ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Η απάντηση Μητσοτάκη για το τι θα είχε κάνει διαφορετικά

Lockdown: Η απάντηση Μητσοτάκη για το τι θα είχε κάνει διαφορετικά
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Την αυτοκριτική του αναφορικά με τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας έκανε σήμερα ο πρωθυπουργός, ενώ αναφέρθηκε και στα λάθη που οδήγησαν στο δεύτερο lockdown

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για το τι θα έκανε διαφορετικά αν είχε τη δυνατότητα να γυρίσει το χρόνο πίσω, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Όλοι μας κάνουμε καθημερινά την αυτοκριτική μας. Αν έπρεπε να γυρίσω το ρολόι του χρόνου πίσω, θα ήμουν πιο πιεστικός, ειδικά στη Θεσσαλονίκη, για να πάρουμε νωρίτερα κάποια μέτρα εκεί, καθώς έβλεπα ότι η κατάσταση επιδεινώνεται».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι, εν μέσω πανδημίας, η λήψη αποφάσεων «δεν είναι εύκολη δουλειά, πρώτα των ειδικών, οι οποίοι καλούνται τρεις φορές την εβδομάδα να κάνουν συστάσεις και προτάσεις». «Δεν είναι καθόλου εύκολο για μένα να πάρω την απόφαση για lockdown όταν υπάρχει τόσος οικονομικός πόνος», τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις ευθύνες της κυβέρνησης μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κύματος πανδημίας.

«Προφανώς και υπάρχει και ατομική ευθύνη και συλλογική ευθύνη και κυβερνητική ευθύνη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των έκτακτων ανακοινώσεών του για την πανδημία και το δεύτερο lockdown στη χώρα.

«Επειδή θέλω να απαντήσω με ειλικρίνεια: το ένα λάθος ήταν ο συνολικός εφησυχασμός ότι αυτό πέρασε. Παρότι ξέραμε και προετοιμαζόμασταν, θέλαμε να τελειώσουμε με αυτό τον εφιάλτη. Δεν ντρέπομαι να το πω ότι ο ΕΟΔΥ δεν έχει καμία σχέση με το παλιό ΚΕΕΛΠΝΟ, η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας έχει κάνει άλματα σε σχέση με τη διαχείριση της κρίσης».

«Όλες οι αποφάσεις πάρθηκαν λαμβάνοντας υπόψη τις υποδείξεις ειδικών» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το εάν οι λοιμωξιολόγοι συμφωνούσαν με την αύξηση των μαθητών στα σχολεία και των επιβατών στα πλοία και για ποιο λόγο δεν δίδονται τα πρακτικά των συνεδριάσεων της επιτροπής.

Για ΜΜΜ και τουρισμό

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι το «άνοιγμα» του τουρισμού δεν επιβάρυνε την διασπορά του ιού, αφού «τα αυξημένα κρούσματα παρατηρούνται τώρα και όχι τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο και το καλοκαίρι κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν.

Τα δεδομένα για Αύγουστο και Σεπτέμβριο δείχνουν ελεγχόμενη αύξηση, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η επιτροπή των λοιμωξιολόγων καταλήγει σε μια απόφαση που δεν είναι πάντα ομόφωνη.

«Για τα σχολεία υπήρχαν διαφορετικές απόψεις, εκφράστηκαν, αλλά πρέπει να καταλήξει κάπου η επιτροπή, έστω και δια ψηφοφορίας. Είναι προσβολή προς τους επιστήμονες τα όσα λέγονται για την επιτροπή. Έχουν λόγο οι επιστήμονες, και μπορεί να υπάρχουν αποχρώσεις, αλλά η επιτροπή καταλήγει σε συστάσεις, τις οποίες η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη. Η ευθύνη είναι της κυβέρνησης. Είναι αυτονόητη η σύσταση της επιτροπή για τα Μεσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά το πως θα το κάνουμε, είναι δική μας δουλειά» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

«Εμείς παίρνουμε τις αποφάσεις και εμείς πιστωνόμαστε την αποτυχία και την επιτυχία των επιλογών μας. Προφανώς έχουν γίνει και λάθη, τα οποία έχουμε σπεύσει να διορθώσουμε. Έχει γίνει όμως και ανυπόστατη κριτική από την αντιπολίτευση. Π.χ. το ζήτημα των ΜΜΜ. Κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε, αυξήσαμε σημαντικά το στόλο. Κάναμε αυτό που μπορούσαμε. Είναι μέσα μαζικής μεταφοράς όμως. Παντού στον κόσμο παρατηρείται συγχρωτισμός. Γι αυτό και επιμένουμε στις μάσκες» είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ