ΕΛΛΑΔΑ

Δύσκολη νύχτα στη Θάσο - Οριοθετήθηκε η φωτιά στη Βιάννο Κρήτης

Δύσκολη νύχτα στη Θάσο - Οριοθετήθηκε η φωτιά στη Βιάννο Κρήτης
INTIME

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες αναμένεται να δώσουν εκατοντάδες πυροσβέστες και εθελοντές στη Θάσο, καθώς η φωτιά στη Σκάλα Ποταμιάς είναι σε πλήρη εξέλιξη και πλέον, είναι αδύνατη η συνδρομή των εναέριων μέσων. 

Το πύρινο μέτωπο στη Θάσο αναζωπυρώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου, μόλις ένα 24ωρο αφότου είχε τεθεί υπό πλήρη έλεγχο. Η φωτιά καίει πυκνή βλάστηση, ενώ θλίψη προκαλεί το γεγονός ότι κάηκαν τα μοναδικά έλατα τα οποία υπήρχαν στη Θάσο. Ένα μικρό δάσος που βρίσκονταν σε δύσβατο σημείο έχει σβήσει πλέον από το «χάρτη» της χλωρίδας του νησιού.

Στο σημείο επιχειρούν 185 πυροσβέστες με 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 38 οχήματα, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούσαν περιοδικά κατά τη διάρκεια της ημέρας 12 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο που έχει αναλάβει τον συντονισμό των εναέριων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η εικόνα αποτιμάται ως βελτιωμένη και εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία για την εξέλιξη των επιχειρήσεων παρά το γεγονός ότι τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης αποσύρθηκαν μετά τη δύση του ηλίου.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και οι δεκάδες εθελοντές έχουν επικεντρωθεί μέχρι και αυτή την ώρα στην ανάσχεσή της φωτιάς ώστε να μην περάσει στη Σκάλα Ποταμιάς και τον Θεολόγο, καθώς οι φλόγες έφτασαν μέχρι τη θέση «Αη Λιά» μετά την αναζωπύρωσή της.

Η κατάσταση ήταν αποπνικτική στον Θεολόγο από τον καπνό, με πολλούς κατοίκους να κατεβαίνουν στο παράλιο μέτωπο, ενώ τα ξημερώματα χτύπησαν οι καμπάνες των εκκλησιών στην Ποταμιά και το Θεολόγο, προκειμένου να κληθούν όσοι μπορούσαν να συνδράμουν στο έργο της πυρόσβεσης.

Καλύτερη εικόνα στη Βιάννο

Η φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι σε δύσβατο σημείο του Δήμου Βιάννου, στη νότια Κρήτη, έχει οριοθετηθεί και στο σημείο θα παραμείνουν 40 πυροσβέστες, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 14 οχήματα.

Μετά από περίπου έξι ώρες «μάχης» με τις φλόγες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατάφεραν και έθεσαν την φωτιά υπό μερικό έλεγχο.

Από την στιγμή της εκδήλωσης της πυρκαγιάς το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής ξεκίνησε άμεσα τις έρευνες για να βρει τα αίτια της φωτιάς. Όπως αναφέρουν πληροφορίες του cretapost.gr, ένας ηλικιωμένος άνδρας που εκτελούσε αγροτικές εργασίες έχει συλληφθεί με την κατηγορία του εμπρησμού.

40 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο στην επικράτεια

Συνολικά 40 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, από ώρα 18:00 χτες, 12-08-2022 έως 18:00 σήμερα, 13-08-2022, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος.

Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Σημειώνεται ότι και αύριο Κυριακή 14 Αυγούστου, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδεται από την ΕΜΥ, υψηλό κίνδυνο (κατηγορία 3), θα έχουν η Δυική Αττική και ο Πειραιάς, συμπεριλαμβανομένων των νησιών του Αργοσαρωνικού και των Κυθήρων, η Κορινθία, η Λακωνία τα νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, τα Χανιά και το Ρέθυμνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ