ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Αρχαία Κόρινθο: Μήνυμα εκκένωσης του χωριού Σολομός από το 112

Φωτιά στην Αρχαία Κόρινθο: Μήνυμα εκκένωσης του χωριού Σολομός από το 112
INTIME / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μήνυμα για προληπτική εκκένωση του χωριού Σολομός εστάλη από το 112 στους κατοίκους εξαιτίας της φωτιάς που μαίνεται στην Αρχαία Κόρινθο.

Το μήνυμα καλεί τους κατοίκους να εγκαταλείψουν το χωριό κινούμενοι προς Χιλιομόδι.

«Αν βρίσκεστε στον Σολομό Κορινθίας εκκενώστε τώρα προληπτικά προς Χιλιομόδι. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας.», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική, από τη φωτιά που ξέσπασε στην Αρχαία Κόρινθο.

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Φανάρια της Αρχαίας Κορίνθου και κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις και συγκεκριμένα, 24 πυροσβέστες με 11 οχήματα ενώ ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν πέντε πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα.


Όπως σημείωσε ο δημοσιογράφος Θύμιος Τσάρμπος από το e-korintos.gr μιλώντας στο OPEN, γίνεται πραγματικά μεγάλη προσπάθεια από τις πυροσβεστικές δυνάμεις για να μη φτάσουν οι φλόγες στο δάσος της Αρχαίας Κορίνθου, ωστόσο το έργο της Πυροσβεστικής δεν είναι καθόλου εύκολο καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι. Ο δήμαρχος Κορίνθου επίσης σημείωσε πως η φωτιά έχει πλησιάσει σε αρκετά σπίτια του χωριού Σολομός.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα - Στο «κόκκινο» έξι Περιφέρειες

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται το Σάββατο για έξι περιφέρειες της χώρας.

Πρόκειται για τις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας), Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων), Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας), Κρήτης, Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας) και Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Άνδρου, ΠΕ Θήρας, ΠΕ Κέας – Κύθνου, ΠΕ Μήλου, ΠΕ Μυκόνου, ΠΕ Νάξου, ΠΕ Πάρου, ΠΕ Σύρου, ΠΕ Τήνου), σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr).

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναφέρει ότι έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ