ΕΛΛΑΔΑ

25η Μαρτίου: Μονάδες των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων και το ιστορικό Spitfire στους εορτασμούς

25η Μαρτίου: Μονάδες των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων και το ιστορικό Spitfire στους εορτασμούς
Το θρυλικό Spitfire πετά στον ουρανό της Αττικής ΙΝΤΙΜΕ

Μονάδες των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων και το ιστορικό αεροσκάφος Spitfire θα πάρουν μέρος στην σημερινή στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας για την Επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Συγκεκριμένα, 4 μαχητικά αεροσκάφη Rafale θα απονηωθούν από το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle προκειμένου να ενταχθούν στα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα που θα εκτελέσουν διελεύσεις άνωθεν της Αθήνας κατά την διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης.

Παράλληλα, στους εορτασμούς θα συμμετέχει και η φρεγάτα ALSACE που έχει καταπλεύσει στον λιμάνι του Πειραιά με στατικό άοπλο τιμητικό τμήμα του Γαλλικού Ναυτικού Αγήματος Τιμής (French Navy Guard of Honour), που θα συνοδεύεται από άγημα του Λόχου Φρούρησης και Απόδοσης Τιμών (ΛΦΑΤ) του ΓΕΕΘΑ.

Επίσης, ανάμεσα στα ιπτάμενα μέσα που θα πραγματοποιήσουν διελεύσεις άνωθεν της Αθήνας θα είναι και το θρυλικό αεροσκάφος Supermarine Spitfire MJ755, το οποίο έχει ανακατασκευασθεί με χρηματοδότηση του ιδρύματος ΙΚΑΡΟΣ και θα συνοδεύεται από ένα μαχητικό αεροσκάφος F-16.

Σημειώνεται πως η φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ και το Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνόμενων Βλημάτων ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ θα βρίσκονται ελλιμενισμένα στον λιμάνι του Πειραιά, χωρίς δυνατότητα επιβίβασης επισκεπτών λόγω της πανδημίας, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων για τη σημερινή 201η επέτειο από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης έχει ως εξής:

06:20: Εκτέλεση 21 χαιρετιστήριων βολών από το πυροβολείο του Λυκαβηττού. Παιάνιση του εωθινού από τις φιλαρμονικές των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

08.00: Επίσημη έπαρση της σημαίας στον ιερό βράχο της Ακρόπολης.

10.00: Πανηγυρική δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

10:55: Κατάθεση στεφάνου από την πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα.

11.00: Παρέλαση των μηχανοκίνητων και πεζοπόρων τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

18:41: Εκτέλεση 21 χαιρετιστήριων βολών από το πυροβολείο του Λυκαβηττού. Επίσημη υποστολή της σημαίας στον ιερό βράχο της Ακρόπολης

25η Μαρτίου: Ποιοι δρόμοι κλείνουν για την στρατιωτική παρέλαση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ