ΕΛΛΑΔΑ

Γιαβόλ!: H «άγνωστη ελληνογερμανική ιστορία» από τον Γιώργο Χαρβαλιά

Γιαβόλ!: H «άγνωστη ελληνογερμανική ιστορία» από τον Γιώργο Χαρβαλιά
Επιχειρεί και τολμά να «εισβάλει» στα ενδότερα της ιστορικής έρευνας, μεταξύ άλλων, εξιστορώντας λεπτομερώς την συμπεριφορά της Γερμανίας ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ / EUROKINISSI

Στο νέο του βιβλίο «Γιαβόλ», ο γνωστ;oς δημοσιογράφος Γιώργος Χαρβαλιάς, αποκαλύπτει πτυχές της συμπεριφοράς της Γερμανίας στην Κατοχή  αλλά και μετέπειτα, καταρρίπτοντας τους μύθους για την «καλή» δημοκρατική Γερμανία.

Επιχειρεί και τολμά να «εισβάλει» στα ενδότερα της ιστορικής έρευνας, μεταξύ άλλων, εξιστορώντας λεπτομερώς την συμπεριφορά της Γερμανίας, τόσο κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου, στην μαύρη σελίδα της ιστορίας και τα χρόνια της Κατοχής (1941-1942), όσο και στα νεότερα.

Επιπλέον, ρίχνοντας άπλετο φως σε πτυχές που ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει, καταρρίπτει την ιδέα της «καλής» πλέον και δημοκρατικής Γερμανίας, μαζί και τους λόγους που οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν διεκδίκησαν ποτέ τις οφειλές από την ναζιστική κατοχή.

«Ο τρόπος γραφής του είναι γνωστός. Άμεσος, αιχμηρός, χωρίς αναστολές και καθωσπρεπισμούς. Μπορεί κάποιος να συμφωνεί ή να διαφωνεί μαζί του, μπορεί να αρέσκεται ή να ενοχλείται από τα γραπτά του. Κανείς όμως δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι κρύβει τις θέσεις του ή ότι τις καλύπτει με επαμφοτερίζουσες (γλυκανάλατες) διατυπώσεις», επισημαίνει ο Κώστας Καραμανλής στον πρόλογο του βιβλίου.

Ο πρώην πρωθυπουργός, χαρακτήριζε εξίσου την συνεισφορά του κ.Χαρβαλιά ανεκτίμητη στην περιγραφή, λεπτομερή εξιστόρηση και θεμελίωση των ελληνικών απαιτήσεων έναντι της Γερμανίας.

Το βιβλίο αναμένεται να προκαλέσει πολλές συζητήσεις, επισημαίνοντας το ότι κάποια χρόνια μετά την λήξη του πολέμου, οι Γερμανοί προσέγγισαν την Ελλάδα χωρίς κανένα σύμπλεγμα ενοχής, σε μία λογική πως ότι συνέβη είναι περασμένα - ξεχασμένα.

Οι 'Έλληνες κουρασμένοι από τους πολέμους, και μετά τον εμφύλιο, προσπέρασαν τα όσα συνέβησαν και συνέχισαν να συνεργάζονται με την Γερμανία για δουλειές, προκειμένου να ανακάμψουν στην οικονομία, η οποία είχε πληγεί σημαντικά.

Ωστόσο αυτή η κατάσταση, που τόσο σύντομα ξεχάστηκαν όλοι οι αθώοι που έχασαν τη ζωή τους και βασανίστηκαν στα χρόνια της κατοχής και των Ναζί, θα παραμένει πάντα ένα μελανό σημείο στην ιστορία.

Το «Γιαβόλ» επαναφέρει αυτά τα ζητήματα, και μιλά ανοιχτά για το βαρύ παρελθόν που «στοιχειώνει» τη Γερμανία σε ότι αφορά τη χώρα μας και προβληματίζει όποιον το διαβάσει, φέρνοντας στην επιφάνεια μείζονα ζητήματα που δεν απαντήθηκαν ποτέ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ