ΕΛΛΑΔΑ

Απόκριες 2016: Εορτασμός σε όλη την Ελλάδα

Απόκριες 2016: Εορτασμός σε όλη την Ελλάδα
EUROKINISSI

Απόκριες αυτό το Σαββατοκύριακο, με αποκορύφωμα των εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα, την Καθαρά Δευτέρα (14/03) και τα κούλουμα.

Καρναβάλι στην Ξάνθη

Στο παλιό καλό ελληνικό σινεμά είναι αφιερωμένο φέτος το καρναβάλι στην Ξάνθη. Συνολικά τριάντα πληρώματα και 10.000 καρναβαλιστές αναμένεται να συμμετάσχουν τη φετινή μεγάλη καρναβαλική παρέλαση και να διασκεδάσουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς με τις δεκάδες μουσικές εκδηλώσεις και δράσεις που έχουν προγραμματίσει οι διοργανωτές, με δημοφιλείς καλλιτέχνες και μουσικά σύνολα που θα πραγματοποιηθούν σε όλα τα γραφικά σοκάκια της πανέμορφης παλιάς πόλη της Ξάνθης.

Οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές και η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση θα ολοκληρωθούν το βράδυ της τελευταίας Κυριακής της αποκριάς με το έθιμο του κάψιμου του «Τζάρου» σε μια φαντασμαγορική ατμόσφαιρα με δεκάδες πυροτεχνήματα.

Ο «Τζάρος» είναι ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε έναν σωρό από πουρνάρια. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καίγεται στην κοίτη του χειμάρρου Κόσυνθου που διασχίζει την πόλη, για να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους. Το έθιμο αυτό το έφεραν οι πρόσφυγες από το Σαμακώβ της Ανατολικής Θράκης και αναβιώνει κάθε χρόνο από τους κατοίκους του ομώνυμου συνοικισμού, ο οποίος βρίσκεται τις παρυφές της γέφυρας του ποταμού Κόσυνθου της Ξάνθης.

Ρεθυμνιώτικο καρναβάλι

Κέφι, διάθεση και μηνύματα αισιοδοξίας προσφέρουν οι ομάδες του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού, οι οποίες καθημερινά αφήνουν με τις δραστηριότητές τους τις καλύτερες εντυπώσεις. Στην πορεία προς την ημέρα της καρναβαλικής παρέλασης, την αποκορύφωση της αποκριάς στο Ρέθυμνο, το κέφι, η φαντασία και η ευρηματικότητά των ομάδων, προσφέρουν στην πόλη -και όχι μόνο- την αισιοδοξία και το χαμόγελο.

Τα τραγούδια, η σάτιρα, τα καρναβαλικά δρώμενα και οι συναντήσεις μεταξύ των μελών των ομάδων συνεχίζονται και το πρόγραμμα κορυφώνεται το 5ήμερο από 10 έως 14 Μαρτίου. Ποδηλατοβόλτα την Πέμπτη 10 Μαρτίου, κρητικές καντάδες την Παρασκευή 11 Μαρτίου, αναμονή των μικρών καρναβαλιστών για την παιδική και τη νυχτερινή παρέλαση το Σάββατο 12 Μαρτίου και τη μεγάλη παρέλαση πληρωμάτων και αρμάτων την Κυριακή 13 του μήνα, η οποία θα παραδώσει τη σκυτάλη στις εορταστικές εκδηλώσεις από την πόλη στα χωριά, για την Καθαρά Δευτέρα στις 14 Μαρτίου.

Στις αποθήκες του δήμου, συνεχίζονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς οι εργασίες για την ολοκλήρωση της κατασκευής των 30 αρμάτων των καρναβαλικών ομάδων, οι οποίες φέτος αριθμούν τις τριάντα δύο. 'Αρματα από ανακυκλώσιμα και οικολογικά υλικά, επιλογή των ομάδων, θέλοντας τα μέλη τους να στείλουν το μήνυμα της περιβαλλοντικής και οικολογικής αφύπνισης.

Μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στην Πάτρα

Πληθώρα εκδηλώσεων διοργανώνονται και στην Πάτρα, όπου χτυπάει η καρδιά του καρναβαλιού.
Η παρέλαση αρμάτων ξεκινά την Παρασκευή 11/3 στις 20:00 στο κέντρο της πόλης. Το Σάββατο 12/3 από τις 13:30 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί ο καθιερωμένος σοκολατοπόλεμος στο κέντρο της πόλης, ενώ η νυχτερινή παρέλαση θα ξεκινήσει στις 18:30 στην οδό Κορίνθου.

Την Κυριακή 13/3, στις 14:00 το μεσημέρι, θα ξεκινήσει η Μεγάλη Παρέλαση Πατρινού Καρναβαλιού 2016, στην οδό Κορίνθου, με το κέφι των καρναβαλιστών να συνεχίζεται ως την Τελετή Λήξης στις 21:00 στο μόλο του Αγίου Νικολάου.

Η παράδοση θέλει ο Βασιλιάς Καρνάβαλος να παραδίδεται στην πυρά καταμεσής της θάλασσας και να ακολουθεί ρήψη πυροτεχνημάτων. Η τηλεοπτική της μετάδοση μεταφέρει σε κάθε άκρη της χώρας το πνεύμα της εκρηκτικής και μεγαλειώδους γιορτής.

Η εκδήλωση συνήθως περιλαμβάνει χορευτικά σόου, μουσική συναυλία από γνωστά ροκ ή ποπ συγκροτήματα, ακροβατικά κι άλλες εκπλήξεις, με το Δήμαρχο Πατρέων να ευχαριστεί τους καρναβαλιστές και τους επισκέπτες της πόλης για τη συμμετοχή τους, και συμβολικά να δίνει το σύνθημα για την προετοιμασία των καρναβαλικών εκδηλώσεων της επόμενης χρονιάς. Η Τελετή Λήξης ολοκληρώνεται με ένα υπαίθριο μουσικοχορευτικό πάρτι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Καθαράς Δευτέρας.

Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στη Νάξο

Το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, η Νάξος, ετοιμάζεται να φιλοξενήσει ένα από τα μεγαλύτερα αποκριάτικα γεγονότα της Ελλάδας.

Από την 1 Μαρτίου έως και την Καθαρά Δευτέρα 14 Μαρτίου, μεταμορφώνεται σε μια διαδραστική σκηνή, αναδεικνύοντας την πλούσια και ξεχωριστή πολιτιστική και γαστρονομική κληρονομιά του τόπου τις απόκριες.

Από τα γραφικά χωριά, έως το μοναδικό Ενετικό Κάστρο, από τον μύθο του Διόνυσου και της Αριάδνης, έως τα χρώματα και ήχους των Κορδελάτων και των Κουδουνάτων, το πρόγραμμα εκδηλώσεων περιλαμβάνει: παραδοσιακά δρώμενα στα χωριά, αναβιώσεις διονυσιακών εθίμων, την θριαμβευτική Λαμπαδηφορία, τη Μεγάλη Παρέλαση του Καρναβαλιού καθώς και νέες εκπλήξεις.

Παρασκευή 11 και Σάββατο 12 Μαρτίου: Την Παρασκευή Φουστανελάδες από τη Γαλήνη θα επισκεφτούν τα χωριά Μέλανες και Κυνίδαρο και το Σάββατο τα χωριά Εγγαρές και Γαλήνη
• Παρασκευή, 11 Μαρτίου: «Αρπαγή του Διόνυσου από τους Τυρρηνούς Πειρατές», Θεατρική αναπαράσταση του αρχαίου μύθου, Παραλία Χώρας Νάξου, 21:00
• Σάββατο, 12 Μαρτίου: Λαμπαδηφορίες, Κάστρο Χώρας Νάξου - Παραλία, 21:00
• Κυριακή 13 Μαρτίου: Καρναβάλι, Θεματική παρέλαση καρναβαλιού βασισμένη στο μύθο του Διόνυσου και της Αριάδνης. Παραλία Χώρας Νάξου, 11:00
• Κυριακή 13 Μαρτίου: Παράλληλες εκδηλώσεις στα χωριά της Νάξου
- Τρίποδες: Κορδελάτοι στην κεντρική πλατεία του χωριού, 13:00
- Αγερσανί: Κορδελάτοι, 13:00
- Aπείρανθος: Κουδουνάτοι, 16:00
• Kαθαρά Δευτέρα, 14 Μαρτίου - Σαγκρί, Φιλώτι, Άγιος Προκόπης, Κυνίδαρος

Όλη την περίοδο της Απόκριας πραγματοποιούνται γλέντια και χοροί με τοπική μουσική για μικρούς και μεγάλους σε όλο το νησί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ