ΕΛΛΑΔΑ

Εστία φωτιάς και στο Πεδίον του Άρεως: Άμεση η κατάσβεση, σύλληψη για απόπειρα εμπρησμού

Εστία φωτιάς και στο Πεδίον του Άρεως: Άμεση η κατάσβεση, σύλληψη για απόπειρα εμπρησμού
Twitter

Δεκάδες είναι τα πύρινα μέτωπα σε ολόκληρη τη χώρα με έναν εθελοντή πυροσβέστη να έχει χάσει τη ζωή του, ενώ ανυπολόγιστες είναι ζημιές τόσο στο περιβάλλον, όσο και σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Εστία φωτιάς εκδηλώθηκε ακόμα και στο Πεδίον του Άρεως η οποία αντιμετωπίστηκε άμεσα, καθώς στο σημείο έσπευσαν άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ, υπάλληλοι του Δήμου Αθηναίων και της ΕΥΔΑΠ. Διερχόμενοι οδηγοί σταμάτησαν για να βοηθήσουν με τους πυροσβεστήρες των οχημάτων τους στην κατάσβεση.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Γιώργο Δημόπουλο, οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη ενός ατόμου για απόπειρα εμπρησμού.

Νωρίτερα σήμερα, Παρασκευή, ο δήμαρχος Eλληνικού προχώρησε σε καταγγελία μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook για απόπειρα εμπρησμού.

Συγκεκριμένα, περιπολία της ομάδας εθελοντών δασοφύλαξης του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης και του ΣΠΑΥ εντόπισε μεγεθυντικό φακό τοποθετημένο σε ξερά χόρτα λίγο πιο πάνω από το εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης, 100 μέτρα από τα πεύκα στο βουνό.

Υπενθυμίζεται ότι με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου απαγορεύεται από σήμερα και μέχρι τη Δευτέρα 9 Αυγούστου η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση, σε ολόκληρη τη χώρα.

Ταυτόχρονα, για το ίδιο χρονικό διάστημα απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα ή εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, όπως., π.χ. οξυγονοκόλληση, ή καύση εύφλεκτης ύλης. Για κάθε παράβαση, εκτός από τις σοβαρές ποινικές κυρώσεις, προβλέπεται στην πρώτη περίπτωση πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ και στη δεύτερη, πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ.

Προσαγωγές για τις φωτιές σε Κρυονέρι και Φωκίδα

Στην προσαγωγή ενός νέου άνδρα για την πυρκαγιά στο Κρυονέρι προέβησαν οι τοπικές αρχές, που προσπαθούν να διακριβώσουν αν βρέθηκε στο μέτωπο «για να βοηθήσει στην κατάσβεση όπως» ισχυρίστηκε κατά την προσαγωγή.

Για τη φωτιά στη Φωκίδα, οι αστυνομικές αρχές προσήγαγαν ένα ακόμη άτομο, που σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες εκτελούσε θερμές εργασίες στην περιοχή.

Κλιμάκιο της Ασφάλειας Αττικής έχει μεταβεί στον Πύργο ώστε να ενισχύσει τις προσπάθειες για τον εντοπισμό ενός ατόμου που φέρεται συνδέεται με το πύρινο μέτωπο στην Ηλεία.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που επικαλείται η ΕΡΤ, χειριστής πυροσβεστικού ελικοπτέρου εντόπισε άτομο να κινείται ύποπτα κατά την έναρξη των πυρκαγιών στην περιοχή, κάτι που επιβεβαιώνεται και από μάρτυρες. Οι αρχές υποπτεύονται ότι πολλές πύρινες εστίες ξεκίνησαν κατά μήκος του οδικού άξονα που κινείται ο ύποπτος.

Eκτός ελέγχου η πύρινη λαίλαπα στην Αττική

Πολύ επικίνδυνη και εκτός ελέγχου παραμένει η πύρινη λαίλαπα στην Αττική. Μάχη δίνουν με όλα τα μέσα πυροσβέστες και εθελοντές σε μια ύστατη προσπάθεια να σταματήσουν τις φλόγες πριν τον Άγιο Στέφανο. Εντολή εκκένωσης δόθηκε πριν από λίγο για Σταμάτα και Ροδόπολη.

Τα εναέρια μέσα εντείνουν τις προσπάθειες έως ότου δύσει ο ήλιος, σε μια προσπάθεια να οριοθετήσουν το πύρινο μέτωπο.

Οι φλόγες πέρασαν ξανά την εθνική οδό και πλησιάζουν τον Αγιο Στέφανο. Την κοινότητα κυκλώνουν τρεις διαφορετικές εστίες -μία εκ των οποίων προέρχεται από το Κρυονέρι, που νωρίτερα παραδόθηκε στις φλόγες. Επίσης, μία επικίνδυνη εστία φωτιάς μαίνεται στην περιοχή του Πευκόφυτου, προερχόμενη από Αφίδνες η οποία δυνητικά μπορεί να απειλήσει τον Μαραθώνα.

Για μεγάλο πρόβλημα στον Αγιο Στέφανο και Πευκόφυτο έκανε λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Νίκος Πέππας μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Ο ίδιος έκανε λόγο για ανεπάρκεια σε εναέρια μέσα και ζήτησε να ενταθούν οι ρίψεις, καθώς η λίμνη Μαραθώνα είναι πολύ κοντά.

Την ίδια ώρα, υπό εκκένωση τελεί αυτήν την ώρα η Σταμάτα και η Ροδόπολη. Οι κάτοικοι καλούνται να μετακινηθούν προς Αθήνα μέσω λεωφ. Θησέως και Κηφισίας. Σύμφωνα με την εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή η εκκένωση είναι προληπτική. Εν τω μεταξύ, στην περιοχή της Σταμάτας πραγματοποιούνται αναχώματα για τη φωτιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ