ΕΛΛΑΔΑ

Ειδικό δικαστήριο - Ράικου: Ουδέποτε ο Παπαγγελόπουλος ζήτησε να κατασκευάσω στοιχεία

Ειδικό δικαστήριο - Ράικου: Ουδέποτε ο Παπαγγελόπουλος ζήτησε να κατασκευάσω στοιχεία
Η Ελένη Ράικου εξιστόρησε τι συνέβη το δίμηνο Φεβρουάριος-Μάρτιος του 2017 και οδήγησαν στην παραίτηση της από τη θέση της διευθύνουσας την Εισαγγελία Διαφθοράς ΙΝΤΙΜΕ

Τη διαβεβαίωση ότι ουδέποτε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος της ζήτησε να κατασκευάσει στοιχεία, ούτε αναφέρθηκε σε κάποιο συγκεκριμένο όνομα πολιτικού, αλλά τα όσα έχει υποστηρίξει είναι προϊόν δικής της ερμηνείας από τη συνομιλία τους εξέφρασε η εισαγγελέας Εφετών, Ελένη Ράικου.

Καταθέτοντας σήμερα στο Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορούμενους τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, η μάρτυρας εξιστόρησε τι ακριβώς συνέβη το δίμηνο Φεβρουάριος-Μάρτιος του 2017 και οδήγησαν στην παραίτηση της από τη θέση της διευθύνουσας την Εισαγγελία Διαφθοράς.

Τα τηλέφωνα Παπαγγελόπουλου

Η πρώτη «κρούση» που δέχθηκε η κυρία Ράικου, όπως κατέθεσε, ήταν τον Φεβρουάριο του 2017 όταν δέχθηκε μία υπόθεση στο γραφείο της.

«Τον Φεβρουαριο του 2017 και ενώ ερευνούσαμε την υπόθεση της Novartis, κι είχαμε πέσει πάνω σε αυτην διότι ήταν υπότροπη η Novartis και θέλαμε το δημόσιο να πάρει χρήματα και να αποζημιωθεί, με επισκέφθηκε η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου, με την οποία γνωριζα ότι είχε σχεσεις επί 20 χρονια ο κατηγορούμενος. Με ρώτησε εάν υπάρχουν στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα. Στην αρνητικη μου απαντηση απορησε που τα αγνοώ. Λίγες ώρες μετά με πήρε τηλέφωνο και ο κατηγορούμενος και του έδωσα την ίδια απάντηση» περιέγραψε η εισαγγελέας Εφετών, καταθέτοντας στο Ειδικό Δικαστήριο.

Στη συνέχεια, η κυρία Ράικου αναφέρθηκε στη δεύτερη «κρούση» που δέχθηκε τον Μάρτιο του 2017.

Συγκεκριμένα η κυρία Ράικου ανέφερε στην κατάθεση της. «Αρχές Μαρτίου ήρθε πάλι η κυρία Παπαδάκου στο γραφείο μου και μου είπε: «Τα στοιχεία για Πικραμμένο και Βενιζελο τι τα έχεις κανει;». Της είπα ότι δεν έχω τέτοια στοιχεία και πως εάν εκείνη έχει, όφειλε να μας τα υποδείξει. Την περίμενα το μεσημέρι της ίδιας μέρας να μου φέρει τα στοιχεία και δεν εμφανίστηκε. Η δημοσιογράφος δεν εμφανίστηκε ξανά στο γραφείο, φοβούμενη μην της πάρω κατάθεση, κάτι που είχα σκοπό να κάνω» κατάθεσε η Ελένη Ράικου στο Ειδικό Δικαστήριο.

Η ίδια συνέχισε την κατάθεση της, περιγράφοντας: «Λίγες ημέρες μετά, με πήρε ο κατηγορούμενος τηλέφωνο και μου λέει, με έντονο και επιτακτικό ύφος: "Ακόμα δεν έστειλες τη δικοφραφία για Novartis στη Βουλή;" Του απάντησα ότι δεν έχω τέτοια στοιχεία και εκείνος μου είπε «έχεις και παραέχεις, στείλε την και θα φροντίσουν άλλοι για παρακάτω». Τότε εγώ του απάντησα «δεν είμαι αυτής της σχολής» και μου απάντησε: "Να δούμε αν θα σου βγει σε καλό η σχολή σου" και εκλεισε το τηλέφωνο».

Η εισαγγελέας κατέθεσε πως εκείνη την περίοδο είχαν εντοπίσει ένα λογαριασμό για την υπόθεση από τον οποίο εισερχόταν χρήματα.

Η παραίτηση

Η κυρία Ράικου εξήγησε στο δικαστήριο πως τελικά κατέληξε στο να παραιτηθεί από τη θέση που κατείχε τότε στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Όπως εξήγησε στις 23 Μαρτίου 2017 και ενώ βρισκόταν στο γραφείο της το απόγευμα την πήρε κάποιος από την εφημερίδα Documento και την ρώτησε εάν γνώριζε για την αναφορά της ανακρίτριας Ζαμανίκα σε βάρος της. Στη σύνεχεια την πήραν όπως κατέθεσε συνάδελφοι της και την ενημέρωσαν για το διαφημιστικό σποτ της εφημερίδας.

«Εκεί βεβαιώθηκα ότι το σχέδιο εκτέλεσης μου, ήταν σε πληρη εξέλιξη. Μου ήρθε στο μυαλό η κυρια Τσατάνη. Μετά απ' όλα όσα είχαν συμβεί κάτω από το κράτος του φόβου και της ανασφάλειας ζήτησα να φύγω, ζήτησα την αντικαταστασή μου. Μετά, ξεκίνησαν οι πειθαρχικές διαδικασίες εναντίον μου. Επί τρία χρόνια ερχόμουν στον Άρειο Πάγο ενώ είχα 24 χρόνια στο σώμα και καμία πειθαρχική έρευνα σε βάρος μου δεν είχε διενεργηθεί. Ταλαιπωρηθηκα επί τρια χρόνια με διαφορες ποινικές προκαταρκτικές. Πήγαν όλες στο αρχείο» ανέφερε η κυρία Ράικου.

Οι συναντήσεις στο υπουργείο

Η εισαγγελέας ρωτήθηκε από την πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου, Βασιλική Ηλιοπούλου, για τις συναντήσεις που είχε με τους πολιτικούς παράγοντες του υπουργείου Δικαιοσύνης, την περίοδο που ήταν επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, με την κυρία Ράικου να απαντά ότι είχαν γίνει κάποιες συναντήσεις προκειμένου να προχωρήσουν κάποια αιτήματα δικαστικής συνδρομής.

Η κυρία Ράικου ρωτήθηκε αρκετές φορές από την πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου, εάν ο κ. Παπαγγελόπουλος της ζήτησε να κατασκευάσει στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα. Η εισαγγελέας απάντησε: «όχι», προσθέτοντας: «Εγώ το εξέλαβα ότι μου ζητάει να κατασκευάσω στοιχεία. Δεν μου ζήτησε να κατασκευάσω στοιχεία».

Πρόεδρος : Άρα ήταν δικό σας συμπέρασμα…

Μάρτυρας : Στη Βουλή είπα ότι αυτές είναι οι δικές μου κρίσεις κι εκτιμήσεις. Επί 30 χρόνια κάνω αυτή τη δουλειά, έκανα μία αξιολογηση. Με βάση την κοινή πείρα και τη λογική οποιοσδήποτε σε αυτό το συμπέρασμα θα καταλήγει.

Πρόεδρος : Σας ρωτάω εάν τότε είχατε επηρεαστεί από περιραίουσα ατμόσφαιρα και το αξιολογήσατε έτσι;

Μάρτυρας : Το αξιολόγησα με βάση την εμπειρία των 30 ετών που έχω στο σώμα. Αν υπάρχει πλέον διαφορετική αξιολόγηση από το δικαστικό συμβούλιο, ο καθένας έχει την κρίση του.

Πρόεδρος : Θεωρούσατε ότι η κυρία Τουλουπάκη είναι «όργανο» του Παπαγγελοπουλου;

Μάρτυρας : Πίστευα ότι την επηρέαζε και την καθοδηγούσε.

Πρόεδρος : Εάν πίστευε ο υπουργός πως υπήρχαν στοιχεία, δε θα έβαζε μετά τη διάδοχο σας, να τα στείλει στη Βουλή;

Μάρτυρας : Μα δεν υπήρχαν στοιχεία. Δεν υπήρχε τίποτα για πολιτικό πρόσωπο.

Πρόεδρος : Πως σας είπε να την στείλετε στη Βουλή χωρίς στοιχεία;

Μάρτυρας : Για αυτό σας είπα ότι εξέλαβα ότι ήθελε να κατασκευάσω στοιχεία.Λέμε ότι σε δέκα μήνες βρέθηκαν στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα; Δεν γίνονται αυτά…

Πρόεδρος : Σας έκανε νύξη για κάποιον υπουργό;

Μάρτυρας : Όχι, ποτέ και για κανέναν. Κατηγορηματικά. Εγώ το συνέδεσα με την επίσκεψη Παπαδάκου και ότι μου ζητάει να κατασκευάσω για Βενιζέλο-Πικραμμένο.

Δεν χρειαζόταν κυρία Πρόεδρε να μου κατονομάσει κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο είχε έρθει η κυρία Παπαδάκου πριν.

Τρεις μήνες έρευνα

Η Ελένη Ράικου, απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου, υπεραμύνθηκε των ενεργειών που είχε κάνει για την υπόθεση της Novartis το διάστημα που την χειριζόταν η ίδια, λέγοντας πως τους τρεις μήνες που είχε την υπόθεση, διατάχθηκαν 33 κατ´ οίκον έρευνας, άνοιξαν 36 λογαριασμοί φυσικών προσώπων (μεταξύ των οποίων Φρουζή και Μανιαδάκη) ενώ είχε σταλεί και το αίτημα δικαστικής συνδρομής στις Η.Π.Α.

Πρόεδρος : Κατεύθυνση προς πολιτικά πρόσωπα είχατε δώσει στην υπόθεση;

Μάρτυρας : Ναι, από την πρώτη ημέρα. Είχαμε βάλει πως θέλουμε στοιχεία και για κυβερνητικούς αξιωματούχους στο αίτημα δικαστικής συνδρομής στις Η.Π.Α.

Πρόεδρος : Όταν του είπατε «δεν είμαι αυτής της σχολής», ποιας σχολής; Η τεράστια πλειοψηφία των δικαστών έχει ιδέα από αχολές;

Μάρτυρας : Έτσι μου ήρθε εκείνη την ώρα, έτσι απάντησα, έτσι ήταν το ύφος του κι έτσι του απάντησα.

Πρόεδρος : Από το έχεις στοιχεία μέχρι το σου ζητάω να κατασκευάσεις στοιχεία, δεν είναι μεγάλη η απόσταση;

Μάρτυρας : Εγώ αυτό που καταλάβαινα ήταν ότι υπήρχε απαίτηση του κατηγορούμενου, για κατασκευή στοιχείων διότι το συνέδεσα με την επίσκεψη της δημοσιογράφου.

Τα δημοσιεύματα

Στη συνέχεια, η κυρία Ράικου, απαντώντας επίσης σε ερωτήσεις της προέδρου, εξήγησε για ποιον ακριβώς λόγο το δημοσίευμα σε βάρος της, την οδήγησε σε παραίτηση. «Όταν εγώ αρνήθηκα να υποκύψω στις απαιτήσεις του εμφανίστηκε αυτό το δημοσίευμα που είτε θα με εξανάγκαζε σε παραίτηση που παραιτήθηκα είτε θα οδηγούσε σε πειθαρχική προκαταρκτική σε βάρος μου που διατάχθηκε» κατέθεσε η Ελένη Ράικου.

Η μάρτυρας απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου αναφέρθηκε στις πειθαρχικές έρευνες που έγιναν σε βάρος της με αφορμή δημοσιεύματα όχι μόνο της εφημερίδας Documento αλλά και της εφημερίδας Δημοκρατία αλλά κι άλλων εντύπων.

Πρόεδρος : Πίσω από όλα αυτά είναι ο Παπαγγελοπουλος;

Μάρτυρας : Θέλετε την κρίση μου τώρα. Ναι πιστευω ότι σε κάποια πράγματα ήταν πίσω ο Παπαγγελόπουλος. Από τα δημοσιεύματα, ξεκίνησε η στοχοποίηση μου.

Πρόεδρος : Την πειθαρχική αγωγή ποιος σας την άσκησε;Κάποιος αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου; αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου;

Μάρτυρας: Ναι

Πρόεδρος : Πάλι πίσω από τις διώξεις είναι ο Παπαγγελόπουλος;

Μάρτυρας : Δε λέω ότι μπορεί να επηρεάσει τα αρμόδια δικαστικά όργανα, δεν θέλω να το πιστέψω αυτό. Όλο αυτό ξεκίνησε με τα δημοσιεύματα. Τα δημοσιεύματα στήνονταν για να οδηγήσουν εκεί που θέλουν.

Πρόεδρος : Αυτό δεν είναι πρωτόγνωρο. Γίνονται χρόνια αυτά.

Για αναφορές βουλευτών ΠΑΣΟΚ

Η κυρία Ράικου ρωτήθηκε και για τις αναφορές των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τη μη τιμολόγηση των φαρμάκων οι οποίες είχαν αρχικά κατατεθεί σε εκείνη και για τη μη έγκαιρη διαβίβαση τους στη Βουλή, κατηγορείται η διάδοχος της, Ελένη Τουλουπάκη, για κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος.

Η μάρτυρας εξήγησε: «Τις εξέλαβα ως μηνυτήριες αναφορές για απιστία σε βάρος του δημοσίου. Δεν αναφερόταν όνομα υπουργού. Δε θυμάμαι να προκύπτει ευθέως ευθύνη υπουργού. Ήθελε έρευνα, πως θα τις έστελνα στη Βουλή; Αν αυτό έλεγε κατά υπουργού τάδε αυθημερόν θα την διαβιβάζαμε στη Βουλή. Αυτό ήθελε έρευνα. Μπορεί να μην ήταν ευθύνη υπουργού αλλά των επιτροπών. Ο κ. Ελευθεριάνος έκρινε ότι αυτό έπρεπε να κάνει, να συσχετιστούν αυτές τις αναφορές με τη δικογραφία της Novartis».

Πρόεδρος : Είναι δικαιολογημένη η Τουλουπάκη που δεν τις απέστειλε στη Βουλή;

Μάρτυρας : Αυτές δεν ήταν για άμεση διαβίβαση. Αν ήταν θα τις είχαμε διαβιβάσει εμείς.

Η κατάθεση της Ελένης Ράικου θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου με ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ