ΕΛΛΑΔΑ

Λαγουβάρδος στο CNN Greece: Έρχεται ψυχρή εισβολή – Χιόνια και στην Αττική

Λαγουβάρδος στο CNN Greece: Έρχεται ψυχρή εισβολή – Χιόνια και στην Αττική
Κύριο χαρακτηριστικό αυτής της νέας κακοκαιρίας θα είναι το τσουχτερό κρύο, αφού η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας INTIME / ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ (Φωτογραφία αρχείου

Για ψυχρή εισβολή που θα γίνει αισθητή στη χώρα μας από το Σάββατο το βράδυ, και για χιόνια τα οποία θα φτάσουν μέχρι και την Αττική, κάνει λόγο ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος στο CNN Greece.

Κύριο χαρακτηριστικό αυτής της νέας κακοκαιρίας θα είναι το τσουχτερό κρύο, αφού η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Σημειώνεται ότι το μεσημέρι της Παρασκευής (3/2) η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Δίνοντας την πρόγνωση για αύριο Σάββατο, (4/2), ο κ. Λαγουβάρδος σημειώνει: «Έχουμε μια κακοκαιρία, μια ισχυρή ψυχρή εισβολή, η οποία θα ξεκινήσει να γίνεται αισθητή από το Σάββατο το βράδυ. Το Σάββατο θα έχουμε καταρχάς κάποιες χιονοπτώσεις κυρίως στη Δυτική Μακεδονία, ενώ στις νοτιότερες περιοχές θα έχουμε κυρίως βροχές, δηλαδή στην ανατολική και νότια χώρα, Κυκλάδες, Κρήτη. Θα έχουμε φαινόμενα, δηλαδή βροχοπτώσεις, κάποιες σποραδικές καταιγίδες, αλλά όχι χιόνια ακόμα, παρά μόνο σε μεγάλα υψόμετρα.

Από την Κυριακή (5/2), η ένταση των φαινομένων θα αυξηθεί, με την θερμοκρασία να πέφτει και άλλο. «Την Κυριακή θα αρχίσει να γίνεται αισθητή η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Αυτές οι υψηλές αέριες μάζες που έρχονται από την ανατολική Ευρώπη, Βαλκάνια, θα έχουν μεγάλη διάρκεια. Δηλαδή μέχρι το τέλος της επόμενης βδομάδας θα έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες και πολύ υψηλές αέριες μάζες πάνω από τη χώρα μας».

Παράλληλα, θα έχουμε χιονοπτώσεις, οι οποίες θα φτάσουν και στην Αττική: «Χιονοπτώσεις και στην Αττική θα ξεκινήσουν από την Κυριακή μεσημέρι-απόγευμα και μετά. Θα επηρεάσει κυρίως τις περιοχές της ανατολικής Στερεάς, δηλαδή Φθιώτιδα, Βοιωτία, Αττική, Εύβοια, περιοχές της Πελοποννήσου καθώς και Κυκλάδες και Κρήτη. Και θα κατέβουν αρκετά χαμηλά κυρίως τη Δευτέρα, οπότε ενδεχομένως να έχουμε και χιονόπτωση μέχρι χαμηλά υψόμετρα στην Αττική», σημειώνει ο κ. Λαγουβάρδος και συμπληρώνει:

«Στην Αττική χιόνια θα έχουμε από την Κυριακή το βράδυ, τα βόρεια προάστια ίσως να έχουν νωρίτερα, πιθανόν να έχουμε και στα πολύ χαμηλά υψόμετρα του νομού τη Δευτέρα και πιθανόν να συνεχιστούν και την Τρίτη».

Σε ό,τι αφορά την ένταση και τη διάρκεια των φαινομένων, ο μετεωρολόγος επισημαίνει πως «έχουμε ακόμα κάποια αβεβαιότητα», λέγοντας πως «θα έχουμε καλύτερη εικόνα τις επόμενες μέρες».

«Αλλά σίγουρα θα έχουμε χιονοπτώσεις από το βράδυ και ενδεχομένως κατά περιόδους μέχρι και την Τρίτη και χρειάζεται πάρα πολύ προσοχή, γιατί ενδεχομένως θα δημιουργηθούν προβλήματα», καταλήγει ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ