ΕΛΛΑΔΑ

Παπαευαγγέλου: Η Όμικρον «χτυπά» τώρα τους άνω των 35 ετών και τα νησιά - Η Δέλτα επιμένει

Παπαευαγγέλου: Η Όμικρον «χτυπά» τώρα τους άνω των 35 ετών και τα νησιά - Η Δέλτα επιμένει
Η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πανδημία στη χώρα INTIME/ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σε 230.000 ανέρχονται τα ενεργά κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, αριθμός που αντιστοιχεί στο 2,5% του πληθυσμού, όπως είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, τονίζοντας πως το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει εξαιρετικά υψηλό.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η θετικότητα έχει σταθεροποιηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα στο 9%. «Αυτό δείχνει ότι ο ιός κυκλοφορεί παντού», ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε πως δύο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της επιδημίας:

Πρώτον, η μετακίνηση των κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες κατά μία δεκαετία. Εξήγησε πως στις αρχές Δεκεμβρίου η ενδιάμεση ηλικία των κρουσμάτων ήταν τα 29 έτη και τώρα η ενδιάμεση ηλικία έχει μετακινηθεί κατά μία δεκαετία, στα 39 έτη. Όπως χαρακτηριστικά είπε, ένα στα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι πλέον στις ηλικίες 35 έως 44 ετών.

Και δεύτερον, η διασπορά της Όμικρον πέρα από τις μεγαλουπόλεις σε πολλές άλλες περιφερειακές ενότητες και στα νησιά.

Όπως ανέφερε, η πίεση στο ΕΣΥ είναι σημαντική με περισσότερους από 5.000 νοσηλευόμενους. Υπάρχει σταδιακή αύξηση των νέων εισαγωγών τις τελευταίες 15 μέρες. Δεν σημειώνεται αύξηση των νοσηλευόμενων παιδιών.

Η κάλυψη κλινών ΜΕΘ Covid είναι στο 88%. Ο αριθμός των διασωληνώσεων παρουσιάζει σταθεροποίηση και για περίπου δύο εβδομάδες θα παραμείνει περίπου στους 600 ασθενείς. Επτά στους δέκα από τους νοσηλευόμενους είναι άνω των 55 ετων. Έξι στους δέκα που νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι, ενώ περισσότερο από 85% ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη είναι ανεμβολίαστοι, είπε.

Μετάλλαξη Όμικρον

Η κυρία Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε σε μελέτες για την Όμικρον, λέγοντας πως επιβεβαιώνονται οι αρχικές προβλέψεις για ηπιότερη νόσο. Όπως είπε, σημαντικό είναι το εύρημα ότι η Όμικρον σχετίζεται με εξαιρετικά βραχύτερη περίοδο νοσηλείας. Ωστόσο, σύμφωνα με την καθηγήτρια, δεν υπάρχουν λαθόλου δεδομένα σχετικά με τη long Covid.

Στο σημείο αυτό η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός και καμία αναβολή εμβολιασμού δεν δικαιολογείται.

«Η Δέλτα δεν έχει φύγει από τη χώρα και εξακολουθεί να δίνει νέα κρούσματα», υπογράμμισε ακόμα.

Σχολεία

Αναφερόμενη στο άνοιγμα το σχολείων, η κυρία Παπαευαγγέλου επεσήμανε κατά την ενημέρωση πως οι μαθητές και οι καθηγητές είναι η μοναδική μερίδα του πληθυσμού που εξετάστηκε στο συνολό της, λέγοντας ακόμα πως περιμένουμε άνοδο κρουσμάτων λόγω του τέστινγκ. Σύμφωνα με την καθηγήτρια, από τις αρχές της εβδομάδας ο δείκτης θετικότητας στα παιδιά είναι εξαιρετικά χαμηλός μόλις στο 1,4% στις ηλικίες 4-18 ετών. «Τα παιδιά που διαγνώσαμε, αν δεν είχαν ανοίξει τα σχολεία, θα κυκλοφορούσαν ανάμεσά μας διευκολύνοντας τη διασπορά», είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κυρία Παπαευαγγέλου διευκρίνισε ότι υπάρχει αύξηση θετικών τεστ στα παιδιά, όχι αύξηση νοσήσεων. Παράλληλα σημείωσε ότι υπάρχει σημαντική αύξηση προσέλευσης παιδιών για εργαστηριακό έλεγχο.

Οποιοδήποτε παιδί έχει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού πρέπει να μένει στο σπίτι του. Δεν χρειάζονται να προσέρχονται στα νοσοκομεία τα παιδιά. Αρκεί η τηλεφωνική επικοινωνία με τον παιδίατρο και η καθημερινή παρακολούθηση, είπε η καθηγήτρια.

Παρακολουθείστε την ενημέρωση:

«Κανένα τεστ δεν μπορεί να αποκλείσει 100% ότι κάποιος έχει κολλήσει τον ιό»

Είχαμε αύξηση 21% στις διαγνώσεις και μείωση 7% στους θανάτους. Η διασπορά είναι μαζική, αν και ελαφρώς μειωμένη από την προηγούμενη εβδομάδα, τόνισε από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Στην Ελλάδα ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα έδειξε βελτίωση 20%, αν και οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 10% και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ κατά 5%.

«Βλέπουμε επιτάχυνση 30% στα εξιτήρια λόγω της Όμικρον» είπε.

Αναφορικά με τα τεστ που διενεργούνται για την διάγνωση του ιού είπε ότι «κανένα τεστ δεν μπορεί να αποκλείσει 100% ότι κάποιος έχει κολλήσει τον ιό».

Και πρόσθεσε ότι «ακόμη και το μοριακό τεστ είναι πιθανό να μην μπορεί να διαγνώσει ένα μικρό ποσοστό ασθενών είτε γιατί μπορεί ο ιός δεν ανιχνεύεται στη μύτη όπου έχει γίνει λήψη είτε γιατί ο πολλαπλασιασμός του ιού δεν έχει φτάσει σε ανιχνεύσιμα επίπεδα όπως για παράδειγμα τις πρώτες δύο με τρεις ήμερες της νόσου».

«Το σημαντικό που πρέπει να καταλάβουμε, είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι εξαιρετικά απίθανο να μεταδώσουν τον ιό. Ο ρόλος των τεστ σε αυτή τη φάση της πανδημίας είναι να ανιχνευθούν και να απομονωθούν οι πιο μεταδοτικοί φορείς του ιού και με αυτό τον τρόπο να επιβραδυνθεί η διασπορά», επισήμανε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Επιπλέον, το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σημείωσε ότι «Σε αυτό τον ρόλο λοιπόν τα αντιγονικά τεστ είτε ως rapid είτε ως self παίζουν καθοριστικό ρόλο και ανιχνεύουν τον ιό στη μολυσματική του μορφή και σε επίπεδο που είναι δυνατόν να γίνει η μετάδοση. Μην ξεχνάμε ότι μια μέρα μπορεί να είμαστε αρνητικοί και την επόμενη θετικοί, οπότε η συμπεριφορά μας και η χρήση της μάσκας σε αυτή την εξαιρετικά επιδημική φάση, παίζει καθοριστικό ρόλο. Είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντικό να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτά τα τεστ πριν πάμε σε μια κοινωνική συνεύρεση και να χρησιμοποιούμε τη μάσκα».

Επιτακτική ανάγκη για εμβολιασμό παιδιών

Σταθερή πορεία με υψηλό αριθμό κρουσμάτων παρατηρείται, στην επικράτεια, ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Σε ερώτηση σχετικά με το σταμάτημα εφημεριών στο νοσοκομείο Παίδων, η αναπληρώτρια υπουργός είπε ότι στην αρχή της πανδημίας χρειάστηκε να γίνει επανασχεδιασμός για το ποιο νοσοκομείο πρέπει να κάνει τι και εξήγησε ότι έγινε πρόταση από την ΥΠΕ γιατί υπάρχει επιτακτική ανάγκη για εμβολιασμό παιδιών. Είπαμε τις δυο μέρες που εφημέρευε και κάθε δεύτερη Κυριακή, να μην εφημερεύει. «Έγινε μετά από συνεννόηση, δεν έγινε εν αιθρία. Αυτή τη στιγμή η ανάγκη η μεγάλη είναι για τα εμβόλια», τόνισε.

Ανοίγει η πλατφόρμα για τα χάπια κατά της Covid

Σε ερώτηση σχετικά με τα μονοκλωνικά αντισώματα και τα αντιικά χάπια, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας σημείωσε ότι ξεκινά η χορήγηση αντιικών χαπιών, λέγοντας πως «Έχουμε τελειώσει με τα μονοκλωνικά».

Η πλατφόρμα ανοίγει αύριο 14 Ιανουρίου και θα συνταγογραφούνται στις ίδιες ομάδες ασθενών που είχαμε μέχρι τώρα. Ο ασθενής θα υπογράφει για να πάρει τα φάρμακα. Θα δίνονται από τα νοσοκομεία ή από φαρμακεία μέσω συνταγογράφησης από ιατρεία του ΕΟΠΥΥ.

«Σε αυτό το σημείο, κρίνουμε ότι είναι καλύτερο να συνεχίσουμε με χάπια, σημείωσε η κ. Γκάγκα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ