τη διάρκεια της καταγραφής.

Προτεραιότητα εισόδου στον καταυλισμό έχουν οι οικογένειες με μικρά παιδιά αλλά και οι ευάλωτες ομάδες ενώ στόχος των Αρχών είναι να στεγασθούν στην προσωρινή δομή όσοι έμειναν άστεγοι μετά την πυρκαγιά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταύτισης της Μόριας.

Παράλληλα, συνεχίζεται η προσπάθεια της αποσυμφόρησης του νησιού με τη μεταφορά στην ενδοχώρα όσων προσφύγων έχουν δικαίωμα ασύλου.

Ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για τη Μόρια

Ενεργοποιήθηκε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας για όσα λαμβάνουν χώρα στη Λέσβο τις τελευταίες ημέρες, με εντολή του Νίκου Χαρδαλιά και έχουν ανταποκριθεί ήδη έξι χώρες.

Η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας, αναφέρει:

Με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, κατόπιν συνεχούς επικοινωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη γενική διευθύντρια της αρμόδιας DG ECHO, Παρασκευή Μίχου, καθώς και σε διαρκή συντονισμό με τη μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε χθες, Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παροχή ειδών ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα, σε συνέχεια της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη Μόρια, μετά την καταστροφή μέρους της δομής φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και μεταναστών.

Στο πλαίσιο αυτό, άμεσα ανταποκρίθηκαν στο ελληνικό αίτημα Αυστρία, Γερμανία, Δανία, Φινλανδία, Πολωνία και Σουηδία, οι οποίες έχουν ήδη προσφέρει προς την Ελλάδα σημαντική ποσότητα ειδών ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ αναμένεται θετική απόκριση και από άλλα κράτη - μέλη.

Σημειώνεται επίσης ότι και η Ελβετία προσέφερε, σε διμερές επίπεδο, αντίστοιχη βοήθεια προς τις ελληνικές Αρχές.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το κέντρο συντονισμού εκτάκτων αναγκών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ERCC - Emergency Response Coordination Center) για τον βέλτιστο συντονισμό άφιξης των αποστολών.

Επίσης, ευχαριστεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και τα κράτη - μέλη, για την άμεση ανταπόκριση και την έμπρακτη αλληλεγγύη στη διαχείριση της κατάστασης στη Μόρια.

Σημειώνεται πως ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε, τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιδείξουν «αλληλεγγύη» και να παραλάβουν πρόσφυγες από το ΚΥΤ της Μόριας, που κάηκε αυτήν την εβδομάδα αφήνοντας άστεγους περισσότερους από 11.000 ανθρώπους.

«Πρόκειται για μια τεράστια τραγωδία (…) Κατά την άποψή μου, η μοναδική λύση είναι η μεταφορά αυτών των προσφύγων στην ηπειρωτική (Ευρώπη) και ελπίζω ότι θα υπάρξει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι TV5Monde.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ