ΕΛΛΑΔΑ

ΑΝΙΜΑ: Παραλαμβάνουμε περισσότερα από 6.000 τραυματισμένα άγρια ζώα κάθε χρόνο!

ΑΝΙΜΑ: Παραλαμβάνουμε περισσότερα από 6.000 τραυματισμένα άγρια ζώα κάθε χρόνο!
Η δραστηριότητα της περίθαλψης στηρίζεται πολύ στον άνθρωπο, καθώς αρκετοί είναι οι ευαισθητοποιημένοι που μεταφέρουν στην ANIMA ένα τραυματισμένο άγριο ζώο, εξηγεί η κυρία Γανωτή ANIMA

«Η ANIMA ασχολείται με την προστασία άγριων ζώων και παραλαμβάνει περισσότερα από 6000 άγρια ζώα τον χρόνο, τα οποία είναι τραυματισμένα, εξαντλημένα ή ορφανά», λέει στο Act For Earth στο CNN Greece η συντονίστρια δράσεων της ANIMA, κυρία Μαρία Γανωτή, ενώ προσθέτει ότι «περισσότερα από τα μισά επανεντάσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον».

Σύμφωνα με την κυρία Μαρία Γανωτή τα περισσότερα ζώα που περιθάλπει η ομάδα της ANIMA δεν ανήκουν σε σπάνια ή απειλούμενα. «Κάθε τόσο όμως ένας ασπροπάρης, ένας μαυρόγυπας, ένας χρυσαετός έρχονται τραυματισμένοι ή δηλητηριασμένοι και η επανένταξή τους είναι ιδιαίτερα σημαντική για την επιβίωση του είδους».

Όπως εξηγεί η ίδια, η δραστηριότητα της περίθαλψης στηρίζεται πολύ στον άνθρωπο, καθώς αρκετοί είναι οι ευαισθητοποιημένοι που μεταφέρουν στην ANIMA ένα τραυματισμένο άγριο ζώο που θα βρουν σε κάποιο σημείο και θα το μεταφέρουν έως το χώρο τους.

«Οι κυριότερες αιτίες τραυματισμού αυτών είναι τα ανθρωπογενή ατυχήματα και οι απώλεια των γονέων τους, που συχνά οφείλεται και αυτή στον άνθρωπο», προσθέτει η κυρία Γανωτή.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της συντονίστριας Δράσεων της ANIMA κυρίας Μαρίας Γανωτή στο Act For Earth στο CNN Greece.

Η συντονίστρια δράσεων της ΑΝΙΜΑ, Μαρία Γανωτή

Μιλήστε μας για τον Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής «ANIMA». Ποια είναι η κύρια δραστηριότητά του; Πως τα μέλη του Συλλόγου συμβάλλουν στην επανένταξη των ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον;

Κύρια δραστηριότητα της ΑΝΙΜΑ είναι η περίθαλψη και επανένταξη άγριων ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον. Με δεδομένο ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κρατικός φορέας που να ασχολείται με το αντικείμενο αυτό, η ΑΝΙΜΑ, μαζί με τις υπόλοιπες οργανώσεις που ασχολούνται με την περίθαλψη άγριων ζώων, έρχεται να καλύψει μια βασική ανάγκη για την προστασία και διατήρηση της άγριας ζωής στη χώρα.

Παραλαμβάνει περισσότερα από 6000 άγρια ζώα τον χρόνο, τα οποία είναι τραυματισμένα, εξαντλημένα ή ορφανά ενώ περισσότερα από τα μισά επανεντάσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον.

Παραλαμβάνει και φροντίζει, μέχρι την πλήρη αποκατάστασή τους, άγρια πουλιά που κατάσχονται κατά τις επιχειρήσεις Δασαρχείων και Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής από τους παράνομους εμπόρους άγριας ζωής. Πέρα από την περίθαλψη των εισαγόμενων ζώων, η ΑΝΙΜΑ συμβάλει στην αντιμετώπιση περιστατικών ηλεκτροπληξίας άγριων πουλιών στο εθνικό δίκτυο μεταφοράς ρεύματος μέσα από την επικοινωνία με τη ΔΕΗ, για την τοποθέτηση βάσεων για φωλιές πελαργών ή επισκευή τους, όπου απαιτείται, και για τη μόνωση τμημάτων του δικτύου που αποδεδειγμένα δημιουργούν πρόβλημα στα πουλιά. Συμβάλει επίσης στην αντιμετώπιση περιστατικών προσκρούσεων πουλιών σε τζάμια σε μεγάλες υποδομές και κτήρια, μέσα από την παροχή συμβουλών στους φορείς που απευθύνονται σε αυτήν.

anima-1.jpg
Η ANIMA παραλαμβάνει περισσότερα από 6000 άγρια ζώα τον χρόνο, τα οποία είναι τραυματισμένα, εξαντλημένα ή ορφανά / Πηγή: ANIMA

Πόσα ζώα περιθάλπετε σε ετήσια βάση; Υπάρχει συγκεκριμένη περίοδος μέσα στο χρόνο που ασχολείστε περισσότερο με το αντικείμενο σας; Αν ναι, πού οφείλεται αυτό, κατά τη γνώμη σας;

Από 6000 ως 8000 άγρια ζώα τον χρόνο, από σπουργίτια μέχρι γύπες και από σκαντζόχοιρους μέχρι τσακάλια. Οι περισσότερες εισαγωγές είναι τους μήνες της αναπαραγωγής, από τον μήνα Απρίλιο μέχρι και τον μήνα Ιούλιο, με αποκορύφωση κάθε χρόνο τον Ιούνιο. Διότι οι πολίτες βρίσκουν εκατοντάδες μωρά πουλάκια μέσα στις πόλεις, χελιδόνια, κοτσύφια, δεκοχτουράκια αλλά και στην ύπαιθρό σκαντζοιχοιράκια και αλεπουδάκια.

Οι κυριότερες αιτίες είναι τα ανθρωπογενή ατυχήματα και οι απώλεια των γονέων, που συχνά οφείλεται και αυτή στον άνθρωπο. Τα περισσότερα από τα ατυχήματα είναι προσκρούσεις σε καλώδια μεταφοράς ρεύματος, τροχαία, προσκρούσεις σε τζάμια, παγίδευση σε δίχτυα, σύρματα φράκτες. Ένα μικρό αλλά πολύ σημαντικό ποσοστό είναι τα πυροβολημένα πουλιά, τα περισσότερα θύματα λαθροθηρίας, και συνήθως ανήκουν σε αυστηρά προστατευόμενα είδη.

Πώς η κλιματική κρίση επηρεάζει τα άγρια ζώα; Έχει παρατηρηθεί μείωση του αριθμού αυτών σε ακραίες θερμοκρασίες;

Ακόμη δεν έχουμε πλήρως αποτιμήσει την επίδραση αυτή, έχουμε όμως καταγράψει μεγάλη θνησιμότητα νεοσσών κατά τη διάρκεια πρώιμων καυσώνων, κάτι που έχει παρατηρηθεί σε όλη τη Μεσόγειο. Η μετανάστευση επίσης έχει επηρεαστεί αλλά αυτό ακόμη δεν ξέρουμε πόσο θα επιδράσει στους πληθυσμούς.

Λαμιώτης νανόμπουφος με κάταγμα βραχιονίου / Πηγή: ANIMA

Έχει παρατηρηθεί ότι οι θερμότερες και ξηρότερες συνθήκες, λόγω κλιματικής αλλαγής, δυσκολεύουν τα ταξίδια καθώς έχουν εξαφανιστεί πηγές νερού και χάνονται οι τόποι αναπαραγωγής τους, ενώ πολλά κινδυνεύουν πλέον με εξαφάνιση ή αναγκάζονται να αλλάξουν εντελώς τα μεταναστευτικά τους δρομολόγια και εγκαθίστανται σε πιο ψυχρές περιοχές.

Υπάρχουν ήδη υπό εξαφάνιση που μπορεί να κινδυνεύσουν από την κλιματική κρίση καθώς είναι ιδαίτερα ευάλωτα στην αλλαγή του καιρού και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Για παράδειγμα, τα πουλιά επηρεάζονται από αυτή την αλλαγή κυρίως τα μεταναστευτικά, επειδή πρέπει να μετακινούνται συνεχώς. Επίσης, η έλλειψη νερού επηρεάζει και τη δυνατότητα αναπαραγωγής των πτηνών, με αποτέλεσμα αυτά να αρχίσουν να συρρικνώνονται σε αριθμό.

Ποια είναι τα θετικά από αυτή τη δραστηριότητα για τη φύση, τον πληθυσμό των ζώων και κατ΄επέκταση τον άνθρωπο;

Τα περισσότερα ζώα που περιθάλπουμε δεν ανήκουν σε σπάνια ή απειλούμενα ήδη-προς το παρόν. Κάθε τόσο όμως ένας ασπροπάρης, ένας μαυρόγυπας, ένας χρυσαετός έρχονται τραυματισμένοι ή δηλητηριασμένοι, και η επανένταξή τους είναι ιδιαίτερα σημαντική για την επιβίωση του είδους. Η μεγαλύτερη όμως συμβολή στη διατήρηση της βιοποικιλότητας είναι η συλλογή και επεξεργασία δεδομένων από τις εισαγωγές, τις αιτίες και τα προβλήματα που εντοπίζονται μέσα από τη διαδικασία της περίθαλψης. Τα τελευταία χρόνια η ΑΝΙΜΑ επενδύει ιδιαίτερα στις εργαστηριακές αναλύσεις, κάτι που για τη χώρα μας τουλάχιστον είναι ακόμη αχαρτογράφητος χώρος, και τα συμπεράσματα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα.

Νεαρός γύπας από την Κρήτη, σε προσωρινό κλωβό στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους / Πηγή: ANIMA

Επίσης μέσω της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης οδηγούμε τα παιδιά και τους νέους να βλέπουν τη φύση γύρω τους, να παρατηρούν τα πλάσματά της και να τα αγαπούν.

Η δραστηριότητα της περίθαλψης στηρίζεται πολύ στον άνθρωπο που θα βρει ένα ανήμπορο άγριο ζώο και θα μπει στον κόπο να φροντίσει τη μεταφορά του στην ΑΝΙΜΑ. Έτσι μεγιστοποιεί την αγάπη και την ευαισθησία για την άγρια ζωή και ενδυναμώνει τη σχέση ανθρώπου-φύσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ