ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - 28η Οκτωβρίου: «Φρένο» στις μαθητικές παρελάσεις με φόντο τα αυξημένα κρούσματα

Κορωνοϊός - 28η Οκτωβρίου: «Φρένο» στις μαθητικές παρελάσεις με φόντο τα αυξημένα κρούσματα
AP Photo / Alexander Zemlianichenko

Σε «κόκκινο» συναγερμό έχουν τεθεί οι υγειονομικές υπηρεσίες εν μέσω ραγδαίας αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου, με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να καταγράφει σημαντική επιδείνωση σε επίπεδο νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, διασωληνωμένων αλλά και νέων θανάτων. Υπό το πρίσμα αυτό, ήδη αρκετές Περιφερειακές Ενότητες της χώρας αποφάσισαν την ακύρωση των μαθητικών παρελάσεων ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, για την επέτειο του «ΟΧΙ».

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι κυβέρνηση και ειδικοί εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για την – εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα – νέα «έκρηξη» της Covid 19 σε πολλές περιοχές της χώρας, ειδικότερα δε στη Βόρεια Ελλάδα.

Δείτε αναλυτικά τον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας

Πηγή: https://covid19.gov.gr/covid-map/

Υπό το πρίσμα αυτό, ανάσα στην ασφυκτική πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας θα δώσει η συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα για την διάθεση κλινών Covid στις επιβαρυμένες περιοχές.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, υπεγράφη σήμερα 27 Οκτωβρίου συμφωνία με πέντε ιδιωτικές κλινικές (μία στη Θεσσαλονίκη και 4 στο Βόλο και τη Λάρισα) για τη διάθεση κλινών σε Covid και non Covid ασθενείς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας:

«Το υπουργείο Υγείας παρακολουθώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στις περιοχές που έχουν αυξημένο ιικό φορτίο, όπως η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλία, επεκτείνει τη συνεργασία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας.

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα και κατόπιν εισήγησης των διοικητών των αρμόδιων Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και της Ομάδας Παρακολούθησης και Συντονισμού της Διαχείρισης ασθενών με Covid στα Νοσοκομεία, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος υπέγραψε σήμερα συμφωνία με πέντε ιδιωτικές κλινικές εκ των οποίων η μία (1) είναι στη Θεσσαλονίκη και οι τέσσερις (4) στο Βόλο και τη Λάρισα, για τη διάθεση κλινών σε Covid και non Covid ασθενείς.

Συγκεκριμένα, οι παρακάτω ιδιωτικές κλινικές διαθέτουν, μαζί με το προσωπικό τους, για τη νοσηλεία ασθενών με Covid-19:

  • Διακόσιες (200) κλίνες από Κέντρο Ιατρικής Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Ανώνυμη Εταιρία, στη Θεσσαλονίκη.
  • Είκοσι (20) κλίνες από Κέντρο Αποκατάστασης στο Βόλο.
  • Τριάντα (30) κλίνες από Κέντρο Αποκατάστασης στη Λάρισα.

Επίσης για non Covid ασθενείς, οι παρακάτω κλινικές διαθέτουν:

  • Η ιδιωτική κλινική στο Βόλο, δέκα (10) κλίνες και δυο (2) κλίνες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
  • Η ιδιωτική κλινική στη Λάρισα, τριάντα (30) κλίνες για παθολογικά και χειρουργικά περιστατικά και τέσσερις (4) κλίνες ΜΕΘ».

Θωμαΐδης στο CNN Greece: «Έκρηξη» κρουσμάτων στις αρχές Νοεμβρίου, 82% αύξηση στα λύματα

Ενδεικτικές της κατάστασης είναι οι εκτιμήσεις που διατυπώνει στο CNN Greece o καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης, ο οποίος «βλέπει» δραματική κορύφωση στα κρούσματα κορωνοϊού

O ίδιος σχολιάζει την αύξηση των κρουσμάτων COVID της Τρίτης που ξεπέρασαν τις 4.100, λέγοντας πως «είχαμε τονίσει εδώ και καιρό, ότι μετά τις 20 Οκτωβρίου, θα είχαμε μία κορύφωση των κρουσμάτων, η οποία θα αγγίξει τις 3.500 με 4.000».

Ο καθηγητής εκτιμά ότι η πορεία του κορωνοϊού θα εκτιναχθεί τις πρώτες εβδομάδες του Νοεμβρίου, σηματοδοτώντας έτσι το πέμπτο πανδημικό κύμα ή την συνέχεια του 4ου, που ξεκίνησε τον Ιούλιο, όπως αναφέρει.

Η αύξηση των κρουσμάτων, φυσικά αποτυπώνεται και στο ιικό φορτίο των λυμάτων, καθώς ήδη από την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου φάνηκε μία αύξηση στα λύματα: «Από τα τέλη Σεπτεμβρίου συνεχίστηκε αργά αλλά σταθερά η αύξηση των κρουσμάτων και μέχρι σήμερα αθροιστικά η αύξηση αυτή, ανέρχεται στο 82%, με αντίστοιχη αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική της τάξεως του 40%».

Βεβαίως μην ξεχνάμε ότι η περιβαλλοντικές συνθήκες τώρα είναι πολύ πιο δύσκολες, καθώς μπαίνουμε στον χειμώνα, επομένως τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι εύλογο ότι θα καταγράψουν αύξηση, συμπληρώνει.

Όσον αφορά στην αύξηση της διενέργειας των τεστ, ο καθηγητής Θωμαΐδης, αναφέρει ότι ήδη από το τέλος Αυγούστου έχουμε προτείνει να αυξηθούν τα τεστ - μοριακά, rapid αλλά αυτοδιαγνωστικά- και μάλιστα το είχαμε προτείνει με έμφαση και για τους φοιτητές στα πανεπιστήμια, καίτοι το 80% και πλέον, είναι εμβολιασμένοι. Είναι πολύ σημαντική η ιχνηλάτηση, τονίζει ο κ. Θωμαΐδης.

Σε ποιες περιοχές δεν γίνονται παρελάσεις λόγω αυξημένων κρουσμάτων Covid 19

  • Ανατολική Μακεδονία - Θράκη

Υπό το δεδομένα αυτά ακυρώθηκαν οι μαθητικές παρελάσεις σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρος) λόγω του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων του κορωνοϊού, ενώ δεν θα πραγματοποιηθεί ούτε στη Θεσσαλονίκη λόγω του πένθους για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά.

Σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αναφέρει:

«Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων Covid-19 στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ και για την αποφυγή περαιτέρω συγχρωτισμού και επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης, ακυρώνεται σε όλη την Περιφέρεια το μέρος της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου που αφορά στη συμμετοχή της μαθητικής, φοιτητικής νεολαίας και των πολιτιστικών και εθελοντικών οργανώσεων και συλλόγων. Κατά τα λοιπά, ισχύουν τα κατά τόπους προγράμματα όπως αυτά έχουν ανακοινωθεί».

  • Σέρρες

Την ίδια στιγμή, μόνο σημαιοφόροι και παραστάτες σχολικών μονάδων και πολιτιστικών συλλόγων θα μετάσχουν, μαζί με τα στρατιωτικά τμήματα, στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου στο νομό Σερρών.

Αποτιμώντας την επιδημιολογική κατάσταση στο νομό Σερρών, οι εμπλεκόμενοι φορείς αποφάσισαν να τροποποιήσουν τη διεξαγωγή των παρελάσεων ως προς το σκέλος της συμμετοχής μαθητών αλλά και εκπροσώπων συλλόγων και οργανώσεων.

Η απόφαση αυτή δεν επηρεάζει τη συμμετοχή των στρατιωτικών τμημάτων που θα παρελάσουν κανονικά.

  • Κιλκίς

Τη ματαίωση των παρελάσεων για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου στο νομό Κιλκίς, αποφάσισαν, ομόφωνα, οι φορείς που συμμετείχαν στην έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης, Ανδρέας Βεργίδης.

Η απόφαση ελήφθη με γνώμονα τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, σε μια περίοδο κατά την οποία το επιδημιολογικό φορτίο στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς είναι ιδιαίτερα αυξημένο και τα κρούσματα καταγράφονται καθημερινά σε υψηλό αριθμό, αναλογικά με τον πληθυσμό.

Η Αντιπεριφέρεια, σε σχετική ανακοίνωσή της, γνωστοποιεί ότι αύριο θα πραγματοποιηθούν μόνο οι επίσημες δοξολογίες σε Ιερούς Ναούς, οι επιμνημόσυνες δεήσεις και οι καταθέσεις στεφάνων στα Ηρώα (κατά την οποία θα παραστούν οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες των σχολείων), με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων.

  • Πέλλα, Ημαθία και Πιερία

Τις προηγούμενες ημέρες και η Πέλλα, η Ημαθία και η Πιερία έβαλαν «μπλόκο» στις μαθητικές παρελάσεις λόγω της πανδημίας.

Τα κρούσματα στην Πέλλα είναι καθημερινά σε τριψήφιο αριθμό, γεγονός που οδήγησε στην απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, Ιορδάνη Τζαμτζή, να μην διεξαχθούν παρελάσεις στο νομό για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Η αύξηση των νοσούντων από κορονοϊό στη Βόρεια Ελλάδα είχε οδηγήσει τις προηγούμενες ημέρες στην απόφαση να μη διεξαχθούν παρελάσεις στην Ημαθία.

Αναστολή παρελάσεων ισχύει επίσης και στην Πιερία όπου υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού.

  • Θεσσαλία

Εξάλλου, την ματαίωση όλων των παρελάσεων για την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλία λόγω της επιβαρυμένης επιδημιολογικής εικόνας της περιφέρειας σε συνδυασμό με την υφιστάμενη πίεση στα νοσοκομεία, αποφάσισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των φορέων.

Την Πέμπτη 28η Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν μόνο οι επίσημες Δοξολογίες σε Ιερούς Ναούς και οι καταθέσεις στεφάνων στα Ηρώα με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Όπως μεταδίδει το larissanet.gr, η απόφαση ελήφθη λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, του μεγάλου αριθμού ημερήσιων κρουσμάτων, της πίεσης στα Νοσοκομεία, της αύξησης του ιικού φορτίου στα λύματα και της αύξησης των κρουσμάτων στις σχολικές μονάδες.

Κορωνοϊός - Λουρίδα: Ορθώς ακυρώθηκαν οι μαθητικές παρελάσεις

Αναλυτικά η έκθεση του ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, την Τετάρτη ανακοινώθηκαν τα εξής:

«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.651, εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 728.210 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 50.8% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 151 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.882 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1.09 (95% ΔΕ: 0.99 - 1.24).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 63, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.770 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 387 (59.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 79.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 331 (85.53%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 56 (14.47%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.299 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 246 (ημερήσια μεταβολή -5.75%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 241 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ