ΕΛΛΑΔΑ

Ο Η. Χατζηγεωργίου αποκαλύπτει στο CNN Greece τα... μυστικά των offshore εταιρειών

Ο Η. Χατζηγεωργίου αποκαλύπτει στο CNN Greece τα... μυστικά των offshore εταιρειών
χρήματα, ευρώ (φωτογραφία αρχείου) REUTERS/Leonhard Foeger/File Photo

Τους μύθους και τις αλήθειες γύρω από τις off shore εταιρείες, τη λειτουργία τους, τι σκοπούς εξυπηρετούν και πότε είναι παράνομο να έχει κάποιος μετοχές σε αυτές, ξεδιπλώνει, μιλώντας στο CNN Greece, ο φοροτεχνικός Ηλίας Χατζηγεωργίου.

Με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή της τροπολογίας για την καθιέρωση καθολικής απαγόρευσης συμμετοχής στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών, που έχουν έδρα στην αλλοδαπή, για τα πολιτικώς εκτιθέμενα πρόσωπα, ο κ. Χατζηγεωργίου εξηγεί τι ακριβώς είναι οι off shore εταιρείες, σημειώνοντας ότι πρόκειται για εταιρείες που έχουν έδρα κάποια κράτη με προνομιακό καθεστώς φορολόγησης.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, αν κάποιος συστήσει μια τέτοια εταιρεία, μπορεί να κερδίσει την ανωνυμία του. Αυτό εξυπηρετεί στο να μην είναι εύκολο να ελεγχθεί καθώς είναι δύσκολο να εντοπιστεί το φυσικό πρόσωπο που βρίσκεται πίσω από την offshore. Έτσι, ουσιαστικά «κρύβονται» χρηματικά ποσά, τραπεζικές καταθέσεις, ακίνητα κτλ.

Ο κ. Χατζηγεωργίου απαντά ακόμη στο ερώτημα αν είναι παράνομο να διαθέτει κάποιος μετοχές σε μια υπεράκτια εταιρεία, ειδικά αν πρόκειται και για πολιτικό πρόσωπο, ενώ αποκαλύπτει και αν εμπίπτουν στην κατηγορία των offshore εταιρειών, οι λεγόμενες «εταιρείες της μίας λίρας», που ιδρύονται στην Αγγλία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ