ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα τα εγκαίνια του αγωγού ΤΑΡ στη Θεσσαλονίκη

Σήμερα τα εγκαίνια του αγωγού ΤΑΡ στη Θεσσαλονίκη

Την έναρξη των εργασιών κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου θα εγκαινιάσει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε επίσημη τελετή στην Θεσσαλονίκη με την συμμετοχή αντιπροσωπειών των κυβερνήσεων των εμπλεκόμενων χωρών.

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 15:00 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο MET Hotel.

Από τις άμεσα εμπλεκόμενες χώρες στην τελετή εγκαινίων θα παραστούν ο Ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Κάρλο Καλέντα, ο Κλαούντιο ντε Βισέντι, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, ενώ πληροφορίες σχετικά με την παρουσία του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, δεν επιβεβαιώνονται.

Από την Αλβανία θα παραστεί ο Νίκο Πελέσι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο Ντάμιαν Τζικνούρι, υπουργός Ενέργειας και Βιομηχανίας.

Το Αζερμπαϊτζάν θα εκπροσωπήσει ο Γιακούμπ Εγιούμποφ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο Νατίγκ Αλίγιεφ υπουργός Ενέργειας.

Παράλληλα, το παρόν θα δώσουν εκπρόσωποι των κυβερνήσεων της Γεωργίας, της Βουλγαρίας, της Τουρκίας και της Ελβετίας ενώ από την ελληνική πλευρά θα παραβρεθούν ο υπουργός ΠΕΝ, Π. Σκουρλέτης, ο υφυπουργός Υποδομών Χ. Σπίρτζης, οι υφυπουργοί Εξωτερικών Δ. Μάρδας και Γ. Αμανατίδης και η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Μ. Κόλλια – Τσαρουχά.

Την Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκπροσωπήσει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς, ο οποίος θα συμμετάσχει και στην εκδήλωση του Ελληνικού Ενεργειακού Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί πριν από τα εγκαίνια.

Ο αγωγός ΤΑΡ

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο Διαδριατικός Αγωγός φυσικού αερίου (TAP) θα ξεκινήσει από τους Κήπους στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία όπου θα διασυνδεθεί με τον αγωγό φυσικού αερίου Ανατολίας (TANAP).
Από εκεί το χερσαίο τμήμα του TAP θα διασχίσει όλη τη Βόρεια Ελλάδα –πρόκειται για το μεγαλύτερο τμήμα του αγωγού– και κατευθυνόμενο από τα ανατολικά προς τα δυτικά μέσω της Αλβανίας θα καταλήξει στις ακτές της Αδριατικής.

Το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού θα ξεκινήσει κοντά στην αλβανική πόλη Fier και θα διασχίσει την Αδριατική για να συνδεθεί στο ιταλικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου στη Νότια Ιταλία.

Η διαδρομή του TAP θα έχει μήκος 878 χλμ. (Ελλάδα 550 χλμ., Αλβανία 215 χλμ., Αδριατική Θάλασσα 105 χλμ., Ιταλία 8 χλμ.). Το μεγαλύτερο υψόμετρο από το οποίο θα περάσει ο TAP θα είναι τα 1.800 μέτρα στα αλβανικά όρη, ενώ το βαθύτερο σημείο που θα υποδεχθεί το υποθαλάσσιο τμήμα θα είναι τα 820 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η δημιουργία του ΤΑΡ σηματοδοτεί το άνοιγμα του Νοτίου Διαδρόμου για το φυσικό αέριο και ανοίγει το δρόμο για πρότζεκτς όπως ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB, ο σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη και για περεταίρω συνέργειες με άλλες χώρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ