ΕΛΛΑΔΑ

Βασίλης Τόπαλος: Οι τέσσερις νέες καταθέσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε διώξεις - Νέες μαρτυρίες

Βασίλης Τόπαλος: Οι τέσσερις νέες καταθέσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε διώξεις - Νέες μαρτυρίες
Ελληνική Ομοσπονδία Πυγμαχίας (ΕΟΠ)

Καταιγιστικές είναι οι πληροφορίες γύρω από την υπόθεση θανάτου του 16χρονου πυγμάχου Βασίλη Τόπαλου που έχασε τη ζωή του στις 2 Ιανουαρίου, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Οι έρευνες των Αρχών συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, οι οποίες θέλουν το συντομότερο δυνατόν να ρίξουν φως και σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, το Σάββατο (7/1) θα καταθέσουν στις Αρχές τέσσερις πυγμάχοι.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τέσσερα άτομα που βρίσκονταν στο γυμναστήριο της Καλλιθέας μαζί με τον 16χρονο τη μοιραία μέρα (16/12) που οδήγησε στο να χάσει τη ζωή του. Σημειώνεται ότι και την προηγούμενη μέρα, ο νεαρός αθλητής βρισκόταν στο γυμναστήριο και προπονούνταν, παρά τις ρητές οδηγίες του ομοσπονδιακού προπονητή για ξεκούραση και χαλαρό πρόγραμμα.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ που ερευνούν την υπόθεση πιστεύουν ότι οι τέσσερις νέες καταθέσεις που θα πάρουν μπορεί να προσφέρουν έξτρα στοιχεία από όσα ήδη γνωρίζουν.

Τα τελευταία 24ωρα από τα γραφεία της υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας σε Αθλητικούς Χώρους της Γενικής Αστυνομικής Ασφαλείας Αττικής, περνούν όλα τα πρόσωπα που βρίσκονταν με τον Βασίλη Τόπαλο την ημέρα που εκείνος κατέρρευσε.

Ενώπιον των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. καταθέτουν όσα είδαν να διαδραματίζονται τόσο πριν από την αδιαθεσία και την πτώση του νεαρού αθλητή στις τουαλέτες, αλλά και όσα ακολούθησαν.

Η ιατροδικαστική εξέταση αλλά και όλα τα στοιχεία που έρχονται τις τελευταίες ώρες στο φως της δημοσιότητας, δείχνουν προς το παρόν ότι το αιμάτωμα στο δεξί ημισφαίριο του κεφαλιού του Βασίλη Τόπαλου δημιουργήθηκε λίγες ώρες πριν οδηγηθεί τη 16η Δεκεμβρίου του 2002 στο χειρουργείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φάκελος της προανάκρισης για τις συνθήκες θανάτου του 16χρονου αθλητή συμπληρώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος της ερχόμενής εβδομάδας να σταλεί στις δικαστικές Αρχές, οι οποίες αφού εξετάσουν τα στοιχεία θα αποφανθούν εάν και σε ποιους θα πρέπει να ασκηθούν διώξεις.

Η απάντηση του ιδιοκτήτη του γυμναστηρίου

«Δεν πυγμάχησε εκείνη τη μέρα. Εκανε προπόνηση με το γκρουπ. Η συγκεκριμένη προπόνηση ήταν ίδια για όλο το γκρουπ. Εκαναν στόχους και ασκήσεις για τη φυσική κατάσταση. Δεν έκαναν σπάρινγκ. Εκαναν ασκήσεις πυγμαχίας, δεν χτυπήθηκαν με γροθιές. Πάντα όλο το γκρουπ φοράει τον απαραίτητο εξοπλισμό» είπε ο ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου Νίκος Γιδάκος μιλώντας στον Alpha.

Ωστόσο, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν έπρεπε να υπάρχει γιατρός την ημέρα που κατέρρευσε ο Βασίλης απάντησε: «Όχι, όχι δεν ενδείκνυται σε κανένα σπάρινγκ. Στο επίσημο σπάρινγκ, φυσικά, πάντα υπάρχει γιατρός. Αλλά τα σπάρινγκ που γίνονται κάθε μέρα σε κάθε γυμναστήριο, σε όλα τα γυμναστήρια του πλανήτη, αν πατήσετε και ενημερωθείτε, θα δείτε ότι δεν υπάρχουν γιατροί καθημερινά» είπε ο Νίκος Γιδάκος.

Στο γυμναστήριο ήταν ο πατέρας του Βασίλη «που φτιάχνει όλο το πρόγραμμά του, το πλάνο του» και εκείνη τη μέρα, σύμφωνα με τον κ. Γιδάκο, δεν υπήρχε στο γυμναστήριο κάποιος αθλητής υψηλότερο επιπέδου.

«Ήταν μπροστά ο πατέρας του, ο αδερφός και ο ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου»

Ωστόσο, όσο περνούν οι μέρες, ο γρίφος του θανάτου του 16χρονου αθλητή μεγαλώνει, αφού κανείς ακόμη δεν έχει καταφέρει να εξηγήσει τι τον προκάλεσε. Το Live News του MEGA παρουσίασε σήμερα μια μαρτυρία ενός ανθρώπου - «κλειδί». Είναι ο νεαρός μποξέρ, που ήταν παρών στην τελευταία προπόνηση του 16χρονου και έφερε στη μνήμη του καρέ - καρέ όσα συνέβησαν.

«Στο ρινγκ ήταν ζευγάρι με τον (…) εκείνη την ημέρα. Συνήθιζε να κάνει τεχνικές μαζί του ο Βασίλης. Ο (…) είναι 63,5 κιλά. Έκανε στόχους. Δεν μπορεί να του ξέφυγε κανένα χτύπημα. Τα παιδιά ξέρουν, δεν είναι άσχετοι. Ούτε ο (…) ούτε ο Βασίλης, και να τους ξεφύγει θα σταματήσουν αμέσως. Ξέρουν να ελέγχουν το χτύπημα», δήλωσε ο αυτόπτης μάρτυρας.

Στην αστυνομία έχουν ήδη καταθέσει τρεις αντίπαλοι του, οι οποίοι ήταν εκείνη την ημέρα στο γυμναστήριο. Όλοι φέρονται να περιγράφουν μια συνηθισμένη μέρα, χωρίς κάτι το ιδιαίτερο.

«Ήταν μπροστά ο πατέρας του, ο αδερφός και ο ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου. Αν είχε συμβεί κάτι θα το είχαν δει. Οι υπόλοιποι πάνω στο ρινγκ ήταν αρχάριοι. Ίσως του είχαν κρατήσει τον στόχο, αλλά κανένας δεν ήταν του επιπέδου του Βασίλη. Ο Βασίλης ήταν πολύ καλός, δεν έβαζε εύκολα γάντια κάποιος μαζί του. Δεν υπήρχε κανένας πιο πάνω από τον Βασίλη στο γυμναστήριό μας εκείνη την ώρα. Το παιδί πήγε για μία χαλαρή προπόνηση εκείνο το πρωί, για συντήρηση».

Ο νεαρός πρωταθλητής Ευρώπης εγκατέλειψε το ρινγκ για να πάρει ανάσες, πήγε στο μπάνιο για να ρίξει λίγο νερό στο πρόσωπό του και τότε υπέστη λιποθυμικό επεισόδιο.

Σε εκείνο το μοιραίο πρωινό εστιάζονται όλες οι έρευνες. Πότε και πώς το παιδί υπέστη τις βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που συμπέρανε ο ιατροδικαστής, που τον οδήγησαν στον θάνατο;… Ποιος φέρει την ευθύνη;

«Του είχα πει να ξεκουραστεί»
Ο ομοσπονδιακός προπονητής του, Αρτούρ Μικαελιάν μιλά στην κάμερα του Live News για τα όνειρα του Βασίλη που δεν πρόλαβε να πραγματοποιήσει και συγκινείται… Μετά το χρυσό στο πανευρωπαϊκό της Ιταλίας, είχε συστήσει τον 16χρονο να ξεκουραστεί και να ακολουθήσει ήπιες προπονήσεις και όχι σπάρινγκ.

Αύριο, τέσσερα ακόμη άτομα, που φέρονται να ήταν στο προπονητικό κέντρο την ημέρα που κατέρρευσε ο 16χρονος πρωταθλητής, έχουν κληθεί να καταθέσουν για τα όσα διαδραματίστηκαν εκείνο το πρωινό.

Γαλεντέρης: Μπορούσε να είχε σωθεί ο Βασίλης

Στα σοβαρά ερωτήματα που αφορούν το θάνατο του 16χρονου πρωταθλητή πυγμαχίας, Βασίλη Τόπαλου, επιχειρεί να απαντήσει ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης, δίνοντας παράλληλα, περισσότερα στοιχεία για το θανάσιμο τραύμα στην αθλητή.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η ζωή του ανήλικου ενδεχομένως να μπορούσε να σωθεί. Μιλώντας στο OPEN, ο κ. Γαλεντέρης εξήγησε ότι σύμφωνα με το ιστορικό προκύπτει ότι το επεισόδιο που είχε στις τουαλέτες ο Βασίλης Τόπαλος «δεν ήταν λιποθυμία, αλλά κατάρρευση» και ότι πρόκειται για το «τελευταίο στάδιο».

Ο ιατροδικαστής είπε ότι από τη νευροχειρουργική επέμβαση που υποβλήθηκε προκύπτει ότι υπήρχε ένα υποσκληρίδιο αιμάτωμα «δηλαδή μία συλλογή αίματος μεταξύ εγκεφάλου και κρανίου» τονίζοντας ότι για να δημιουργηθεί και να προκαλέσει αυτά τα συμπτώματα χρειάζεται κάποιο χρόνο.

«Ο νεαρός αθλητής στην τουαλέτα καταρρέει, συνεπώς είναι στο τελικό στάδιο της δημιουργίας του αιματώματος, οπότε υποχρεωτικά θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι αυτό το αιμάτωμα άρχισε να δημιουργείται ώρα πριν». Σημείωσε δηλαδή ότι η αιτία θα πρέπει να μετακινηθεί πριν τη λιποθυμία του 16χρονου.

Σε ερώτημα για αν το αιμάτωμα θα μπορούσε να προκληθεί ώρες ή και ημέρες πριν την κατάρρευση ο ιατροδικαστής είπε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις «η αιμορραγία είναι αργή. Ο χρόνος στον οποίο εξελίσσονται εξαρτάται από το τραύμα του αγγείου. Όσο πιο μεγάλο τόσο πιο γρήγορα οργανώνεται η συλλογή».

Αναφορικά με τον χρόνο στον οποίο μπορεί να δημιουργηθεί μία τέτοιου είδους αιμορραγία για να χαρακτηριστεί οξύ αιμάτωμα ο κ. Γαλεντέρης εξήγησε ότι είναι οι τέσσερις ημέρες.

«Αυτές τις τέσσερις ημέρες θα πρέπει να έχουμε συμπτωματολογία», επεσήμανε ο ίδιος λέγοντας επίσης ότι σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, συμπτώματα δεν υπήρχαν, εξηγώντας με αυτό τον τρόπο ότι η πτώση του αθλητή στην τουαλέτα δεν ευθύνεται για τον θάνατό του.

Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι το χτύπημα που προκάλεσε την αιμορραγία εντοπίζεται την ίδια ημέρα, δηλαδή στην προπόνηση που προηγήθηκε της ζάλης.

Ο ιατροδικαστής μάλιστα εξήγησε ότι ο Βασίλης Τόπαλος θα μπορούσε να είχε σωθεί.

«Συνήθως τα υποσκληρίδια αιματώματα αντιμετωπίζονται με μία αποσυμφόρηση και μία νοσηλεία με στενή παρακολούθηση», είπε ο ίδιος προσθέτοντας ότι σε αυτή την περίπτωση η αιμορραγία ήταν πάρα πολύ έντονη, εκτεταμένη και είχε επιπλοκές, σύμφωνα με το ιστορικό του ασθενούς.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση οι κινήσεις έγιναν αρκετά γρήγορα με το ασθενοφόρο να φθάνει άμεσα και το παιδί να μπαίνει γρήγορα στο χειρουργείο.

«Οι ασθενείς που έχουν υποσκληρίδια αιματώματα τα αντιλαμβάνονται τη στιγμή της κατάρρευσης, εκτός αν ο αρχικός τραυματισμός οδήγησε στο νοσοκομείο και πάνω στη διερεύνηση ανακαλύφθηκε το υποσκληρίδιο αιμάτωμα».

Στο «μικροσκόπιο» των αρχών ο τελευταίος αγώνας του Βασίλη Τόπαλου

Την ίδια ώρα οι ανακριτικές αρχές, επικεντρώνονται στις συνθήκες που οδήγησαν στον θάνατο του 16χρονου πρωταθλητή πυγμαχίας, Βασίλη Τόπαλου, βάζοντας στο «μικροσκόπιο» τον τελευταίο αγώνα του άτυχου αθλητή.

Ειδικότερα, ο Μάκης Κολέθρας, παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας, σε συνέντευξη που παραχώρηση στην ΕΡΤ μίλησε για τις βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που οδήγησαν στο θάνατο του αθλητή, ο οποίος δήλωσε ότι «είναι ένα τραγικό γεγονός που μας έχει συγκλονίσει και θα θέλαμε να μην ξανασυμβεί».

Εν αναμονή της ιατροδικαστικής εξέτασης για τα αίτια του θανάτου του πρωταθλητή Ευρώπης, ο πρώην προπονητής της εθνικής ομάδας πυγμαχίας σχολίασε το λιποθυμικό επεισόδιο που είχε ο νεαρός αθλητής στις 16/12, ο οποίος κατέληξε μετά από δεκαπέντε ημέρες νοσηλείας τόνισε ότι πρέπει να εξακριβωθούν τα αίτια που το προκάλεσαν.

Επιπλέον, ο κ. Κολέθρας αναφερόμενος στην κλινική κατάσταση του νεαρού πριν από τον επίμαχο αγώνα με έναν 20χρονο πυγμάχο, υποστήριξε ότι σύμφωνα με οδηγία της Παγκοσμίας Ομοσπονδίας, για να λάβει μέρος ένας αθλητής σε διεθνείς αγώνες πρέπει να γίνει εγκεφαλογράφημα και μαγνητική εγκεφάλου.

Εξηγώντας, ανέφερε πως «στην παγκόσμια ομοσπονδία επιτρέπεται να παίζουν παιδιά από δεκατριών ετών και πάνω, γιατί ο εγκέφαλος ακόμα μέχρι τα 13 έτη δεν έχει μεγαλώσει τόσο ώστε να έχει τις αντοχές».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ