ΕΛΛΑΔΑ

Μαρουσάκης στο CNN Greece: Θερμοκρασίες που θυμίζουν τον φονικό καύσωνα του 1987

Μαρουσάκης στο CNN Greece: Θερμοκρασίες που θυμίζουν τον φονικό καύσωνα του 1987
ΙΝΤΙΜΕ / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ισχυρό κύμα καύσωνα μεγάλης διάρκειας το οποίο θυμίζει τον φονικό καύσωνα του 1987 θα πλήξει την χώρα μας τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία που παρουσίασε στο CNNGreece ο Μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Το κύμα καύσωνα θα χαρακτηρίζεται από υψηλές θερμοκρασίες, που θα φθάσουν μέχρι και 45 βαθμούς Κελσίου, ενώ η ζέστη θα είναι αφόρητη ακόμα και τη νύχτα, μην αφήνοντας τον ανθρώπινο οργανισμό να πάρει ανάσα για να προετοιματεί για τις θερμοκρασίες της επόμενης ημέρας, όπως υπογράμμισε ο κ. Μαρουσάκης.

Θα πλήξει ιδιαίτερα τις «κλειστές» περιοχές, ενώ η θερμοκρασία στην Αττική θα προσεγγίσει από την Παρασκευή μέχρι και την Δευτέρα τους 44 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Μαρουσάκης στο CNNGreece:

«Πρόκειται για ένα ισχυρό κύμα καύσωνα το οποίο θα απασχολήσει τη χώρα μας από αύριο Τετάρτη και όπως όλα δείχνουν θα έχει μια διάρκεια περί τις επτά με 10 ημέρες, θα πάμε περίπου προς τα μέσα και το τέλος της άλλης εβδομάδας. Το κύριο χαρακτηριστικό θα είναι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, κοντά στους 42 με 45 βαθμούς Κελσίου σε κλειστές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, δηλαδή σε περιοχές που βρίσκονται μακριά από τη θάλασσα όπως είναι για παράδειγμα η Θεσσαλία, η Βοιωτία, Αργολίδα, Ηλεία, Λακωνία όπου περιμένουμε υψηλές θερμοκρασίες».

«Το άσχημο βέβαια είναι ότι και κατά τη διάρκεια της νύχτας στα μεγάλα αστικά κέντρα δεν θα πέφτει πολύ η θερμοκρασία».

«Δεν αποκλείεται και στην Αθήνα να βλέπουμε θερμοκρασίες κοντά στο 32 με 34 βαθμούς Κελσίου το βράδυ ή νωρίς τοπρωί, άρα ο ανθρώπινος οργανισμός δεν θα προλαβαίνει να πάρει αυτό που λέμε ανάσα για να αντιμετωπίσει την επόμενη θερμή ημέρα. Αυτό το κύμα καύσωνα θυμίζει το 1987 που είχαμε τον φονικό καύσωνα στη χώρα μας. Βέβαια, σήμερα είναι εντελώς διαφορετικές οι δομές, σήμερα έχουμε συστήματα ψύξης, κλιματισμούς σε πολλούς χώρους σε σπίτια και αυτοκίνητα, άρα δεν θα έχουμε να κάνουμε με το κακό που μας είχε βρει τότε».

«Αλλά θα πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας να περιορίσουμε τις δραστηριότητές μας και κάθε φορά να ενημερωνόμαστε για την εξέλιξη του φαινομένου που από ότι φαίνεται θα έχει μια μεγάλη σχετική διάρκεια».

«Οι πιο δύσκολες ημέρες θα είναι το Σαββατοκύριακο και οι αρχές της άλλης εβδομάδας, Δευτέρα και Τρίτη. Εκεί θα δούμε τον υδράργυρο στις πιο υψηλές τιμές, θα προσεγγίσει δηλαδή τους 43 με 45 βαθμούς Κελσίου. Μάλιστα σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές όπου η θερμοκρασία θα είναι πιο χαμηλή, λόγω και της θαλάσσιας αύρας, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θα έχουν να αντιμετωπίσουν την αυξημένη υγρασία. Μπορεί δηλαδή οι 35 ή 36 βαθμοί να μοιάζουν με 41 ή 42 όπου βέβαια δεν φυσάει. Θα φυσάει στο Νότιο Αιγαίο, από τις Κυκλάδες και πιο νότια, αλλά εκεί θέλει προσοχή και στον κίνδυνο πυρκαγιάς».

«Για την Αττική οι δυσκολότερες ημέρες θα είναι από την Παρασκευή μέχρι και την Δευτέρα, κατά κανόνα σε κλειστές περιοχές, δηλαδή στην Ελευσίνα, Νέα Φιλαδέλφεια, εκεί που συνηθίζουμε να βλέπουμε τις πιο υψηλές θερμοκρασίες. Στις περιοχές αυτές, θα προσεγγίσουμε τους 42 με 44 βαθμούς Κελσίου όπως δείχνουν τα προγνωστικά στοιχεία. Καλύτερα βέβαια θα είναι οι συνθήκες κοντά στη θάλασσα, όπου ο υδράργυρος θα είναι κοντά στους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου με τη βοήθεια και του Βοριά προς τα ανατολικά, αλλά και της θαλάσσιας αύρας από την πλευρά του Σαρωνικού».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ