ΕΛΛΑΔΑ

Nύχτα-κόλαση την Αττική: Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά - Συνεχείς εκκενώσεις οικισμών

Nύχτα-κόλαση την Αττική: Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά - Συνεχείς εκκενώσεις οικισμών
ΙΝΤΙΜΕ

Ένα πολύ δύσκολο βράδυ έζησαν οι κάτοικοι της βόρειας Αττικής, καθώς η μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε από αναζωπύρωση στη Βαρυμπόμπη το μεσημέρι της Πέμπτης πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις με την Πυροσβεστική να δίνει τεράστια μάχη.

Τα μέτωπα που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι πολλά.

Αφού οι φλόγες κατέκαψε Δροσοπηγή και Κρυονέρι, η πύρινη λαίλαπα πέρασε από την απέναντι πλευρά της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας στο ύψος των Αφιδνών.

Πλέον τα κύρια μέτωπα βρίσκονται στις Αφίδνες, την Ιπποκράτειο Πολιτεία, στον οικισμό των Ποντίων στα δυτικά του Αγίου Στεφάνου.

Την ίδια ώρα, πολλά σπίτια σε Αφίδνες και Δροσοπηγή έχουν παραδοθεί στις φλόγες, ενώ χιλιάδες κάτοικοι από διάφορες περιοχές έχουν απομακρυνθεί ύστερα από μήνυμα του 112.

Δύσκολη η κατάσταση τις Αφίδνες

Στις Αφίδνες, εκτός από σπίτια, οι φλόγες έχουν κάψει αρκετό μέρος του δάσους με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καύσιμη ύλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν κοπεί και καεί κάποια καλώδια της ΔΕΗ.

Στο σημείο επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις που έχουν φτάσει και από Ωρωπό, Νέα Φιλαδέλφεια και Αυλώνα για ενίσχυση, προσπαθώντας να καθυστερήσουν όσον το δυνατό περισσότερο τις φλόγες.

Ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Γιώργος Γιασημάκης, μίλησε τις πρώτες πρωινές ώρες στον ΣΚΑΪ χαρακτηρίζοντας «πολύ δύσκολη» τη κατάσταση που επικρατεί στις Αφίδνες αυτή τη στιγμή.

«Η φωτιά είναι περιμετρικά και έχει αρχίσει και καίει δίπλα ακριβώς στα σπίτια του χωριού. Στο σημείο επικρατεί ένα ελαφρύ αεράκι. Η φωτιά κατευθύνεται από το Πέτσουλι προς τη Πάρνηθα», είπε ο Δήμαρχος. Ωστόσο, ο αέρας αλλάζει πορεία συνεχώς.

«Παρακαλάμε να μη ξεκινήσει ο άνεμος πριν πετάξουν τα εναέρια μέσα. Έχουν καεί στη περιοχή πολλά σπίτια. Όλη νύχτα οι δυνάμεις του Δήμου, οι πυροσβέστες και εθελοντές δίνουν μάχη. Δεν έχει φύγει κανείς για να κρατήσουμε τη φωτιά σε χαμηλά επίπεδα», είπε.

Εκρήξεις σε μάντρα με αυτοκίνητα

Συκλονιστικό βίντεο δείχνει ένα «νεκροταφείο» αυτοκινήτων, να τυλίγεται στις φλόγες κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Συγκεκριμένα, εκρήξεις σημειώθηκαν σε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και ντεπόζιτα καυσίμων με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη ώστε να περιορίσουν τις φλόγες στο σημείο.

Βοήθεια από την Ευρώπη

Από τις 6:00 έχουν αρχίσει να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα τόσο στην Αττική, ενώ ξεκινούν και οι 83 Γάλλοι πυροσβέστες που έφτασαν στη χώρα μας λίγο μετά τη 1:00. Κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένεται βοήθεια και ακόμη δύο αεροσκάφη καναντέρ από τη Γαλλία, καθώς και βοήθεια από άλλες έξι χώρες που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα που υπέβαλε η Ελλάδα.

Σημειώνεται, ότι ήδη στην πυρκαγιά της Αττικής επιχειρούν 40 πυροσβέστες από την Κύπρο και δύο αεροσκάφη στην Κρήτη, ενώ ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό πού θα σταλούν οι 83 Γάλλοι και τα γαλλικά καναντέρ που θα φτάσουν. Επίσης, αναμένονται 112 πυροσβέστες με 23 οχήματα από τη Ρουμανία, 100 πυροσβέστες από τη Λιθουανία και πεζοπόρο τμήμα, 15 πυροσβέστες από το Ισραήλ, 2 αεροσκάφη από τη Σουηδία, ακόμη ένα καναντέρ από την Κροατία και 3 ελικόπτερα από την Ελβετία.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, αυτήν την ώρα στην Αττική επιχειρούν συνολικά 450 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, ενώ από τις 6:00 κάνουν ρίψεις από αέρος 3 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν οι 40 πυροσβέστες από την Κύπρο, ο ελληνικός στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Δήμαρχος Μαραθώνα: Εντολή εκκένωσης στο Καλέντζι

Παράλληλα, ο Δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας επιβεβαίωσε πως δόθηκε εντολή εκκένωσης στη περιοχή Καλέντζι στον Μαραθώνα.

«Έχουν ειδοποιηθεί οι κάτοικοι πόρτα-πόρτα, έχουμε βάλει και πουλμαν για τη μεταφορά όσων κατοίκων δεν διαθέτουν όχημα. Οι κάτοικοι μεταφέρονται στο πολιτιστικό κέντρο στη Νέα Μάκρη για προληπτικούς λόγους», είπε ο κ.Τσίρκας.

«Η φωτιά είναι αυτή τη στιγμή προς τον Άγιο Στέφανο μετά τη λίμνη. Το Καλέντζι είναι μεταξύ λίμνης και Μαραθώνα», πρόσθεσε.

Εξέφρασε φόβους για τις μετεωρολογικές συνθήκες και συγκεκριμένα τον δυτικό άνεμο που μπορεί να φέρει ανατολικά τις φωτιές. «Έχει πολύ πυκνό καπνό και η εντολή εκκένωσης δόθηκε προληπτικά λόγω των αυξημένων ανέμων σήμερα. Είμαστε σε ετοιμότητα αν χρειαστεί να εκκενώσουμε και άλλες περιοχές» τόνισε.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Την ίδια ώρα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στο τμήμα από το ύψος του ανισόπεδου κόμβου Καλυφτάκη μέχρι τον κόμβο των Οινοφύτων.

Επίσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία των φορτηγών από το ύψος του ανισόπεδου κόμβου Καλυφτάκη μέχρι περίπου το 58ο χλμ στα όρια με το Νομό Βοιωτίας.

Επιπλέον, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των φορτηγών αυτοκινήτων και λοιπών βαρέων οχημάτων, με προορισμό ή διέλευση το νόμο Αττικής, ωφέλιμου φορτίου άνω του ενάμισι τόνου, στο ρεύμα κυκλοφορίας από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα, επί του Οδικού άξονα Αθηνών Θεσσαλονίκης από τη χ/θ 242,079 (όρια με Ν. Μαγνησίας) έως χ/θ 121,250 (όρια με Ν. Βοιωτίας)

Από την απαγόρευση εξαιρούνται: τα οχήματα οδικής βοήθειας, τα υδροφόρα οχήματα που κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, τα βυτιοφόρα οχήματα που μεταφέρουν καύσιμα για τον ανεφοδιασμό μέσων πυρόσβεσης καθώς και τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης.

Έπνιξε ο καπνός την Αττική

Ο πυκνός καπνός έχει πνίξει την Αττική, με τον αέρα να μυρίζει έντονα σε όλη την πόλη.

Δείτε εικόνες:

Μηνύματα του 112 για εκκενώσεις

Τα ξημερώματα εστάλη μήνυμα 112 στους κατοίκους του Βόθωνα στον Μαραθώνα προκειμένου να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς τον Μαραθώνα και τη Νέα Μάκρη.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα το 112 έστειλε δύο sms στους κατοίκους των περιοχών Πολυδένδρι, Καπανδρίτι: «Αν βρίσκεστε στο #Πολυδένδρι ή #Καπανδρίτι, εκκενώστε τώρα προς #Βαρνάβα - #Νέα_Μάκρη από Επαρχ. Οδό Μαραθώνος - Καπανδριτίου».

Με δεύτερο sms το 112 ζητούσε εκκένωση προς Αθήνα για τις περιοχές Πευκόφυτο, Οικισμό Ποντίων που βρίσκονται στον Αγιο Στέφανο.

Μήνυμα 112 στους κατοίκους σε Πολυδένδρι, Καπανδρίτι, Ταξιάρχες, Αγιος Γεώργιος ή Πουρίθι να κλείσουν καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό των σπιτιών.

Διασωληνωμένοι δύο εθελοντές δασοπυροσβέστες

Δύο εθελοντές δασοπυροσβέστες νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στο ΚΑΤ.

Στο Νοσοκομείο KAT έχουν διακομιστεί ακόμα πέντε πολίτες και όλοι φέρουν ελαφρά εγκαύματα. Συγκεκριμένα, τρεις εγκαυματίες διακομίστηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο ΚΑΤ από την περιοχή της Δροσοπηγής και δύο από την περιοχή του Κρυονερίου.

Το «Σισμανόγλειο» θα εφημερεύσει εκτάκτως μετά από εντολή του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια. Στην Αττική εφημερεύουν τα νοσοκομεία «Ιπποκράτειο», «Ερυθρός», «Θριάσιο» και «Ασκληπιείο».

Μήνυμα 112 σε όλη τη χώρα

Λίγο μετά τις 9 το βράδυ η Πολιτική Προστασία απέστειλε έκτακτο μήνυμα 112 προς όλους τους πολίτες σε όλη τη χώρα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς υπάρχει πάρα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς τις επόμενες ημέρες.

«Πάρα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς τις επόμενες ημέρες. Αποφεύγουμε οποιαδήποτε εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά. Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε δάση και άλση. Αποφεύγουμε άσκοπες μετακινήσεις. Ειδοποιούμε αμέσως την Πυροσβεστική στο 199 αν εντοπίσουμε εστία πυρκαγιάς», έγραφε το μήνυμα που έλαβαν οι πολίτες.

Απαγόρευση κυκλοφορίας στα δάση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα ισχύσει μέχρι τη Δευτέρα, 9 Αυγούστου, απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση.

Ταυτόχρονα, για το ίδιο χρονικό διάστημα απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα ή εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, όπως., π.χ. οξυγονοκόλληση, ή καύση εύφλεκτης ύλης. Για κάθε παράβαση, εκτός από τις σοβαρές ποινικές κυρώσεις, προβλέπεται στην πρώτη περίπτωση πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ και στη δεύτερη, πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ