ΕΛΛΑΔΑ

Μουσική από τον νανόκοσμο

Μουσική από τον νανόκοσμο
Η ηχοποίηση εικόνων ηλεκτρονικής μικροσκοπίας αποτέλεσε το αντικείμενο μιας πολύ ενδιαφέρουσας ομιλίας η οποία πραγματοποιήθηκε πριν μερικές ημέρες στο πλαίσιο του Athens Science Festival, στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων

«Μουσική από τον νανόκοσμο».

Η ηχοποίηση, δηλαδή, εικόνων ηλεκτρονικής μικροσκοπίας αποτέλεσε το αντικείμενο μιας πολύ ενδιαφέρουσας ομιλίας η οποία πραγματοποιήθηκε πριν μερικές ημέρες στο πλαίσιο του Athens Science Festival, στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων.

«Τι σκέφτεστε όταν βλέπετε μία εικόνα μικροσκοπίου; Σίγουρα τι υλικό δείχνει, τις λειτουργίες που έχουν οι μίκρο και νάνο δομές του κι ενδεχομένως τη μαθηματική μοντελοποίησή τους», όπως δηλώνει ο εμπνευστής της παρουσίασης, ο ερευνητής του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Βασίλης Κωνσταντούδης.

«Σίγουρα, όμως, δεν σκέφτεστε τη μουσική που μπορεί να ακουστεί από αυτές, αφού η μουσική είναι ανθρώπινο δημιούργημα, ενώ οι νανοδομές ανήκουν στον έξω κόσμο», προσθέτουν ο κ. Κωνσταντούδης, αλλά κι ο καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Τυλιγάδης.

Από την πλευρά της, η φυσικός και εικαστικός Μυρτώ Αποστόλου παρατηρεί πως και τα μαθηματικά είναι ανθρώπινο δημιούργημα, παρόλα αυτά μιλάμε για μαθηματική μοντελοποίηση του κόσμου: «Μήπως μπορούμε να μιλήσουμε και για μουσική μοντελοποίηση του κόσμου;», αναρωτιέται η ίδια, επιχειρώντας με επιτυχία να το εκφράσει μέσω της ερευνητικής της εργασίας.

Μυρτώ Αποστόλου και Κωνσταντίνος Τυλιγάδης κατά την παρουσίαση της "Μουσικής στον νανόκοσμο", στο πλαίσιο του Athens Science Festival

Συμμετέχοντες:

Μυρτώ Αποστόλου: Φυσικός– εικαστικός ΑΣΚΤ.

Βασίλης Κωνσταντούδης: Φυσικός– ερευνητής ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.

Κωνσταντίνος Τηλιγάδης: εικαστικός- Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ