ΕΛΛΑΔΑ

Εξαδάκτυλος στην ενημέρωση του Εμπορικού Συλλόγου: Το λιανεμπόριο μπορεί να ανοίξει

Εξαδάκτυλος στην ενημέρωση του Εμπορικού Συλλόγου: Το λιανεμπόριο μπορεί να ανοίξει
INTIME/ ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Συνέντευξη τύπου για τις εξελίξεις στο λιανεμπόριο και για τη θέση των εμπόρων αναφορικά με το άνοιγμα της αγοράς, παραχώρησε ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας.

Στη συνέντευξη τύπου προσκεκλημένοι για να τοποθετηθούν ήταν οι κύριοι Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας για την πανδημία, ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο κύριος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Με βάση την εμπειρία το λιανεμπόριο μπορεί να ανοίξει» είπε στην τοποθέτησή του ο κ. Εξαδάκτυλος που συμμετέχει και στην επιτροπή κάτι που δείχνει ότι πιθανότατα θα υπάρξει θετική εισήγηση. Πρόσθεσε όμως ότι δεν είναι ακίνδυνο αλλά η λειτουργία του θα είναι καλό και για την οικονομία αλλά και για τους πολίτες που έχουν υποστεί κόπωση. Τόνισε επίσης ότι βρισκόμαστε σε μία δύσκολη στιγμή όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας.

Υπέρ του ανοίγματος της αγοράς με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα τάχθηκε για μία ακόμη φορά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας κύριος Σταύρος Καφούνης λέγοντας ότι «οι ειδικοί μας λένε ότι μέσα στα καταστήματα δεν διασπείρεται ο ιός και θέση του Εμπορικού Συλλόγου είναι ότι το άνοιγμα των καταστημάτων μπορεί να λειτουργήσει ως βαλβίδα οικονομικής και κοινωνικής εκτόνωσης.»

Τόνισε επίσης ότι σε όλους αυτούς τους μήνες της πανδημίας το εμπόριο γενικότερα έχει υποστεί ζημιές περίπου 20 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 4,5 δισ. αφορούν το λιανεμπόριο. Τόνισε τέλος ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Σε μία ενδιαφέρουσα τοποθέτηση ο κύριος Σαρηγιάννης είπε ότι με βάση τις μελέτες υπάρχει αυτή τη στιγμή μία μείωση της απόδοσης του lockdown σε σχέση με το προηγούμενο lockdown τονίζοντας ότι υπάρχει 30% περισσότερη μεταδοτικότητα και 25% περισσότερες επαφές.

Με βάση πάλι της μελέτες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής τόνισε ότι το λιανεμπόριο συμβάλλει με 6% στην μεταδοτικότητα με το click away το ποσοστό αυτό να πέφτει κοντά στο 4% και ότι θα πρέπει να βρεθεί το σωστό μείγμα ούτως ώστε να μπορέσει να ανοίξει η αγορά ώστε να απορροφηθεί αυτό το 6%. Όπως είπε αυτό θα μπορούσε να γίνει με το να φροντίσουν οι πολίτες να μειώσουν τις επαφές τους, τα καταστήματα να φροντίσουν, να τοποθετήσουν μηχανήματα καθαρισμού του αέρα, να μειωθεί ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς, να επεκταθεί η τηλεργασία και τόνισε πως τα self test μπορούν να γίνουν ο καταλύτης για να μπορέσουμε να φρενάρουμε την κλιμάκωση κρουσμάτων.

Τέλος ο κύριος Βασιλακόπουλος είπε ότι το άνοιγμα της αγοράς θα μπορούσε να λειτουργήσει ως φρένο στην ενδοοικογενειακή επαφή κάτι όμως που θα πρέπει να γίνει με παράλληλη ενίσχυση των μέτρων προφύλαξης όπως για παράδειγμα η χρήση διπλής μάσκας, η αποφυγή συνωστισμού, η οποία μπορεί να επιτευχθεί αν εφαρμοστούν ταυτόχρονα ραντεβού και χρονικά όρια για το εμπόριο ώστε να μην κλείνει ο κόσμος πολλαπλά ραντεβού και είναι έξω από το σπίτι του για πολλές ώρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ