ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Δεν σπάει η αλυσίδα της μετάδοσης - Γεμάτες οι ΜΕΘ

Κορωνοϊός: Δεν σπάει η αλυσίδα της μετάδοσης - Γεμάτες οι ΜΕΘ
INTIME/ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να παραμένει υψηλό στη χώρα, τόνισαν κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό, τόσο η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου όσο και ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Η καμπύλη των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας μειώνεται σχεδόν σε όλη την επικράτεια. Την τρίτη εβδομάδα του lockdown η μείωση των κρουσμάτων ήταν καλύτερη», ανέφερε η κυρία Παπαευαγγέλου, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό. Όπως είπε, τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται στις 18.000.

«Τόσο η Αττική όσο και η Θεσσαλονίκη καταγράφουν πάνω από 300 κρούσματα αντίστοιχα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι σήμερα στην χώρα νοσηλεύονται 4.000 ασθενείς και οι ΜΕΘ εξακολουθούν να είναι γεμάτες.

Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας παραμένει. Αναφορικά με τις εισαγωγές έχουμε μια μικρή μείωση. Έχουμε περίπου 360 εισαγωγές κάθε μέρα, είπε.

«Είναι σαφές ότι δεν πάει να σπάσει αυτή η αλυσίδα της μετάδοσης. Ο ιός έχει αποδείξει ότι είναι πολύ πιο πονηρός από εμάς» πρόσθεσε.

Η κ. Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για ένα συνεχές πινγκ πονγκ από τους εργασιακούς χώρους στο σπίτι, κάτι το οποίο αποτελεί μια πιθανή εξήγηση του συνεχιζόμενου β’ κύματος.

«Διανύουμε έναν μαραθώνιο και έχουμε ακόμα πολλά χιλιόμετρα μπροστά μας και πολλές ανηφόρες. Πρέπει να είμαστε όλοι μαζί σε αυτό τον αγώνα», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια, τόνισε ότι «ακόμα και όταν έρθουν τα εμβόλια χρειαζόμαστε πολλούς μήνες για να πετύχουμε αυτό το τείχος ανοσίας».

«Δεν πρέπει να πιστέψουμε ότι μόλις κάνουμε την πρώτη δόση του εμβολίου, μπορούμε να κάνουμε ένα πάρτι», είπε και υπενθύμισε ότι η επίδραση του εμβολίου αρχίζει μερικές μέρες μετά την λήψη της δεύτερης δόσης.

Μαγιορκίνης: Τα ενεργά κρούσματα εξακολουθούν να παραμένουν υψηλά

«Η μείωση στο προφίλ νοσηρότητας συνεχίστηκε, αν και με πιο αργούς ρυθμούς, από την προηγούμενη βδομάδα», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Μαγιορκίνης, και πρόσθεσε ότι τα ενεργά κρούσματα εξακολουθούν να παραμένουν υψηλά, παρότι καταγράφεται μείωση των νέων κρουσμάτων 15-20% στην Αθήνα και 20-22% στην Θεσσαλονίκη. Επίσης, όπως είπε, καταγράφεται μικρή υποχώρηση στην διάγνωση νέων κρουσμάτων στους ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών.

Η μείωση στα μεγάλα αστικά κέντρα όσον αφορά ρυθμό αναπαραγωγής RT είναι ξεκάθαρη, καθώς αυτός ο αριθμός παραμένει κάτω από το 1, εξήγησε και κάλεσε όλους να προσέξουν και ιδίως όσοι βρίσκονται σε μικρές πόλεις και χωριά. «Το ότι δεν ζούνε σε μεγάλες πόλεις δεν σημαίνει ότι ο ιός δεν μας αφορά» κατέληξε.

Σε ό,τι αφορά τις αναφορές περί διπλού συστήματος καταγραφής κρουσμάτων, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «Δεν έχω αναφέρει ποτέ για διπλό σύστημα καταγραφής κρουσμάτων. Υπάρχει ένα και μόνο μητρώο», είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Χαρδαλιάς: Έξι περιοχές της χώρας «στο κόκκινο»

Αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα, δηλαδή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλη τη χώρα που δεν έχουν ολοκληρώσει την κατ’ οίκον απομόνωση, είναι 16.617, ενημέρωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων. Ειδικότερα, σημείωσε πως το 66,4% βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας. Περαιτέρω, επισήμανε πως η Αττική συγκεντρώνει το 17,9% των ενεργών κρουσμάτων.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι δυστυχώς σε κάποιες περιοχές, τα μέτρα δεν τηρούνται, όπως πρέπει, είπε από την πλευρά του ο κ. Χαρδαλιάς, και αναφέρθηκε στις έξι περιφερειακές ενότητες που είναι στο «κόκκινο» και ειδικότερα την Πιερία, Πέλλα, Ημαθία, Δράμα, Ξάνθη και Φλώρινα.

Ο κ. Χαρδαλιάς ζήτησε την αυστηρή τήρηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού ειδικά για τις περιοχές αυτές, σημειώνοντας ότι εκεί δεν φαίνεται να υπάρχει η αναμενόμενη μείωση κρουσμάτων.

Ο Νικός Χαρδαλιάς τόνισε ότι στις περιοχές αυτές παρατηρείται μετατόπιση κρουσμάτων από τις πόλεις στα χωριά και ζήτησε πιστή τήρηση των μέτρων και αποφυγή μετακινήσεων, ώστε να ελεγχθεί η διασπορά του ιού.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας σημείωσε, παράλληλα, ότι δεν είναι οι μοναδικές περιοχές όπου ο αριθμός των κρουσμάτων δεν έχει αποκλιμακωθεί.

Έκανε, δε, ειδική μνεία για τις εξής περιοχές: Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Λάρισα, Μαγνησία, Χαλκιδική, Κιλκίς, Καρδίτσα, Σέρρες, Τρίκαλα, Καβάλα για τις οποίες επισήμανε ότι υπάρχει ακόμη υψηλός κίνδυνος παρά την μικρή κάμψη κρουσμάτων.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να τηρούνται με απόλυτη προσήλωση τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, όπως γινόταν και την άνοιξη, ενώ προειδοποίησε για αυστηροποίηση των ελέγχων.

Νέα μέτρα από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου τίθενται σε ισχύ δύο νέα μέτρα:

1. Δεν θα επιτρέπται η είσοδος από τα χερσαία σύνορα σε άτομα που εντοπίζονται θετικά στον ιό.

2. Δεν θα επιτρέπονται επισκέψεις στο Αγιο Όρος.

Σταμπουλίδης: Ποια εποχικά καταστήματα ανοίγουν από τη Δευτέρα

Διευκρινίσεις για την επανεκκίνηση της λειτουργίας των εποχικών επιχειρήσεων έδωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας.

Ειδικότερα, ανακοίνωσε πως θα λειτουργούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται αμιγώς εποχικά και έχουν ως κύριες δραστηριότητες:

-Λιανικό εμπόριο φωτιστικών διατάξεων των τύπων που χρησιμοποιούνται στα χριστουγεννιάτικα δέντρα με ΚΑΔ/47.59.56.16

-Λιανικό εμπόριο απομιμήσεων χριστουγεννιάτικων δέντρων με ΚΑΔ/47.65.67.02

-Λιανικό εμπόριο εορταστικών ειδών γενικά με ΚΑΔ/47.65.67.06

-Λιανικό εμπόριο εορταστικών, αποκριάτικων και άλλων ψυχαγωγικών ειδών με ΚΑΔ/47.65.67.07

Σημείωσε ότι τα προϊόντα που εντάσσονται στους παραπάνω 4 ΚΑΔ μπορούν να πωλούνται και από τις Υπεραγορές Τροφίμων (σούπερ μάρκετ).

Η διάρκεια ισχύος της λειτουργίας των καταστημάτων ορίζεται από τις 7 Δεκεμβρίου έως τις 8 Ιανουαρίου του 2021.

Οι επιχειρήσεις που διαθέτουν τους παραπάνω ΚΑΔ ως δευτερεύοντες απαγορεύεται να πωλούν τα εν λόγω προϊόντα, κατέστησε σαφές.

Επίσης, ανακοίνωσε πως από σήμερα δεν επιτρέπεται η μεταβολή στοιχείων ως προς τον πρωτεύοντα ΚΑΔ μέσω της φορολογικής διοίκησης, καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος των μέτρων

Ξεκαθάρισε πως για την μετάβαση στο κατάστημα απαιτείται η αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 ή συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωση κίνησης ή και χειρόγραφη βεβαίωση για (Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ).

Ωράριο λειτουργίας ορίζεται από 7 π.μ. έως 8:30 μ.μ.

1667 νέα κρούσματα, 612 διασωληνωμένοι, 98 νεκροί

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 1667 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 113185, εκ των οποίων το 52.8% άνδρες.

4966 (4.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 29765 (26.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

612 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 175 (28.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 635 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 98 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2804 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1118 (39.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πέτσας: Πάρα πολύ δύσκολο να επιτραπούν οι μετακινήσεις μεταξύ νομών στις γιορτές

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα παρουσιάσει η κυβέρνηση το συνολικό της σχέδιο για το πώς θα κινηθεί η χώρα μετά τις 14 Δεκεμβρίου και το lockdown, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, επισημαίνοντας ότι αυτό το σχέδιο θα είναι συνολικό και όχι αποσπασματικό.

«Έχουμε παρατείνει τα μέτρα έως τις 14 Δεκεμβρίου, άρα έχουμε το χρονικό διάστημα για να δούμε τα θέματα και να ενημερώσουμε τους πολίτες υπεύθυνα για το τι θα πρέπει να περιμένουν», τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προσθέτοντας πως προς το παρόν βέβαιο είναι ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα ανοίξουν τα εποχικά καταστήματα.

Ερωτηθείς, ειδικότερα, εάν κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων θα επιτραπούν οι μετακινήσεις μεταξύ νομών, ο κ. Πέτσας απάντησε:

«Φαίνεται πάρα πολύ δύσκολο να επιτραπούν οι μετακινήσεις μεταξύ νομών κατά τη διάρκεια των εορτών με βάση το υψηλό ιικό φορτίο αλλά και το ότι μια τέτοια απόφαση μπορεί να δημιουργήσει χαλάρωση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ